mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul gastric
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Ulcerul gastric
» Diagnostic

Diagnostic







Diagnostic clinic
Ulcerul gastric este o boala cronica, a carei evolutie este caracterizata de alternanta puseurilor acute cu perioade de remisiune. Recidiva leziunii se produce aproximativ in aceeasi zona ca cea initiala si apare la aproximativ 40% din cazuri (11, 16).
Simptomul principal al bolii il reprezinta durerea, ale carei caracteristici nu sunt atat de tipice ca in ulcerul duodenal. Durerea este resimtita cu intensitati variabile in functie de individ, sub forma de crampa, torsiune, arsura sau cu caracter lancinant. De obicei ea este localizata in epigastru dar, in functie de sediul leziunii ulceroase, poate apare si retroxifoidian, retrosternal, la limita intre epigastru si hipocondrul stang sau chiar sub rebordul costal stang. Durerea poate fi precipitata sau exacerbata de ingestia de alimente si calmata dupa evacuarea continutului stomacului in duoden si, in mai mica masura decat in ulcerul duodenal, de administrarea de alcaline. Varsaturile si greata apar inconstant, ca expresie a hiperaciditatii gastrice si a tulburarilor de evacuare a stomacului. Prezenta refluxului gas-troesofagian, favorizat de localizarea inalta a ulcerului gastric sau de asocierea unei hernii hiatale, se exprima simptomatic prin pirozis postprandial.


Alte elemente clinice care pot apare atat ca manifestare a bolii, dar si ca o complicatie a leziunii sunt hemoragia si perforatia, si vor fi prezentate detaliat la modulul complicatiilor.
Evolutia bolii este marcata de vindecari ale leziunii, urmate de recidive. Exista ulcere gastrice asimptomatice, identificate intamplator prin explorari paraclinice.
Din punct de vedere al evolutiei se disting ulcerul acut si ulcerul cronic. Ulcerul acut, manifestat prin simptomele clasice, dureaza 1-4 saptamani, dupa care suferinta dispare chiar fara tratament. Ulcerul cronic este vechi, cu evolutie indelungata, care genereaza o leziune caloasa, scleroasa ce penetreaza in organele vecine. Penetratia modifica durerea, care devine intensa, transfixianta, cu iradiere in bara.

Examenul clinic al bolnalui cu ulcer gastric ofera putine elemente caracteristice. Palparea epi-gastrului poate reproduce sau accentua durerea si poate fi insotita de rezistenta a muschilor peretelui abdominal.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai