mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Ecografia interventionala

Ecografia interventionala





O aplicatie frecnt folosita a US o constituie ecografia interntionala. Transductorul este pozitionat cat mai aproape de locul punctiei astfel incat acul sa fie in ul de explorare. Exista doua tipuri de dispoziti de ghidare a punctiei: transductori speciali cu canal intern si dispoziti care se ataseaza la transductorii obisnuiti. Transductorul special, cu retea liniara, are o fanta centrala care permite acului sa intre in campul de explorare. Sistemul de ghidare poate fi mecanic sau electronic. Canalul de biopsie renale in cursul i.r.a." class="alin2">punctie trebuie sa aiba o lungime de 3-4 cm pentru a preni devierea acului (care poate fi de dimensiuni diferite). Punctia ecoghidata este o procedura chirurgicala care presupune in prealabil sterilizarea echipamentului (sau dezinfectia de inalt grad). Pentru punctia unor colectii lichidiene se utilizeaza ace de 18 G, iar pentru biopsie acul Tru-cut (14) sau acul Sure-cut (14-25). Procedura necesita anestezie locala, dupa pregatirea bolnavului ca pentru o mica interntie chirurgicala. Valoarea predictiva pozitiva a punctiei-biopsie ecoghidate ajunge pana la 90%.
Ecografia interntionala si-a gasit o arie larga de utilizare in urologie (nefrostomia percutana ghidata ecografic, nefrolitotomia percutana, biopsia renala, punctia formatiunilor chistice, punctia ecoghidata in afectiunile prostatice).
Tehnicile de ecografie interntionala se aplica si in diagnosticul si tratamentul afectiunilor hepatobilio-pancreatice. Aplicatiile de diagnostic se refera la opa-cifierea percutana transhepatica a cailor biliare si a nei porte, punctia-biopsie a tumorilor si leziunilor chistice, pancreatografia percutana. Aplicatiile terapeutice includ drenajul biliar extern, intern sau mixt percutan, drenajul chisturilor si abceselor hepatice si/ sau pancreatice, injectarea percutana de substante chimioterapice sau alcoolizarea in tumori si chisturi hepatice. Se utilizeaza transductori de 3,5 MHz cu ghidaj de punctie si ace de punctie de dirse dimensiuni.
Pentru colangiografia percutana transhepatica (CPT) se punctioneaza, sub control ecografic, un canal biliar intrahepatic dilatat; pentru lobul drept acul se introduce in spatiul VII l-IX intercostal drept, iar pentru lobul stang punctia se realizeaza subxifoidian, pe linia mediana. Dupa ce, prin aspiratia bilei, se rifica pozitionarea corecta a acului se injecteaza substanta de contrast. Se evidentiaza colangiografic nilul superior al obstructiei biliare pentru dirse leziuni: stenoze benigne, coledocolitiaza, colangiocar-cinoame. in unele cazuri de icter mecanic cu valori crescute ale bilirubinei, dupa CPT se poate institui un drenaj biliar transhepatic care va ameliora starea generala a bolnavului pregatindu-l astfel pentru o entuala interntie chirurgicala. Sub control fluoro-scopic, pe acul de punctie se introduce un fir de ghidaj; se scoate acul pe acest fir prin care apoi se introduce un dilatator de 7 F. Dupa extragerea di-latatorului se va introduce un tub de dren special (cu balonas sau "pigtail\"), multiorificial, de 7F, care va fi pozitionat intr-un canal biliar intrahepatic dilatat, fir care va fi fixat la piele. Ulterior, pe acest traiect pre-format, dupa dilatare se poate introduce o proteza siliconata care poate fi trecuta printr-o stenoza incompleta a CBP transformand drenajul biliar extern intr-un drenaj mixt. Daca la controalele colangiografice repetate se constata permeabilitatea protezei se poate suprima drenajul biliar extern evitand astfel o interntie chirurgicala la un bolnav cu risc crescut.
O alta aplicatie, mai rara, a ecografiei intern-tionale este punctia percutana a colecistului, efecuata tot transhepatic, urmata de colecistostomia percutana, metoda ce a fost aplicata la varstnici cu colecistita acuta, cu un risc chirurgical important.
Biopsia percutana ecoghidata este foarte utila in diagnosticul tumorilor hepatice. Tot pe aceasta cale se pot drena abcese hepatice mici, sau alte colectii peritoneale usor de evidentiat ecografic.

Se introduce un ac de 18 G, cu stilet interior pentru punctie, apoi un fir-ghid de-a lungul caruia se insera un cateter "pigtail\" (in "codita de purcel\") in cavitatea abcesului.
Sub ecoghidaj, in chisturile hepatice seroase mici si metastazele hepatice se poate injecta alcool absolut (99,5%) cu rezultate foarte bune. O metoda moderna de ecografie interntionala este portografia percutana transhepatica utilizata pentru opacifierea sistemul port, realizarea unei harti hormonale a tumorilor pancreatice prin recoltarea sangelui nos din zonele peripancreatice, diagnosticarea invaziei portale in carcinoamele hepatice si biliopancreatice si realizarea unui sunt porto-cav intrahepatic. Dupa evaluarea ecografica a sistemului port, cu un ac de 18 G se punctioneaza un ram portal intrahepatic, se rifica pozitionarea corecta, apoi se introduce, sub control fluoroscopic, un fir-ghid in trunchiul port. Pe firul-ghid se introduce un cateter de 5 F cu care se realizeaza portografia, se colecteaza sange portal sau se practica embolizarea. La sfarsitul procedurii se injecteaza pulbere de gelatina cu substanta de contrast pentru a inchide traiectul si a preni hemoragia.
Ecografia interntionala se poate utiliza pentru biopsia cu aspiratie a tumorilor solide pancreatice sau
retroperitoneale ori pentru punctia colectiilor pancreatice si peripancreatice. Punctia canalului pan-creatic sub ghidaj ecografic permite aspirarea de suc pancreatic pentru examen citologic, microbiologic, precum si pentru injectarea substantei de contrast sub control fluoroscopic in cazurile in care wirsun-gografia endoscopica nu se poate realiza.
Ecografia poate ajuta la realizarea unei gastro-stomii percutane, la alcoolizarea plexului celiac si, recent, la terapia tumorala cu imt de surse de energie cu laser de putere joasa.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai