mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Leziunile prin curent electric
Index » Arsuri » Leziunile prin curent electric
» Fiziopatologie

Fiziopatologie





Din punct de vedere patogenic, pasajul curentului electric prin tesuturi genereaza doua tipuri de efecte (7).
Prima categorie este reprezentata de efectele imediate, produse instantaneu la contactul curentului electric cu tesuturile. Conform legii lui Joule, o parte din energia electrica este cedata tesuturilor sub forma de caldura. Leziunile tisulare produse au aspectul unei necroze de coagulare cu suprafete si profunzimi variabile in functie de natura factorilor modulatori implicati. La nivelul extremitatilor, curentul electric se proa de regula de-a lungul structurilor cu o buna conductibilitate si care dezvolta o rezistenta minima, in principal acesti conductori sunt reprezentati de plachetele vasculo-nervoase. in consecinta, leziunile initiale sunt profunde interesand in special musculatura profunda adiacenta structurilor scheletice. La nivel vascular, apar necroze intinse ale endoteliului vascular, peretele vascular se edematiaza, favorizand aparitia trombozelor secundare in evolutie, cu obiectivarea ulterioara a sindromului de ischemie acuta periferica.
Alaturi de trauma initiala, suferintele celulare se vor instala progresiv, generand necroze tisulare intinse si tardive la nivelul tesuturilor aparent abile. Practic, integritatea celulara depinde de relatia de homeostazie dintre PgE2 si PgF2 alfa, injuria1 celulara distruge acest echilibru. Prin stimularea tromboxan-sintetazei creste sinteza de TxA2 si o reduce pe cea a PgF2alfa.
Prin cresterea productiei de TxA2 (compus vaso-activ) se instaleaza fenomene de vasoconstrictie, tromboza si necroza ischemica secundara. Pe de alta parte, agresiunea electrica celulara stimuleaza cresterea AMPc, care la randul sau inactiveaza pompa de Na, astfel incat membrana celulara dene permeabila pentru ionii de Ca si Na.
Produsii de degradare celulara, activeaza la randul lor cascada imunologica, prin intermediul complementului si macrofagelor. in final, tesuturile raspund la aceste modificari prin cresterea permeabilitatii vasculare si aparitia mediatorilor inflamatiei. Secundar se produc fenomene de vasoconstrictie la nivelul microcirculatiei. in acelasi timp, produsii de degradare celulara activeaza cascada coagularii, generand aparitia trombozelor secundare progresive. Acestea determina scaderea perfuziei tisulare, cu necroze secundare la nivelul tesuturilor aparent abile, mergand pana la autoamputatie (10).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai