mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia sl fiziologia aparatului urinar
Index » Patologia chirurgicala urologica » Anatomia sl fiziologia aparatului urinar
» Vascularizatia vezicii urinare - inervatia vezicala

Vascularizatia vezicii urinare - inervatia vezicalaVascularizatia arteriala este asigurata prin arterele cale superioara si inferioara, provenite din trunchiul anterior al arterei iliace interne. Pot exista ramuri provenite din arterele obturatoare si fesiera inferioara, iar la femei si din artera uterina si ova-riana.
Venele cale formeaza un plex la nivelul fetelor infero-laterale, trec in spatele ligamentului posterior al cii urinare si se termina in venele iliace interne.
Vasele limfatice cale isi au originea la nivelul plexurilor mucoase si intramusculare. Vasele colectoare se termina in ganglionii iliaci externi.

Inervatia cala
Fibrele nerase formeaza plexul cal, constituit dintr-o componenta simpatica si una para-simpatica. Fiecare dintre aceste componente contine fibre aferente si eferente.
Fibrele eferente. Fibrele parasimpatice provin din segmentele medulare sacrale II-IV. Fibrele simpatice provin din ultimele doua segmente toracice si primele doua segmente superioare lombare. Toate aceste fibre formeaza un plex dens situat printre celulele musculare netede ale detrusorului. La barbat, fibrele musculare netede de la nivelul colului cal primesc o inervatie simpatica si mai rar parasimpatica. Fibre nerase simpatice se dis-\' tribuie si prostatei, culelor seminale si canalelor deferente. La femeie muschiul neted al colului cal este bogat in fibre colinergice.
Fibrele aferente. Fibrele nerase care transmit sezatia de durere sunt simpatice si parasimpatice. Calea spinala a durerii este localizata in coloanele albe antero-laterale. Fibrele nerase care mediaza constientizarea distensiei cale sunt localizate in coloanele posterioare (fasciculus gracilis) (5).Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala urologica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai