mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Epidemiologia
Index » Notiuni de oncologie generala » Epidemiologia
» Epidemiologia analitica

Epidemiologia analiticain acest tip de epidemiologie se folosesc anchete epidemiologice prospecti si retrospecti.
Anchetele prospecti presupun formarea a doua loturi reprezentati cu respectarea regulilor esan-tioanelor. Un lot supus actiunii unor factori de risc cancerigeni cunoscuti si al doilea lot martor ne-expus acestor factori.
Se precizeaza numarul de imbolnaviri prin cancer in cele 2 loturi intr-un anumit timp si se cornpara. Esential este ca cele 2 loturi sa fie corect urmarite, iar loturile sa ramana omogene in toata perioada de studiu.
Ancheta retrospectiva foloseste tot 2 loturi: unul test si altui martor evidentiindu-se factorii de risc din antecedentele bolnavilor. Aceste date se culeg din evidentele primare ale unitatilor sanitare, si-lindu-se numarul de bolnavi cu factori de risc in cele 2 loturi si se a.In functie de structura esantioanelor se descriu 3 tipuri:
. esantion de tip I - lot populational reprezentativ din punct de dere statistic;


. esantion de tip II - cu doua loturi, unul expus factorilor de risc, si altul este un lot martor neexpus factorilor de risc;
. esantion de tip III - format dintr-un lot de bolnavi de cancer si un alt lot martor de bolnavi, fara cancer.
In anchetele prospecti se folosesc esantioane de tip I si II, iar in cele retrospecti se folosesc toate cele trei tipuri de esantioane.
Studiile epidemiologice pe cohorte (contingente) se realizeaza prin urmarirea evolutiei imbolnavirilor prin cancer intr-un grup populational nascut la o anumita data (contingent). De exemplu un studiu efectuat in Anglia arata ca nilul mortalitatii prin cancer la bolnavii cu varsta de 50 de ani este mai mare in grupul populatiei, nascut in 1901 fata de cel nascut in 1896, care la randul lui depaseste mortalitatea contingentului nascut in 1891. Aceasta arata ca in timp a avut loc o crestere a factorului de risc pentru cancerul bronho-pulmonar, si anume fumatul.
Epidemiologia analitica ajuta la descoperirea factorilor de risc, deci la silirea etiologiei cancerului si la evaluarea corecta a starii de sanatate. De exemplu, la barbati, uncie cancerele cailor aero-di-gesti superioare sunt frecnte si gra, au fost identificati 2 factori de risc, respectiv alcoolismul si agismul. Eradicarea acestor 2 factori constituie o prioritate din domeniul sanatatii publice in derea scaderii incidentei cancerelor sus mentionate. Principalul rezultat al anchetelor oncologice prospecti si retrospecti este determinarea riscului de a face cancer. Sunt acceptate 2 notiuni, riscul relativ si riscul atribuabil (44).


Riscul relativ, din punct de dere matematic, reprezinta raportul dintre incidenta bolii, la persoanele expuse factorilor de risc si incidenta bolii, la persoanele neexpuse factorilor de risc. Cu cat riscul relativ este mai mic cu atat factorul de risc luat in considerare are o posibilitate mai mica de a deter-
mina un cancer. De exemplu, daca riscul relativ e 0,2 riscul de a face cancer prin factorul de risc studiat, este aproape neglijabil, in schimb un risc relativ mai mare de 10, se coreleaza cu o rata inalta de imbolnavire prin factorul luat in calcul.
Riscul atribuabil poate fi apreciat numai in cadrul anchetelor prospecti si reprezinta efectul expunerii sau inlaturarii unuia sau mai multor factori de risc. De exemplu, mortalitatea prin cancer bronho-pulmonar la marii fumatori expusi unor doze reduse de radiatii ionizante (2,7) minus mortalitatea la nefu-matorii expusi aceleiasi doze de radiatii (0,2) da un risc atribuabil de 2,5. Aceasta inseamna ca un numar aditional de morti (2,5) pot fi atribuite direct fumatului.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai