mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Leziunile prin curent electric
Index » Arsuri » Leziunile prin curent electric
» Electrocutia

Electrocutia







Pasajul curentului electric prin tesuturi genereaza doua tipuri de efecte patologice. Pe de o parte, celulele - unitatile de baza ale structurilor tisulare - au propria lor incarcatura electrica, astfel incat pasajul electronic poate determina tulburari ale functiei membranei celulare, cu rasunet direct supra functiei organelor vitale, in special asupra cordului si SNC (3).
Pe de alta parte, leziunile locale sunt consecinta a efectului Joule. Practic in cursul pasajului curentului electric prin tesuturi, o parte din elergia electrica este transformata in energie termica si cedata tesuturilor traversate sub forma de caldura, in concluzie, leziunile specifice electrocutiei reprezinta rezultatul incalzirii excesive a tesuturilor dupa pasajul electronilor (8), caldura cedata acestora fiind conform legii Joule: Q=RI t. Energia termica este maxima la nivelul invelisului tegumentar - unde se produc intinse necroze de coagulare. Clinic, acestea apar sub forma marcilor de electrocutie localizate la nivelul portilor de intrare si de iesire ale curentului electric. La randul ei, o parte din energia termica se poate transforma in energie mecanica, generand aderate explozii tisulare, cu aspect de crater sau de plaga explodata la nivelul portilor de iesire.


Ca urmare a interventiei unor factori modulatori pasajul curentului electric prin tesuturi induce leziuni cu gravitate diferita. Acesti factori sunt reprezentati pe de o parte de caracteristicile agentului vulnerant si pe de alta parte de cele ale organismului afectat, la care se adauga circumstantele in care s-a produs accidentul (4).
Rolul modulator principal il detin caracteristicile agentului vulnerant, respectiv intensitatea si tensiunea curentului electric. Din punct devedere fizic, conform legii lui Ohm (I=U/R) intensitatea se defineste ca fiind raportul dintre tensiune si rezistenta. Astfel, raportul dintre intensitate si tensiune se sileste prin intermediul rezistentei - ce detine un rol decisiv in aceasta relatie. in cazul unei rezistente scazute, un curent de mare intensitate, desi genereaza daune tisulare minime (cantitatea de caldura cedata tesuturilor fiind redusa) isi mentine potentialul letal prin modificarile grave ale functiei organelor vitale, de unde si sintagma "amperii ucid\". Pe de alta parte, voltajul reprezinta diferenta de potential dintre generatorul de curent electric si capatul opus al conductorului, deci practic reprezinta cantitatea de energie termica cedata tesuturilor prin pasajul curentului electric. Cu cat diferenta de potential este mai mare, cu atat leziunile tisulare produse la trecerea curentului electric sunt mai grave. De aici, a doua sintagma clasica "voltii ard\" (7). Tipul curentului joaca de asemenea un rol modulator important. La aceeasi diferenta de potential, curentul alternativ este de 3 ori mai puternic decat cel continuu. Acest aspect este cu atat mai important cu cat sursele ce pot cauza astfel de accidente furnizeaza in marea lor majoritate curent alternativ. Pentru frecvente cuprinse in interlul 15-l50 Hz curentul alternativ reprezinta cel mai mare efect te-tanizant. in aceste circumstante, spasmul musculaturii striate blocheaza victima, prelungind contactul cu sursa de curent si agrand astfel leziunile.
Un alt factor modulator, cu efect esential asupra gravitatii leziunilor tisulare este reprezentat de loarea rezistentei opuse de "conductorul biologic\". Cu cat rezistenta opusa este mai mare, cu atat energia termica cedata tesuturilor este mai mare, si in consecinta leziunile tisulare sunt mai grave (10).


Rezistenta electrica dezvoltata de tesuturi la pasajul curentului electric este direct proportionala cu cantitatea de colagen. Pe de alta parte, apa, electrlitii si fosfolipidele structurale stau la baza conductibilitatii (fenomen opus rezistentei). Prin urmare, in functie de continutul de colagen al diverselor tesuturi si organ, loarea rezistentei opuse de conductorii biologici descreste in urmatoarea ordine: oase, tendoane, aponevroze, tegumente, muschi, se sangvine si nervi. Viscerele, prin con-
tinutul lor bogat in apa, electroliti si fosfolipide sunt bune conducatoare de curent electric.
Un alt element care modifica loarea rezistentei electrice este diametrul conductorului biologic.In concluzie, la nivelul membrelor, care au continut colagenic crescut si diametru redus al conductorului, rezistenta dezvoltata este maxima si deci distrugerile tisulare sunt foarte mari, in timp ce la nivelul trunchiului rezistenta scazuta si diametrul mare fac ca leziunile morfologice sa fie rareori prezente (13).In acelasi timp, circumstantele in care s-a produs accidentul au un rol important in modularea gravitatii lezionale. O importanta deosebita in acest sens o prezinta traseul parcurs de curentul electric prin organism. Astfel, cele mai severe arsuri electrice apar in situatia in care curentul electric patrunde printr-o extremitate si paraseste organismul printr-o alta extremitate. Un astfel de exemplu il reprezinta circuitul mana stanga-picior stang, care traverseaza cordul.
Un alt factor circumstantial modulator este reprezentat de durata contactului cu sursa generatoare de curent, practic caldura transmisa tesuturilor creste direct proportional cu timpul de contact (16).
Ultimul factor ce poate interveni in modularea agresiunii electrice este reprezentat de suprafata de contact cu agentul lezional. Cu cat suprafata expusa este mai mare, cu atat rezistenta dezvoltata la pasajul curentului electric este mai mica. in consecinta, gravitatea leziunilor tisulare este invers proportionala cu suprafata marcilor de electrocutie (19).In concluzie, gravitatea agresiunii electrice tisulare este riabila, determinata pe de o parte de cantitatea de energie termica cedata prin pasajul curentului electric, iar pe de alta parte, modulata de o serie de factori si multiple posibilitati de combinare ale acestora.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai