mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Epidemiologia
Index » Notiuni de oncologie generala » Epidemiologia
» Factori imunologici

Factori imunologici







Rolul sistemului imunitar in dezvoltarea si controlul evolutiei unor cancere, a fost si ramane controversat. La ora actuala mai multe elemente contribuie la reevaluarea conceptului de imunitate anti-tumorala si anume (8):
- progresul realizat in cunoasterea antigenelor asociate tumorilor;
- edenta clinica ce arata:
. o crestere a frecventei tumorilor maligne la bolnai cu deficite imunologice, fie congenitale, fie capatate.
. obtinerea unor remisiuni prin administrarea de celule imunocompetente sau prin stimularea acestora cu citokine.


Reactiile imune sunt de doua feluri:

- reactii care se opun aparitiei tumorii maligne, din aceasta categorie facand parte raspunsul imuno-logic antitumoral, si reactii ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea unor cancere.


Sistemul de mentinere a homeostaziei

Fara a descrie fiziologia raspunsului imun, mentionam ca acesta este un sistem de mentinere a homeostaziei ce prezinta o componenta aferenta, un centru si o componenta eferenta. Pentru a se edifica un raspuns imun antitumorai trebuie ca tumora spontana sa aiba antigene. Prezenta lor a fost demonstrata de Alexander care Ie-a impartit in antigene situate pe suprafata sau in celulele tumorale si antigene asociate tumorii (eliberate in sange) ce pot fi edentiate:


- CA 19 - 9 - cancerele tubului digestiv (mai ales cancerul de pancreas);
- CA 15-3 - cancer mamar;


- CA 125 - cancer ovarian si endometrial;

- PSA - adenocarcinomul de prostata.
La acestea se adauga antigenele onco-fetale (alfa fetoproteina si antigenul carcinoembrionic) si unele antigene rale pentru cancerele cu etiologie rala.
Componenta aferenta a raspunsului imun este reprezentata de limfocitele T si B, ce au receptori pentru antigene, fiind sensibilizate de macrofage. Aceste celule pot recunoaste celulele maligne.
Centrul imun este reprezentat de organele iim-foide: splina, ganglionii limfatici, timus, placile Peyer. La nivelul centrului se produce donarea limfociteior sensibilizate de antigen ce vor elibera limfokine, cooperarea dintre limfocitele T si B.
Componenta eferenta sau efectoare este reprezentata de:


a) celulele efectoare:

- limfocite T. helper, prolifereaza in prezenta antigenului tumoral in asociere cu antigeneie majore de histocompatibilitate de clasa a ll-a. La randul lor ele activeaza prin intermediul citokinelor limfocitele T citotoxice;
- limfocitele T citotoxice (CTL) au efect asupra celulelor tumorale autologe si pe anumite linii de celule alogenice al caror antigen este recunoscut in asociere cu un antigen de clasa I a sistemului major de histocompatibilitate (principiul restrictiei alogenice). Existenta CTL specifice a fost demonstrata in diverese tumori, cum ar fi melanomul malign. Sunt clone de CTL ce pot recunoaste antigenele tumorale independent de complexul major de histocompatibilitate (absenta restrictiei alogenice);
- celulele "Natural Killer\" (NK), sunt o varietate de limfocite (izolate din sange, sau din ganglionii limfatici) ce au capacitatea naturala de a distruge celulele tumorale alogenice, fara sa fi avut in prealabil vreun contact cu antigerjele tumorale. Actitatea lor citotoxica este independenta de antigenele de histocompatibilitate insa este stimulata de cito-kine, mai ales interferoni;


- limfocitele Killer activate (LAK), au fenotipuri apropiate de celulele NK, fiind capabile de a distruge numeroase celule tumorale. Actiunea lor este independenta de antigenele de histocompatibilitate. LAC sunt utilizate in imunoterapia adoptiva, putand determina remisiuni mai ales in melanomul malign si carcinoamele renale;
- limfocitele ce infiltreaza tumora "tumor infil-trating lymphocytes\" (T1L), sunt generate in culturi, plecand de la tumora in prezenta IL2. Exista o populatie celulara heterogena cu trei tipuri principale, utilizate in imunoterapia adoptiva;
- macrofagele, pot recunoaste si distruge celulele tumorale atunci cand sunt activate de gama-interferoni.
b) anticorpi:
Sunt elaborati de limfocitele B. Ei sunt imuno-giobuline de tipul A, G, E, M. Pot declansa reactia antigen - anticorp, cu distructia celulelor tumorale.
c) citochine:
Sunt proteine cu greutatea moleculara de 15-40 kDa, sintetizate in principal de celulele liniilor limfocitare si monocitare. Au efecte variate pe diverse celule imunocompetente. Unele citokine au actiune directa pe celulele tumorale: actiune anti-proliferativa sau cresterea expresiei antigenelor asociate tumorii, (de exemplu: alfa- si gama-interfe-ronul), altele stimuleaza actitatea citotoxica a celulelor efectoare (exemplu: IL 2, 4, 6, factorul de necroza tumorala alfa si beta, IL 14, IL 17). Inter-leuchinele sunt folosite in clinica drept imunomo-dulatori.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai