mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile metabolice si nutritionale ale sistemului nervos
Index » Afectiuni neurologice » Bolile metabolice si nutritionale ale sistemului nervos
» Encefalopatia hipoglicemica

Encefalopatia hipoglicemica







Aceasta afectiune este o cauza importanta de confuzie, conlsii, stupor si coma si uneori de hemipareza si de alte semne neurologice de focar. Concentratia de glucoza din sange, de obicei pana la mai putin de 1,4 mmol/1 (25 mg/dl), atunci cand este persistenta, duce la epuizarea depozitelor cerebrale de glucoza si poate duce la leziuni neuronale ireversibile. Acest proces implica mecanisme excitotoxice, asa cum s-a demonstrat pe studiile efectuate pe animale.
Etiologie Cele mai frecvente cauze de encefalopatie hipoglicemica sunt: supradoza accidentala sau deliberata de insulina sau de un agent antidiabetic oral, tumorile cu celule insulare secretante de insulina sau sarcoamele retroperitoneale, cazurile rare de intoxicatie etanolica prelungita, sindromul Reye (in copilarie).


Manifestari clinice Simptomele hipoglicemiei se grupeaza in 3 sindroame. in sindromul acut, simptomele initiale sunt cele ale activarii adrenergice si constau in nervozitate, foame, tahicardie si palpitatii, anxietate, transpiratii si tremuraturi; acestea sunt frecvent recunoscute de pacient si raspund rapid la administrare de glucoza, oral sau parenteral. Daca sindromul progreseaza, apar confuzie, somnolenta, hiperactivitate, mio-clonii si conlsii. La glicemii de aproximativ 1 mM/1 apar coma profunda, pupile dilatate, respiratii superficiale si atonie. Hipoglicemia subacuta este asociata cu absenta activarii adrenergice, iar pacientul prezinta incetinirea proceselor de gandire si o obnubilare gradata cu pierdere a constientei. Hipotermia este frecvent intalnita in aceasta forma de hipo-glicemie. Hipoglicemia cronica, care apare tipic in insulinoame, este rara si este caracterizata de schimbarea insidioasa a personalitatii, memoriei si comportamentului care pot interpretate ca o dementa. Unii dintre acesti pacienti dezvolta ataxie si, mai rar, afectarea neuronului motor inferior.
Morfopatologie Efectele neuropatologice majore ale hipoglicemiei sunt aceleasi cu ale leziunii anoxice. Apare o pierdere neuronala difuza in cortexul cerebral si hipocampus, dar neuronii Punkinje sunt relativ crutati.


TRATAMENT

Corectarea rapida a hipoglicemiei este esentiala pentru prevenirea afectiunii neurologice. Initial se administreaza dextroza 50%. Glicemia este urmarita indeaproape si mentinuta intre 8 si 11 mM/1 prin infuzarea continua de solutii glucozate. Nivelurile glucozei trebuie urmarite atent pentru a preveni aparitia hipoglicemiei la diabetici si pentru a preveni reaparitia hipoglicemiei la ceilalti subiecti. Pacientii cu hipoglicemie acuta sau subacuta isi revin rapid. La pacientii cu hipoglicemie cronica administrarea de glucoza nu amelioreaza prompt simptomele, ceea ce sugereaza existenta leziunilor neuronale. Ameliorarea clinica aparuta dupa indepartarea sursei exogene de insulina se face gradat si se poate intinde pe o perioada de pana la un an.



Diagnostic diferential
Episoadele de hipoglicemie evolueaza de obicei mai incet decat cele de hipoxie, iar tulburarea functiilor cerebrale se instaleaza intr-o perioada de 30 pana la 60 de minute fata de cateva secunde sau minute. Totusi, doze mari de insulina pot declansa debutul rapid al conlsiilor si coma. Hipoglicemia subacuta si cronica, asa cum apare in tumorile cu celule insulare, se poate confunda un timp cu psihoza confuzionala episodica, dementa sau cu o tulburare epileptica, iar punerea diagnosticului se bazeaza pe existenta unei perioade in care este demonstrabila existenta glucozei sanguine scazute sau a hiperinsulinismului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor