mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alterari hematologice
Index » Boli » Alterari hematologice
» Eritroliza crescuta

Eritroliza crescuta







Aceasta categorie de anemii este identificata cu usurinta, datorita cresterii indexului reticulo-citar, alaturi de o morfologie eritrocitara normocitara sau numai usor macrocitara (ura 59-4). Aceste date reflecta capacitatea maduvei eritroide de a compensa pierderea de sange sau anemia hemolitica prin cresterea productiei de eritrocite. Nivelul raspunsului depinde de severitatea anemiei, cat si de natura procesului patologic initial. Deoarece raspunsul la pierderea de sange este limitat de disponibilitatea rezervelor de fier, raspunsul reticulocitar initial nu depaseste, de obicei, de trei ori nivelul bazai si poate fi de scurta durata. In schimb, pacientii cu anemie hemolitica acuta sau cronica vor atinge un nivel de productie mult mai inalt, care va fi sustinut nedefinit.


In timp ce pierderile de sange sunt, de obicei, edente clinic, anemiile hemolitice se pot prezenta in forme diferite (modulul 109). Unele vor apare brusc, ca episod acut, auto-li-mitat, de hemoliza intravasculara sau extravasculara. Acest tip de lou clinic este intalnit frecvent la pacientii cu defecte meolice eritrocitare sau anemie hemolitica autoimuna. Pacientii cu defecte mostenite ale hemoglobinei sau ale membranei eritrocitare vor descrie, in general, o evolutie clinica ce incepe de la nastere, tipica pentru procesul patologic respectiv. Acest lucru este valabil mai ales in cazul pacientilor cu siclemie sau o asociere a siclemiei cu alte hemoglobinopatii (modulul 107). Asemanator, pacientii cu sferocitoza ereditara, un defect de membrana frecvent intalnit, se vor prezenta cu o complicatie datorata necesitatii de a mentine un nivel ridicat al productiei de eritrocite pe toata durata etii, o criza hemolitica sau aplastica, litiaza biliara simptomatica sau splenomegalie semnificativa (modulul 109).
Diagnosticul diferential al unei anemii hemolitice acute sau cronice necesita o evaluare atenta a datelor de istoric familial si de apartenenta la o anumita rasa, a loului clinic si a unui numar de teste de laborator tintite. Unele din cele mai frecvente anemii hemolitice congenitale pot fi identificate datorita morfologiei eritrocitelor sau prin teste de laborator de rutina, cum ar fi electroforeza hemoglobinei sau testul screening enzimatic. De exemplu, hemoglobinopatiile de lant beta cele mai frecvente - siclemia, boala hemoglobinei SC si siclemia-talasemia - prezinta tipuri distincte de hemoglobina la electroforeza. Deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD), un defect meolic eritrocitar comun, poate fi usor descoperit prin utilizarea unui test enzimatic G6PD. Exista, totusi, un mare numar de alte defecte ale membranei eritrocitare, ale hemoglobinei si ale meolismului intracelular care pot fi identificate numai cu ajutorul unui laborator hematologic experimentat.

TRATAMENT
Abordarea terapeutica a anemiei incepe din timpul evaluarii clinice. La fel de importanta ca realizarea fara intarziere a unei anamneze atente, a unui examen fizic si a unei baterii de teste de laborator este initierea rapida a tratamentului indicat. Daca anemia este atat de severa incat ameninta ata pacientului, trebuie luate cateva masuri terapeutice pentru a asigura aportul de oxigen la tesuturi. Acestea includ perfuzia de electroliti si solutii coloidale, pentru a corecta hipovolemia, si transfuzii cu masa eritrocitara, pentru a asigura oxigenarea tesuturilor. Poate fi necesara suplimentarea aportului de oxigen. De asemenea, poate fi necesara si administrarea unor tamine sau medicament(e) esentiale pentru un tip specific de anemie.


Daca anemia este mai putin severa, transfuzia cu masa eritrocitara sau terapia cu minerale sau tamine trebuie amanata pana ce diagnosticul este sigur. Tratamentul "agresiv\" cu fier si cateva tamine administrate simultan nu este niciodata potrit. Alegerea terapiei trebuie facuta in functie de cauza sau cauzele ce au determinat anemia. Deseori, trebuie actionat asupra mai mult de un factor etiologic. De exemplu, un pacient cu anemie de stadiu final al unei boli renale va necesita tratament cu eritropoietina pentru a compensa pierderea celulelor ce secreta eritropoietina. Totusi, eficacitatea eritropoietinei recombinate depinde de statusul rezervei de fier a pacientului. Daca pacientului ii lipsesc depozitele reticuloendoteliale adecvate, insuficienta rezervelor de fier va impiedica maduva eritroida sa prolifereze dupa administrarea de eritropoietina. De aceea, este important sa fie evaluate rezervele de fier ale pacientului inainte sau dupa inceperea tratamentului.
Optiunile terapeutice pentru tratarea diferitelor forme de anemie au crescut foarte mult in ultimele doua decenii. Componentele sangelui sunt disponibile imediat si sunt extrem de sigure. Sunt bine silite tratamente eficiente pentru anemiile nutritionale, cele hipoproliferative asociate stadiului final al bolilor renale si inflamatiilor cronice si anemiile hemolitice asociate cu boli autoimune. A devenit disponibil si un tratament chimioterapie eficient care ajuta la prevenirea crizelor in siclemie. Se preconizeaza ca in itor multe din defectele congenitale ale structurii hemoglobinei si ale sintezei de hemoglobina sa fie tratate prin cele mai noi tehnici de inginerie moleculara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor