mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul de corp uterin
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Cancerul de corp uterin
» Tratament

Tratament


Share



Tratamentul chirurgicalInca din 1990, O a statuat in ceea ce priveste cancerul de endometru, ca acesta trebuie stadializat prin interventie chirurgicala initiala.
Astfel, interventia chirurgicala devine etapa de diagnostic, ea permitand evaluarea factorilor de prognostic cei mai importanti: diferentierea histo-logica, adancimea invaziei miometriale, invazia ganglionara, citologia peritoneala.
Interventia chirurgicala este histerectomia totala extrafasciala abdominala, cu anexectomie bilaterala si limfadenectomie pelviana si paraaortica selectiva.
Imediat dupa deschiderea cavitatii peritoneale se recolteaza lichid de ascita sau se face lavaj peritoneal pentru aprecierea citologiei peritoneale (9).
Limfadenectomia pelviana se face de rutina, extirpandu-se tesut limfo-ganglionar de la nivelul arterei iliace comune si externe, pana la nivelul ligamentului inghinal si din fosa obturatoare, deasupra nervului obturator.In ceea ce priveste limfadenectomia paraaortica se extirpa toti ganglionii palpabili de la nivelul bifurcatiei aortei si zonei pana la portiunea retro-peritoneala a duodenului.
Studii recente arata ca limfadenectomia are si valoare curativa, nu numai diagnostica. Manevrele intraoperatorii trebuie sa fie blande pentru a evita diseminarea tumorala, iar extirparea colului se face cu coleret vaginal.
Radioterapia
Radioterapia ca metoda unica de tratament este indicata numai in cazurile cu contraindicatie absoluta operatorie sau in cazurile depasite chirurgical.
Se foloseste radioterapia cavitara intrauterina cu izotopi radioactivi: Ra226, Cs137, Ir192.
Se adauga iradierea externa - cobaltoterapie sau betatron (10).
Radioterapia preoperatorie este inca folosita avand ca argumente reducerea posibilitatii de insa-mantare si diseminare, pentru ca, desi nu realizeaza sterilizarea oncologica, potentialul invaziv al celulelor maligne scade substantial. Se practica iradiere intracavitara. Este indicata numai in stadiul IG3, II si III, unde s-a demonstrat ca rezultatele sunt superioare altor metode terapeutice.
Radioterapia postoperatorie ne foloseste atat pentru a reduce incidenta recidivei vaginale (iradiere a bontului vaginal) cat si pentru tratarea metastazelor ganglionare pelvice (iradere externa).
Terapia hormonalaIntrucat o portiune insemnata (30-40%) din cancerele endometriale au receptori hormonali, este justificata terapia cu progestative de sinteza din clasa Medroxiprogesteronului, care produce diferentiere si atrofie endometriala.
Folosirea lor este in general rezervata formelor avansate, dar au fost folosite si preoperator (pe cale generala sau locala) si ca sensibilizante pentru radioterapie.
Dupa radioterapie sensibilitatea tumorilor la progestative se reduce considerabil.


Terapia citostatica

Tearpia citostatica, combinata eventual si cu terapia hormonala, se indica in formele avansate si in recidive (11).
Principii terapeuticeIn functie de stadialitate si grading-u\\ histologic se aplica diferite scheme terapeutice.
Stadiul I si II (GrG2) - fara invazie miometriala profunda (ecografie vaginala, tomografie) - histe-rectomie totala cu anexectomie bilaterala cu coleret vaginal. Se poate recomanda postoperator iradierea bontului vaginal sau administrarea de progestative 3 luni.
Dupa stadializare postoperatorie se reevalueaza cazul in ceea ce priveste indicatia terapeutica.
Stadiul I (G3) sau cu invazie miometriala profunda - asociere radio-chirurgicala.
Stadiul II - iradiere locala si iradiere externa profunda urmata la 6 saptamani de limfadenocolpo-histerectomie totala largita. Daca s-a efectuat initial interventia chirurgicala se recomanda la 6 saptamani iradierea externa profunda si a boltii vaginului. Eventual tratament adjuvant cu progestative.
Stadiul III - iradiere profunda externa si locala, urmate dupa 6 saptamani de limfadenocolpohiste-rectomie largita.
Stadiul I- iradiere profunda externa si locala, urmate de chimioterapie si hormonoterapie.
Recidiva vaginala - iradiere locala si externa pelviana.

Metastazele la distanta - progestative si chimioterapie.

PROGNOSTIC
Prognosticul este influentat de stadiul clinic, tipul histologic, varsta si tratamentul aplicat.In general, in stadiul I se constata supravietuire de peste 5 ani in jur de 75%, in stadiul II 50%, stadiul III 30% si in stadiul Ide 9%.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor