mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Evolutia naturala a cancerului
Index » Notiuni de oncologie generala » Evolutia naturala a cancerului
» Distributia metastazelor

Distributia metastazelor





S-a constatat ca unele tumori maligne au tendinta de a metastaza cu precadere in anumite organe. Pentru explicarea acestui fenomen au fost incriminate doua ipoteze:
. Hemodinamica ce statueaza ca frecventa metastazarii intr-un anumit organ este determinata de aportul sangvin. De exemplu: tumorile maligne dezvoltate in organele a caror intoarcere venoasa este tributara teritoriului CAV dau frecvent metastaze pulmonare (primul filtru), in timp ce tumorile tubului digestiv tributare teritoriului port vor da mai frecvent metastaze hepatice (primul filtru).
. Ipoteza "samanta-sol\" (seed and soil) presupune ca predilectia diseminarii ar fi determinta de factori dependenti atat de tumora cat si de gazda. Datele experimentale au demonstrat ca celulele tumorale care au anumite preferinte pentru anumite organe (homing), prezinta o capacitate de aderenta mai mare la celulele organului respectiv (R. Dutu)
In ultima vreme s-a emis si ipoteza ca acest proces complex ar putea fi codificat de oncogene. Ceea ce trebuie cunoscut este faptul ca metastazele pot avea orice localizare anatomica chiar daca pare neobisnuita.


Momentul aparitiei

Metastazele apar in cursul evolutiei unei tumori primitive, dezvoltarea si manifestarea lor clinica putandu-se produce in timpul prezentei tumori, sau dupa indepartarea acesteia. De cele mai multe ori, metastazele apar dupa o perioada de evolutie locala a tumorii primitive si dupa ce aceasta a ajuns la un anumit volum.
Cei mai multi autori admit ca metastazele apar cu o frecventa mai mare odata cu prelungirea perioadei de evolutie a tumorii fara tratament si cand volumul tumorii este mai mare. Cu toate acestea sunt situatii cand aparitia metastazei este precoce, atat de precoce incat constituie primul simptom al unui cancer. Tumora primara, uneori nu poate fi determinata nici macar la necropsie (metastazele cu punct de plecare necunoscut sau metastazele oculte).
Dupa tratamentul local si regional al tumorii primare se admite ca exista o perioada critica de aproximativ 5 ani cand riscul metastazarii este maxim. Cu toate acestea se stie ca metastazele pot apare si la interle mult mai mari, desi mai rar. De aceea bolnavii de cancer nu trebuie scosi din evidenta ci supusi unor controale periodice.

Boala minima reziduala
Sunt situatii cand indepartarea tumorii primitive are intentie de radicalitate, dar exista micrometas-taze ce nu pot fi decelate cu metodele imagistice actuale. Prezenta lor poate fi suspicionat datorita factorilor histoprognostici de gravitate. Pentru astfel de cazuri este necesar sa se instituie tratament sistemic adjunt.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai