mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Transplantul de ficat
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Transplantul de ficat
» Probleme de legislatie - conditii de recoltare a organelor si tesuturilor

Probleme de legislatie - conditii de recoltare a organelor si tesuturilor





Activitatea de transt de organe si tesuturi este supusa, in majoritatea tarilor lumii, unor reglementari legislati care sunt necesare unei desfasurari normale a acestui act medical. in Romania este in vigoare in momentul de fata legea privind prelevarea si transtul de tesuturi si organe umane (Legea 2/1998). Principalele aspecte pe care le defineste atat legislatia romaneasca cat si legislatia internationala sunt urmatoarele.

A. Conditii de recoltare a organelor si tesuturilor
Recoltarea se face de la donatori in viata sau de la cadavre.
Se defineste in primul rand notiunea de cadavru prin care se intelege atat cadavrul cu oprire cardiaca cat si cadavrul cu activitate cardiaca, dar in stare de moarte cerebrala ("brain death\").
Criteriile de diagnostic al mortii cerebrale potrivit legislatiei romanesti sunt urmatoarele:
1. La examenul clinic:


- starea de coma profunda, flasca, areactiva;

- absenta reflexelor de trunchi cerebral (in mod special absenta reflexelor fotomotor si cornean);
2. Absenta ntilatiei spontane confirmata de testul de apnee (la un PaCO2 > 60 mmHg);
3. Doua trasee EEG, efectuate la 6 ore, care sa ateste lipsa electrogenezei corticale.
De asemenea este nevoie de o serie de conditii suplimentare si anume:
A. Cauza care a determinat moartea cerebrala trebuie sa fie clar silita.
B. Trebuie excluse alte cauze potential rersibile care ar putea produce un lou clinic si un traseu EEG asemanatoare cu cele din moartea cerebrala (hipotermia < 35°C, medicamente depre-soare ale SNC, hipotensiunea arteriala - presiunea arteriala medie < 55 mmHg).
Diagnosticul de moarte cerebrala trebuie silit de doi anestezisti reanimatori diferiti sau de un anestezist reanimator si un neurolog sau neurochirurg prin doua examinari repetate la un inteval de 6 ore.In lege sunt prevazute de asemenea conditiile in care se poate obtine consimtamantul familiei pentru donare.
Legislatia romaneasca prede ca, in ceea ce priste donatorii vii, consimtamantul sa se dea numai dupa ce donatorul a fost informat de medic asupra entualelor riscuri si consecinte pe fizic, psihic, familial si profesional, rezultate din actul prelevarii.
Donatorul poate reni inainte de prelevare asupra consimtamantului dat. Se interzice prelevarea de organe si tesuturi umane de la donatori minori precum si de la persoanele lipsite de discernamant.
Prelevarea de la cadavru se face cu consimtamantul scris al membrilor majori ai familiei sau al rudelor in urmatoarea ordine: sot, parinte, copil, frate ori sora sau, in ultima instanta, persoane autorizate legal sa-l reprezinte pe defunct.In legea romaneasca se specifica de asemenea foarte clar ca prelevarea si transtul de tesuturi de organe umane nu pot face obiectul vreunei tranzactii, acest lucru fiind chiar pedepsit cu inchisoare de la 3 la 7 ani.


Conditiile de transtare a organelor si tesuturilor

Transtul de tesuturi si organe umane se efectueaza numai in scop terapeutic si cu consimtamantul scris al primitorului, dat in prezenta medicului sef al sectiei in care acesta este operat si a doi martori, in cazul in care primitorul este in imposibilitatea de a-si da consimtamantul, acesta poate fi dat in scris de catre unul din membrii familiei, de o alta ruda sau de reprezentantul legal al acestuia. Pentru minori sau persoanele lipsite de discernamant, consimtamantul va fi dat de parinti sau dupa caz de reprezentantul legal al acestora. Consimtamantul poate fi dat numai dupa ce medicul a informat primitorul sau, dupa caz, reprezentantii legali, asupra entualelor riscuri rezultate din transt.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai