mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia chirurgicala a glandelor suprarenale
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Patologia chirurgicala a glandelor suprarenale
» Medulosuprarenala

Medulosuprarenala







Medulara este aproape complet inconjurata de corticala, cu exceptia hilului glandei, locul de unde emerge vena centrala.
Medulosuprarenala (MSR) este formata din celule cromafine, denumite si feocromocite, dispuse in grupuri sau in coloane intre care se gasesc capilare sinusoide largi si vene de diferite marimi. Printre celulele cromafine se gasesc raspandite celule ganglionare simpatice, singure sau in grupuri.
MSR reprezinta functional o zona neuroendo-crina supraspecializata a sistemului nervos simpatic, cu care are origine embriologica comuna (11). Ea reactioneaza la stres prelungind efectul activarii sistemului simpatic, asa cum a aratat Cannon, "parintele homeostaziei\". Nu exista sindroame de insuficienta secretorie medulosuprarenala deoarece secretia de catecolamine din sistemul nervos compenseaza efectul medulosclerozei.



Hormonologie
Medulosuprarenala produce catecolamine: epine-frina (adrenalina), norepinefrina (noradrenalina), do-pamina si hormoni peptidici: enkefaline (leu-enke-falina, metenkefaline) si adrenomedulina.In tesutul cromafin extraadrenal (organul Zuckerkandl, celulele cromafine paraganglionare, celulele*Trinci din miocard) se sintetizeaza numai noradrenalina.
Biosinteza catecolaminelor este cuplata cu secretia astfel incat stocurile raman constante chiar in situatia unei stimulari continue. Este totusi posibil ca hipoglicemia prelungita sa epuizeze stocurile adrenale.
Secretia catecolaminelor medulosuprarenale, la fel ca in restul sistemului simpatic, se face sub influenta neuronilor presinaptici de la nivelul celulelor cromafine cu mediator acetilcolina si receptori nicotinici.In circulatie, majoritatea noradrenalinei provine din terminatiile simpatice locale sau din sistemul nervos central, iar adrenalina (epinefrina) din medulo-suparenala.


Inactivarea catecolaminelor se face in principal prin doua mecanisme:
a) Recaptare neuronala (85-90% din aminele eliberate sinaptic) cu redepozitare in granulele de secretie sau decarboxilare prin intermediul mono-amino-oxidazei mitocondriale.
b) Captare extraneuronala (cel mai important mecanism de meolizare a catecolaminelor circulante) cu metilare prin intermediul Catecol-O-Metil-Transferaza (COMT). Metanefrinele sunt meoliti urinari a caror productie in 24 ore este mai constanta fata de alti meoliti.
Actiunea ambelor enzime duce in final la formarea acidului 1-metoxi-4-hidroximandelic (impropriu denumit vanilmandelic VMA).
Efectele hormonilor medulosuprarenalieni


Sunt prezentate rezumatiin elul I.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai