mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia netraumatica a piciorului
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Patologia netraumatica a piciorului
» Osteoartropatia diabetica

Osteoartropatia diabetica







Modificarile oaselor si articulatiilor piciorului aparute la un diabetic constituie ceea ce se denumeste ca osteoartropatie diabetica.
Osteoartropatia diabetica este determinata de neuropatia diabetica periferica, de a carei evolutie este legata strans. Piciorul neuropat are in principal doua tipuri de leziuni anatomoclinice: osteoartropatia diabetica si ulcerele trofice neuropate (sau mal perforant tar). Frecventa osteoartropatiei diabetice este diferit prezentata in diverse statistici (4, 6).

Astfel, Cod (citat de Hubault) si Dry o intalneste la 5% din diabetici, pe cand Michon, citat de aceiasi autori, o intalneste numai la 0,9% din diabetici.
Varsta la care apar modificarile din cadrul piciorului diabetic este riabila, existand totusi un procent mare de cazuri in jurul rstei de 60 de ani, dar au fost descrise cazuri in literatura si la rsta de 25-30 de ani. Existenta unui diabet zaharat incorect tratat este intalnita la majoritatea bolnavilor care prezinta leziunile caracteristice osteoartropatiei diabetice.


Diversele aspecte sub care se poate prezenta osteoartropatia diabetica la nivelul piciorului pot fi sistematizate in felul urmator:


Osteoartropatia antepiciorului

Osteoartropatia antepiciorului este insotita intotdeauna de ulcere trofice neuropate infectate sau nu, sau de o alta leziune ulcerati sau supurati


(1, 2).

Leziunile se instaleaza progresiv, insidios, pe fondul unei sensibilitati dureroase mult diminuata.


Examenul neurologic evidentiaza:

. abolirea reflexelor calcaneene (achiliene);
. tulburari de sensibilitate distala, interesand sensibilitatea profunda si superficiala.
Examenul radiografie este deosebit de loros, el furnizeaza date ce nu pot fi evidentiate prin examenul clinic. Astfel sunt puse in evidenta leziuni de tip osteolitic, interesand suprafata osoasa a articulatiilor metatarsofalangiene. Intensitatea leziunilor este riabila, de la o simpla osteoporoza, pana la disparitia completa a capului metatarsianului sau chiar disparitia primei falange. Se constata, de asemenea, si o reactie periostala diafizara. Aceste modificari sunt mai frecvente la nivelul articulatiilor metatarsofalangiene I-V.
Examenul radiografie si uneori numai radiografia marita pun in evidenta leziunile incipiente, care se traduc prin atrofia falangelor, in special a celor pro-ximale, care sunt subtiate, ascutite la capete cu structura rarefiata. Modificari de osteoliza apar la nivelul metatarsienelor, in special la extremitatea distala (. 2).
Spatiul articular poate fi marit in fazele incipiente, apoi micsorat si chiar dispare in stadiile ansate. Aceste modificari produse in structura oaselor antepiciorului atrag dupa ele fracturi spontane, lu-xatii metatarsofalangiene (. 3).
Examenul radiografie pune in evidenta si medio-calcoza Monckeberg mult mai frecventa la diabetici, prezenta ei obligand la investigarea in directia diabetului zaharat, in cazul in care nu este cunoscut.
Leziunile partilor moi apar la nivelul punctelor de sprijin ale antepiciorului, in special la nivelul capului metatarsianului I si V.
Ulcerul trofic neuropat are o evolutie lenta, tre-nanta, greu de tratat. Ulceratia poate progresa profund, pana la niveul ului osos, putand sa se infecteze frecvent.


Osteoartropatia oaselor tarsului

Este foarte frecventa la nivelul articulatiei medio-tarsiene, dar se intalneste si la nivelul articulatiei tarsometatarsiene. Dintre oasele tarsului, modificari caracteristice apar la nivelul osului navicular (sca-foidului tarsian).In evolutia osteoartropatiei diabetice a osului navicular pot fi descrise doua etape:
. o prima etapa, in care simptomatologia clinica este absenta, dar radiografie sunt puse in evidenta leziuni de osteoporoza microgeodica a osului;
. o a doua etapa, in care simptomatologia clinica se traduce prin deformatia piciorului, care este marit ca volum, tumefiat, de culoare rosie-violacee cu hipersudoratie. Marginea mediana a piciorului este scurtata, devine convexa, in final aparand aspectul de "picior cubic\". Bolta tara este cazuta. Se schimba punctele de sprijin de la nivelul tei, apar ulcere necrozante la aceste nivele.
Debutul survine frecvent dupa un traumatism la acest nivel.
Evolutia initiala este putin zgomotoasa, dar are caracter progresiv. Foarte rar debutul poate sa fie acut, pseudogutos. Examenul radiografie evidentiaza, in aceasta faza, intense leziuni distructive la nivelul osului navicular. El este micsorat in volum, turtit de presiunea talusului (astragalului). Uneori se obser fenomene de osteocondensare a partilor osoase restante, precum si calcifieri periarticulare.


Leziuni distructive se pot obser uneori si la oasele invecinate: oasele cuneiforme, cuboidul, ta-lusul. Caracteristic este faptul ca leziunile distructive, descrise mai sus, la bolnavii diabetici, pot evolua spre silizare, aparand fenomene de reconstructie osoasa.
Alte aspecte ale osteopatiei diabetice pot aparea sub forma fenomenelor de hiperostoza, traduse prin aparitia exostozelor osoase. Sunt descrise frecvent asemenea exostoze pe fata tara a calcaneului, care atunci cand sunt voluminoase, determina un mers dureros si dificil.


Osteoartropatia tibiotarsiana

Localizarea tibiotarsiana a osteoartropatiei diabetice este foarte rar intalnita. Din punct de vedere clinic se constata: tumefactia gleznei, hidartroza, impotenta functionala importanta.
Examenul radiografie pune in evidenta leziuni distructive la nivelul extremitatii distale a tibiei, a fi-bulei, precum si a talusului. Frecvent sunt depistate calcifieri periarticulare.
Trebuie mentionat faptul ca foarte rar aspectele descrise in cadrul osteoartropatiei diabetice apar izolate. Ele cuprind de obicei piciorul in totalitate si se asociaza cu ulcerul diabetic.


Tratament

Tratament profilactic: Tratamentul profilactic al osteoartropatiei diabetice presupune depistarea precoce a diabetului zaharat si instituirea unui tratament medicamentos eficient, precum si un regim alimentar corespunzator.
Tratamentul igienico-dietetic trebu\'e sa preda practicarea exercitiilor fizice, dar evitarea traumatismelor la nivelul picioarelor.
C. Tudor recomanda interzicerea fumatului, alcoolului, precum si a medicamentelor cu potential toxic asupra sistemului nervos periferic.
Tratamentul consertor: Tratamentul medicamentos al neuropatiei diabetice se face cu Vit. B1, Vit. B6, sodilatatoare.In cazul in care sunt constituite leziunile trofice neuropate se incepe tratamentul local (pansament cu solutii antiseptice, spalaturi cu apa oxigenata S-a.).
Aparitia infectiei impune inceperea tratamentului antibiotic pe cale generala, dar si intraarterial la niveul arterei femurale.
Confectionarea de pantofi sau ghete ortopedice are scopul de a elibera de presiune punctele de sprijin tare si de a menaja ulcerele trofice instalate.
Tratamentul chirurgical: Tratamentul chirurgical vizeaza incizarea si drenarea colectiilor, incizarea si debridarea tesuturilor devitalizate, mici excizii osoase.
Amputatiile piciorului sunt justificate numai in cazurile de esec al tratamentului consertor.In distructiile importante ale portiunii posterioare a tarsului cu insilitatea piciorului este indicata rezectia artrodeza.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor