mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul de corp uterin
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Cancerul de corp uterin
» Etiologie - patogeneza

Etiologie - patogeneza


Share



Etiologia cancerului endometrial nu este cunoscuta, dar un rol important in aparitia bolii il joaca estrogenii care actioneaza timp indelungat nebalansati de progesteron asupra endometrului (2).
Estradiolul patrunde in celula endometriala, unde se cupleaza cu un receptor citosolic. Acest complex estradiol-receptor patrunde in nucleu unde exercita efecte de stimulare a vitezei si proliferarii celulare. Progesteronul se fixeaza pe un receptor specific, determina inhibarea formarii receptorilor pentru estradiol si stimuleaza transformarea enzi-
matica a estradiolului in estrona mai putin acti, reducand astfel marcat actiunea proliferati si mitotica a estrogenilor (3).
Exista o serie de factori de risc descrisi pentru aparitia cancerului de endometru.
Varsta - cea mai mare frecventa a cancerului endometrial se intalneste la femei cuprinse in grupa de rsta 55-70 ani, deci aflate in post-menopauza, in special daca sub o forma sau alta sunt supuse stimulului estrogenic.
Obezitatea - actioneaza ca factor de risc prin conversia periferica in tesutul gras a androgenilor suprarenali la estrogeni, in plus adaugandu-se o scadere a secretiei hepatice de SH-BG (sex hor-mone binding globuline), ceea ce determina concentratii crescute de estrogeni liberi la nivelul endometrului.
Diabetul - atat cel clinic cat si cel preclinic este un factor de risc atat prin obezitatea asociata cat si prin alte tulburari enzimo-meolice pe care le produce.
Hipertensiunea arteriala - fara a se sti cum actioneaza, probabil ca este mai degraba expresia unui anumit status somatic si endocrino-meolic.
Clasic, aceasta triada - obezitate, diabet, hipertensiune arteriala - reprezinta factorii de risc cei mai semnificativi pentru aparitia cancerului de endometru.
Se adauga menopauza tardi, boala oriana polichistica, tumorile feminizante de or.
In fine, exista astazi si factori de risc exogeni care trebuie luati in consideratie.
Tratamentele estrogenice post-menopauzice -care se folosesc pe scara larga astazi pentru profilaxia osteoporozei si bolilor cardiace si sculare, dar si pentru inlaturarea simptomelor de menopauza, reprezinta un factor de risc, in special daca se administreaza netamponat cu progestative (4).
Tratamentul cu Tamoxifen in postmenopauza -folosit in tratamentul cancerului de san, prin actiunea sa ///ce-estrogenica poate determina aparitia cancerului endometrial cu celule clare.
De aceea, se recomanda ca atunci cand pentru un cancer de san se practica castrarea chirurgicala, sa se practice si histerectomia (2).


ANATOMIE PATOLOGICA

Macroscopic - tumora adenocarcinomatoasa care se poate localiza in orice portiune a uterului.


Se prezinta sub forma circumscrisa sau difuza (5).

Forma circumscrisa - este net delimitata, and aspect polipoid, exofitic papilar sau ulcerativ.
Forma polipoida poate sa se prezinte, rar, sub forma polipului malignizat in care baza de imtare a acestuia nu prezinta infiltratie neoplazica.
Forma circumscrisa poate ramane ca atare, dar poate infiltra miometrul profund si poate disemina limfatic in ganglionii aferenti zonei corpului uterin unde este localizata.
Forma difuza - este caracterizata de faptul ca intereseaza o mare parte a endometrului sau il intereseaza in intregime, prezentandu-se ca o masa polipoida, cerebroida, cu zone de necroza sau ulcerate, fiind dura, dar friabila.
Uterul apare marit de volum, moale mai ales daca s-a produs inzia miometriala.
Microscopic - diagnosticul este dificil si aspectul microscopic are o importanta prognostica. Caracteristicile microscopice sunt date de anomaliile arhitecturale glandulare si de atipiile celulare.
Anomaliile arhitecturale glandulare - sunt reprezentate de cresterea numerica a glandelor, cu contur neregulat si traseu rasucit, glandele fiind ingramadite, alternand zone tipice cu altele atipice.In formele nediferentiate structura glandulara este disparuta, luand aspectul de masa compacta de celule epiteliale atipice.
Inzia stromei este aproape regula in formele nediferentiate, dar poate lipsi in formele bine diferentiate.

Anomaliile celulare - sunt reprezentate de diferite grade de imaturitate si anomalii de diferentiere, cu pleomorfism nuclear, cu nudei hipercromici cu multiple mitoze tipice si atipice.
Gradingul histologic - gradul de diferentiere histologica este un factor important de prognostic. Clasificarea actuala (O, 1976) - cuprinde trei grade de diferentiere histologica a cancerului endometrial (6)
Gi - adenocarcinom inalt diferentiat; G2 - adenocarcinom moderat diferentiat cu zone de arii solide;
G3 - predominant solid sau in intergime nediferentiat.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor