mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Nutritia arsului
Index » Arsuri » Nutritia arsului
» Nevoile lipidice

Nevoile lipidice


Share


Anumite aspecte ale meolismului lipidelor sunt semnificativ modificate la pacientii arsi.
Adultul ars necesita un aport lipidic de cea 25-30% din necesarul caloric. Grasimile reprezinta o sursa calorica majora, un transportor ideal pentru taminele liposolubile si o sursa de acizi grasi intestinali necesari in procesele de digestie. Acizii grasi trebuie administrati de cel putin doua ori pe saptamana, dar rata administrarii poate fi crescuta
si folosita in functie de toleranta, ca o sursa calorica importanta. in mod normal nu poate depasi 30-40% din caloriile non-proteice. Necesitatile de acizi grasi esentiali la copii sunt de 0,5-l,0 g/Kg/zi, iar ca sursa calorica pot fi administrati pana la maximum 3g/Kg/zi.
Necesitatile arsului in tamine si minerale sunt crescute datorita hipermeolismului, dar cantitatile nu sunt exact cunoscute.
Vitamina A si C sunt cofactori necesari pentru ndecarea plagilor, de aceea trebuie asigurati in proportii corespunzatoare. De obicei aceasta se utilizeaza intr-o terapie cu megadoze (20, 35, 60, 61, 68, 72):


- tamina C-l-2 g/zi;

- taminele B, dozele normale fiind B1 2,5 mg, B2 2,5 mg si B6 2,5 mg;


- tamina A si E.

Pentru tamina A doza necesara bazai este de 5000 m.i iar pentru tamina E este de 5-l0 mg/zi.
Se cunosc deficientele in cupru, zinc si fier al arsilor, de cuantificarea cerintelor in arsura nu este bine precizata. Balanta de sodiu, potasiu clor, este masurata si mentinuta in limite normale. De asemenea necesarul de magneziu, calciu, fosfati, este crescut in leziunea de arsura, astfel incat cantitatile trebuie suplimentate.Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai