mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Regimul vegetarian

Regimul vegetarian





Un getarian este o persoana care nu consuma carne de mamifer, de pasare sau de peste. Exista doua mari grupe de getarieni: tip gan care nu mananca nici un produs de origine animala, si tip lacto-ovo-getarieni, care mananca unele produse animale, precum laptele, branzeturile, ouale, mierea de albine. (Alti oameni se considera getarieni, dar mananca peste.)
Motivatiile regimului getarian variaza de la o societate la alta si de la individ la individ. Vegetarianismul a fost sustinut clin moti religioase, filozofice, morale, economice, de sanatate, iar uneori s-a impus ca o necesitate. in comuna primitiva, multi oameni se hraneau cu fructe, alune si fructe de padure, iar carnea o mancau doar atunci cand o puteau obtine. Cel mai puternic argument pentru getaria-nism ar fi: inutilitatea si luxul productiei de carne intr-o lume in care mai exista foamete; costurile mai mici ale regimului getarian; riscul imbolnavirii de la carnea ce contine ramasite ale pesticidelor, antibioticelor si hormonilor administrati animalelor. Acestea au fost trecute prim multe faze de procesare care nu sunt intotdeauna igienice si binefacatoare. Multi oameni considera uciderea animalelor un act de cruzime, fata de care getarianismul este un mod mai armonios si mai pasnic de a ne integra in unirs.In ciuda argumentelor aduse de getarieni, nu exista nici o dovada stiintifica potrivit careia carnea ar fi daunatoare prin ea insasi. Vegetarienii, la randul lor, contrar parerii incetatenite printre ne-getarieni, sunt persoane puternice, sanatoase, si traiesc la fel de mult ca si cei care consuma carne.
Femeile care se decid sa renunte la carne trbuie sa rifice daca regimul lor alimentar le ofera suficiente principii nutriti. Nu exista probleme de acest gen in ceea ce priste hidratii de carbon (care se obtin din cereale, fulgi de baza de cereale, cartofi, fructe); lipidele (care se gasesc in uleiuri, produse lactate, nuci, alune, margarine); mineralele si cele mai multe dintre vitamine. (Se obtin din fructe si legume.)
Pentru getarieni e mai dificil sa-si extraga clin hrana proteinele si unele vitamine necesare organismului. Proteinele pot fi obtinuite din oua, produse lactate, nuci, alune, soia, stafide, graunte de porumb si leguminoase uscate. Vegetarienii nu trebuie sa uite sa-si asigure, la fiecare masa, aminoacizii esentiali. Aceasta problema nu se impune acolo unde se consuma oua si produse lactate, combinatiile de lapte-cereala, paine-lapte, paine-oua, toate sunt bogate in aminoacizi. Pentru getarienii de tip gan, se impune consumul de soia, sau, in caz contrar, potrivirea cu atentie a combinatiilor getariene. De exemplu, legumele si fructele trebuie consumate cu paine integrala, supa de linte, cu fasole si orez.

Vitaminele carora trebuie sa li se acorde o atentie mai mare in cazul regimului getarian sunt vitamina B12 (cobalamina) - corfti-nuta in produse lactate si drojdie sau, pentru getarienii de tip gan, in forma sintetica si vitamina D - care trebuie administrata tot sub forma sintetica, mai ales getarienilor gan care traiesc in conditii de insuficienta a luminii solare.
Fierul si calciul lipsesc de multe ori chiar din alimentatia persoanelor care consuma carne. De fapt, exista foarte multe surse getariene pentru aceste minerale: stafidele, lintea, germenii de grau, spanacul sau frunzele altor legume, prune uscate, paine, oua, drojdie. Calciul exista cu precadere in produse lactate, fructe uscate, soia, seminte de susan, frunzele anumitor legume.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024