mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul gastric
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Ulcerul gastric
» Diagnostic paraclinic

Diagnostic paraclinic





Examenul radiologie baritat
Explorarea cu bariu precizeaza diagnosticul in 80% din cazuri (15). Daca leziunea este superficiala, ca de exemplu cea produsa de AINS, poate scapa examinarii radiologice.
Semnul direct este nisa ca expresie a retentiei substantei baritate la nivelul ulceratiei. Localizata pe mica curbura, nisa ulceroasa este zuta de profil in afara conturului gastric. Nisa de profil poate sa apara sub mai multe forme:


- nisa mica triunghiulara, sub forma unui spicul;

- nisa de talie medie, cu sau fara halou clar in jur;
- nisa pediculata, care apare ca un diverticul la nivelul micii curburi, legat de stomac printr-un pe-dicul subtire; acest aspect semnifica penetratia intr-un organ vecin;
- nisa Haudek tipica cu cele trei nivele - bariu, lichid de secretie, aer (. 2);
- nisa giganta cu diametru peste 5 cm, care exprima de fapt penetratia ulcerului gastric in pa-renchimul organului penetrat (ficat, pancreas) (19).
Nisa de fata apare ca o pata de retentie baritata inconjurata de un halou semitransparent dat de edemul perilezional (inelul Hampton), realizand aspectul de "nisa in cocarda\". Nisa de fata este vizibila la examinarea cu bariu "in strat subtire\" sau prin compresie si poate fi ascunsa daca stomacul este plin de bariu. Dupa ecuarea partiala a stomacului retentia de bariu la nivelul ulceratiei apare ca o pata suspendata intre pliuri.
Semnele radiologice indirecte de ulcer gastric sunt mai putin relente decat pentru localizarea duodenala. Astfel retractia sau scurtarea micii curburi si cu modificarea unghiului gastric prin apropierea pilorului de cardie, apare datorita leziunii ulceroase cronice, vechi, caloase localizate la acest nivel. in dreptul leziunii localizate pe mica curbura apare incizura spastica a marii curburi, datorata spasmului persistent al fibrelor circulare ale musculaturii gastrice, aspect cunoscut prin expresia sugesti "degetul care arata ulcerul\". Tot ca semn indirect este considerata convergenta pliu-rilor mucoasei gastrice catre ulcer (19). Examenul radiologie sugereaza de asemenea caracterul benign ale leziunii, caracterizat de nisa iesita din conturul gastric, cu pliurile de vecinatate suple, convergente spre leziune (. 3).


Endoscopia gastrica

Este o procedura de diagnostic moderna ce urmeaza explorarea baritata si completeaza informatia, permitand totodata biopsia leziunii pentru silirea diagnosticului histologic (13). Cele doua metode sunt complementare, antajul endoscopiei fiind acela de a exclude leziunea maligna. Metoda endoscopica permite vizualizarea leziunii in mod direct, ulcerul gastric benign aparand sub forma unei zone circulare lipsite de mucoasa, ce are o baza fibroasa si este marginita de tesut de granulatie. Marginile craterului sunt bine delimitate, de la el pornind radiar pliurile de mucoasa gastrica ingrosata (. 4).

Endoscopia sileste diagnosticul in 97% din cazuri. Ea permite studiul citologic al leziunii prin prelerea de celule cu ajutorul penajului precum si prin recoltarea de biopsii. Acestea trebuie sa fie dirijate din marginile si fundul ulceratiei, totalizand 6 pana la 12 fragmente tisulare (15,11).

Studiul secretiei gastrice
Dozarea secretiei acide este de mic interes diagnostic, deoarece ulcerul gastric nu este puternic secretant. Totusi cercetarea aciditatii gastrice, in special a celei stimulate de histamina, concura alaturi de semnele clinice si radiologice la aprecierea caracterului benign sau malign al leziunii, hipoacidi-tatea histamino-rezistenta pledand pentru caracter malign. Majoritatea pacientilor cu ulcer gastric benign au debitul acid secretor in limitele normale.


Infectia cu Helicobacter pylori

Metodele de diagnostic ale infestarii cu Helicobacter pylori sunt cele descrise la modulul "ulcerul duodenal\" si nu prezinta caractere particulare pentru ulcerul gastric.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai