Este deosebit de important pentru un rezultat bun atat imediat cat si la distanta. in perioada de pionierat a transtului de ficat, operatia era efectuata numai la bolnavii cu hepatopatii aflate in stadiu terminal, la care, pe langa boala de ficat, erau deja prezente si alte insuficiente organice. Aceasta explica, in parte, si rezultatele nefavorabile obtinute la unii dintre acesti bolnavi (67).
Odata cu perfectionarea tehnicilor chirurgicale si cu aparitia metodelor moderne de imunosupresie, rezultatele au devenit din ce in ce mai bune.
Ca atare, in prezent, indicatiile transtului au fost extinse si asupra unor bolnavi cu hepatopatii ajunse in stadii de ciroza, dar care nu sunt neaparat intr-o faza terminala.
Caracterul inlidant al bolii (pacientul nu isi mai poate indeplini in bune conditii activitatile curente) a devenit din ce in ce mai mult indicatie chirurgicala. Aceasta cu atat mai mult cu cat perioada de asteptare pe lista poate fi uneori destul de lunga (1 an sau chiar mai mult), timp in care boala poate sa anseze.
Pentru echipa chirurgicala, a opera in stadii mai precoce, un bolnav mai putin tarat si cu un organism in conditie mai buna este desigur un antaj important.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor