mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Leziunile prin curent electric
Index » Arsuri » Leziunile prin curent electric
» Tablou clinic

Tablou clinic







in functie de caracteristicile agentului vulnerant si de circumstantele etiologice in care s-a produs accidentul, loul clinic al electrocutiei are aspect polimorf. Leziunile pot fi multiple, generale si locale, and aspect si gravitate diferite, constituindu-se practic printr-un sindrom complex caracteristic.
Leziunile locale sunt grave, urmare a celor doua tipuri de efecte patologice declansate de pasajul curentului electric. Pe de alta parte necroza de coagulare produsa instantaneu e o consecinta a efectului Joule, iar pe de alta parte necrozele secundare ischemice, generate de modificarile ce apar la nivelul membranelor celulare si actirea meo litilor acidului arahidonic. Necrozele de coagulare apar la nivelul zonelor de contact - portile de intrare si de iesire ale curentului (2, 5, 9). Aceste leziuni sunt patognomonice electrocutiei, fiind denumite "marci electrice\". Clinic, au aspectul unor escare deshidratate, cartonate, insensibile si subdenive-late, de culori riabile (alb, gri-cenusiu); ele sunt inconjurate de arii congestionate si edematiate. Uneori, la nivelul portilor de iesire se obser aderate cratere tisulare cu expunerea scheletului subiacent, aderate explozii tisulare. in cazul curentilor de inalta tensiune, se pot produce carbonizari d\'emblae ale unor segmente in intregime. Alaturi de leziunile patognomonice electrocutiei (marcile electrice) se pot asocia si arsuri termice de regula profunde, produse prin flama si care agraveaza prognosticul vital.


Leziunile musculare sunt grave si de regula intinse. Pasajul curentului electric de-a lungul pachetelor sculo-nervoase genereaza o necroza de coagulare rapida a maselor musculare profunde. Daunele musculare au caracter extensiv si progresiv. Necrozele musculare de tip ischemic sunt generate de actirea meolitilor acidului arahidonic precum si de leziunile directe produse la nivelul endoteliului scular. Ambele mecanisme determina tromboza secundara progresi si necroze musculare de tip ischemic. Leziunile musculare de natura ischemica au caracter progresiv, evolutiv, silizan-du-se dupa un interl de 3-5 zile. Acestea depasesc zona tegumentara afectata, evoluand adesea sub tegument indemn. Alaturi de tromboza masi si progresi a selor de calibru redus, procesul ischemic aprofundeaza si sub efectul constructiv al escarelor circulare si edemului progresiv, se blocheaza initial returul venos apoi fluxul arterial (6, 7).In electrocutii, distrugerilor de parti moi adesea li se asociaza necroze partiale sau totale ale scheletului subiacent. Obsertiile clinice arata ca in cazul curentilor de inalta tensiune, aproximativ 15% dintre lezati dezvolta sechestrari osoase.
Deci, leziunile locale generate de pasajul curentului electric prin organism sunt profunde la nivelul membrelor, evoluand adesea sub tegument aparent indemn. Prin asocierea trombozelor secundare, leziunile locale au o evolutie gra, progresi si cu caracter extensiv. Aspectul local este de regula inselator, neexistand o corespondenta intre leziunile tegumentare si gravitatea leziunilor profunde.
Terenul ischemic potenteaza riscul infectiei locale, cea mai frecventa cauza de deces fiind sepsisul.
Starea generala a pacientilor electrocutati este gra; alaturi de semnele clinice clasice ale socului, se pot adauga si alte manifestari organice (16-l9). Distrugerile tisulare intinse, si mecanismele pato-genice declansate de agresiunea electrica sunt urmate de acumularea unor cantitti crescute de toxine in circulatia generala. Cresterea nivelului sangvin de hemoglobina, mioglobina si proteine denaturate - produsi secundari injuriei musculare extensive, la care se adauga si scaderea volumului sangvin circulant, sunt factori de agrare a prognosticului vital, prin instalarea rapida a sindromului de IRA. Alaturi de semnele clinice ce traduc suferinta organelor de epurare - rinichi si ficat - se pot constata frecvent si suferinte cardiace. Cordul este cel mai sensibil organ intern la trecerea curentului electric. Initial, pasajul curentului electric poate desincroniza pacemaker-u\\ fiziologic, generand tulburari de ritm sau de conducere (tahicardii supraventriculare, fibrilatie atriala, aritmii ectopice focale), mergand pana la fibrilatie ventriculara si stop cardio-respirator. Astfel de tulburari se inregistreaza in 10-30% din cazuri si pot persista in timp dupa vindecarea leziunilor tisulare. Sunt situatii in care curentul electric poate traversa hemi-toracele drept si atunci pot apare leziuni coronariene cu ischemie secundara la nivelul miocardului. Desi IMA se intalneste destul de rar in urgenta, astfel de pacienti prezinta riscul de a face un infarct miocardic in viitor.


Daca contactul electric se produce la nivelul toracelui, se pot asocia perforatii bronsice si/sau pneumotorax spontan.
Injuria directa a peretelui abdominal anterior poate determina leziuni oculte ale viscerelor abdominale, manifeste prin sindroame caracteristice, mergand pana la loul clinic de abdomen acut, cu sau fara hemoragie digesti. Uneori, in cazul curentilor de inalta tensiune, se poate produce efractia peretelui abdominal cu eviscerare. in situatiile in care se constata semne de iritatie peritoneala, laparotomia exploratorie se impune de urgenta.
Leziunile cerebrale directe, datorate efectului joule, sunt extrem de rare, deoarece cutia craniana este un bun protector; totusi, in cazul curentilor deInalta tensiune pot apare disfunctii ale SNC: afazie, ataxie, coma, convulsii, sindrom de hipertensiune intracraniana, pareze sau hemiplegii etc. in cazurile grave pot apare paralizia centrilor respiratori si stop respirator. O alta complicatie gra descrisa la aproximativ 30% din pacjenti este cataracta lent progresi, ce apare dupa aproape 6 luni de la accident.
La toate aceste manifestari clinice specifice se pot asocia o serie de manifestari nespecifice, post-traumatice. in general, pacientii electrocutati sunt politraumatizati. Prin caderi de la inaltime se pot produce: traumatisme cranio-cerebrale, rupturi ale organelor interne sau fracturi cu diverse localizari etc. Toate aceste asocieri lezionale agraveaza si mai mult prognosticul vital, necesitand un tratament urgent si complex, in echipa multidisciplinara.
Sindromul umoral caracteristic electrocutiei este determinat in primul rand de distrugerile tisulare masive si consecintele lor, manifestandu-se prin hemoconcentratie, anemie, hipoproteinemie si aci-doza meolica, hemoglobinurie masi. Cresterea creatininei si a creatin-fosfokinazei, precum si prezenta constanta a mioglobinuriei sunt consecintele distrugerilor musculare extensive.
Evolutia ulterioara a starii generale este gra, socului prin arsura si electrocutie alaturandu-i-se infectia rapida, de regula cu germeni anaerobi si socul toxico-septic secundar acestuia.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai