mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diverticuloza colonica
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Diverticuloza colonica
» Diagnosticul diferential

Diagnosticul diferential





Diagnosticul diferential al diverticulozei colonice depinde de momentul in care pacientul se prezinta la medic: in puseu acut sau in afara puseului.


"La rece\"

. carcinom de colon descendent;


. boala Crohn;

. colon iriil;


. rectocolita ulcero-hemoragica;

. obstructii partiale ale intestinului secundare aderentelorIn urgenta


. boli inflamatorii pelvice;

. apendicita;


. chist orian torsionat;

. puseu de boala Crohn;


. infarct entero-mezenteric.

Cancerul colonie. Asemanari intre diverticuloza colonica si cancerul colonie: apar cam la aceleasi rste, au localizare predominant sigmoidiana si pot coexista. Irigografia transeaza diagnosticul. Astfel, aspectul radiologie in "cotor de mar\" este patognomonic pentru cancerul colonie. in cazurile radiologice neconcludente, se recomanda colono-scopie, iar in caz de incertitudine, laparotomie explo-ratorie. Diverticuloza colonica nu este considerata o afectiune precanceroasa.
Boa[a Crohn. Din punct de vedere radiologie lungimea segmentului afectat in diverticulita este de circa 5-6 cm, iar in boala Crohn de peste 10 cm. Fisurile transversale sunt prezente in boala Crohn si absente in diverticulita.
Colita ischemica. Colita ischemica este localizata la nivelul unghiului splenic, care este rareori sediul diverticulozei.
Rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH). Se poate prezenta sub forma unor rectoragii de cauza neprecizata. Diagnosticul diferential este silit de recto-sigmoidoscopie. Leziunile detectate endoscopic in RCUH sunt reprezentate de aspectul granular al mucoasei, stergerea luciului, edem, hiperemie si friabilitate mucozala. Distributia leziunilor sunt caracteristice: incep cu rectul, sunt continue si se extind proximal pe o distanta riabila, nedepasind lvula ileocecala.
Apendicita acuta. Apare predominant la tineri. Diagnosticul diferential se impune cand durerea este localizata in fosa iliaca dreapta, in caz de di-verticulta cecala si diverticulita sigmoidiana, aderenta in fosa iliaca dreapta.
Boli inflamatorii pelvine. Salpingita acuta necesita uneori diagnostic diferential cu diverticulita co-lonica. Salpingita apare la femei tinere, iar simpto-mele intestinale sunt absente.
Hemoragiile diverticulare trebuie diferentiate de alte cauze de hemoragie digesti superioara sau inferioara. Caracterele sangerarii pot orienta asupra diagnosticului; astfel, cu cat sangele are culoare rosie mai deschisa cu atat este mai probabil sa fie dintr-o sursa intestinala joasa. Un istoric de sange-rari digestive superioare, ulcer gastroduodenal, consum de AINS si abuzul de alcool trebuie luate in considerare. Pacientii cu proteza aortica trebuie imediat eluati pentru excluderea unei fistule aorto-abdominale.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor