mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia netraumatica a piciorului
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Patologia netraumatica a piciorului
» Hallux valgus

Hallux valgus







Hallux-valgus reprezinta o deformatie foarte frecvent intalnita si care se caracterizeaza prin devierea inspre exterior a degetului mare (1).


Etiologie

Hallux-valgus se intalneste de obicei bilateral, mai ales la femei, in decada de varsta de la 40 la 49 de ani.In aparitia acestei deformatii sunt implicati mai multi factori. Astfel este cunoscut faptul ca incaltamintea cu varf ascutit, triunghiular care strange degetele, deviaza in afara primul deget, realizand o postura prelungita anormala. Excesul ponderat agraveaza aceasta situatie (1, 3, 10).
J. Leliee considera ca hallux valgus grav e atunci cand exista un metatarsus varus sau atunci cand halucele este mai lung.In etiopatogenia acestei deformatii sunt implicati si factori de natura inflamatorie.
Patogenie
Hallux-u\\ valgus in evolutie poate antrena tulburari statice, care plecand de la primul deget cuprind intregul antepicior (2, 5).


Tendoanele care mobilizeaza halucele nu isi mai exercita actiunea in axul longitudinal al primei raze a piciorului. Accentuarea devierii in afara a halucelui produce o artroza metatarso-falangiana si aparitia unei exostoze la nivelul fetei interne a capului primului metatarsian.
Falanga proximala a halucelui poate sa subluxe-ze si sa proneze in formele avansate (O. Medrea). Degetul al doilea se retracta in gheara, uneori complicandu-se cu o luxatie metatarso-falangiana.
Simptomatologie clinica
Principalul semn clinic este durerea care apare la nivelul exostozei interne a capului primului metatarsian in conflict cu incaltamintea. Durerea, poate fi exacerbata de o nealgie a nervului colateral intern iritat de inflamarea bursei de la nivelul exostozei.In formele avansate durerea are caracter permanent si iradiaza in gamba.
Examenul clinic poate evidentia tulburari de statica asociate (picior plat, antepicior rotund) (1, 3, 4, 6).In functie de marimea unghiului dintre halucele deviat in abductie si metatarsul I se descriu 3 grade de deformare: gradul I, cu un unghi de pana la 20°, gradul II cu un unghi intre 20-45° si gradul II in care acest unghi depaseste 45°.


Examinari paraclinice

Examenul radiografie cu piciorul in incarcare centrat pe metatarsiene si falange, permite calcularea devierii halucelui fata de metatarsul I.
Prin radiografie se poate aprecia starea articulatiilor metatarso-falangiene, situatia sesamoidelor s.a. (10).


Tratament

Tratamentul profilactic se refera la purtarea de incaltaminte fiziologica, la practicarea gimnasticii medicale, a inotului s.a.
Tratamentul conservator se aplica la debutul acestei deformatii si consta in purtarea de incaltaminte ortopedica prevazuta cu sustinator platar si pelota pentru redresarea celor doua bolti ale piciorului (3, 5, 10).


Se asociaza o igiena riguroasa locala, gimnastica medicala, fizioterapie.
Tratamentul radical al acestei afectiuni este cel chirurgical, care trebuie sa se adapteze fiecarui pacient (1, 5, 7, 8, 9). Examenul radiografie permite alegerea tehnicii optime.
. in formele clinice de gradul I se practica re-zectia modelanta a exostozei interne (Schede) si capsulorafie interna pentru corectarea abductiei halucelui;
. in formele clinice de gradul II - se practica operatia Brandes-Keller, (rezectia extremitatii ba-zale a falangei proximale) asociata cu rezectia exostozei interne si reechilibrarea sesamoidelor sub capul metatarsianului I.
Tot in aceste forme se poate practica si operatia MacBride ce asociaza la rezectia exostozei transtarea abductorului halucelui pe capul metatarsianului I.
. in formele clinice de gradul III se poate practica tehnica Brandes-Keller la care se adauga concomitent sau succesiv operatii pentru corectarea celorlalte deformatii ale piciorului (Mau-Imhauser) iar in PCE se pot practica operatii de realiniere de tip Hoffmann-Leliee.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor