mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Regiunea cervicala

Regiunea cervicala







Ecografia este foarte sensibila in detectarea no-dulilor tiroidieni, dar nu poate diferentia leziunile maligne de cele benigne.In gusa difuza, structura glandei este neomogena, cu ecogenitate similara parenchimului normal. in gusa nodulara, ecografia va edentia unul sau mai multi noduli, cu un contur bine delimitat (se pot depista noduli < 5 mm). Nodului chistic are ecogenitate crescuta (. 1).
Nodulii cu calcificari periferice sau centrale prezinta zone hiperecogene cu con de umbra posterior.In boala Basedow tiroida este marita de volum, are ecogenitate scazuta, iar vasele tiroidiene sunt dilatate, asa cum arata ecografia Doppler color.



Adenomul toxic apare ecografic ca un nodul omogen, cu halou subtire, hipoecogen, hipervascularizat.In majoritatea cazurilor, neoplasmele tiroidiene nodulare sunt hipoecogene, cu un contur imprecis delimitat, cu halou incomplet, neregulat. Singurele criterii de malignitate sunt infiltrarea structurilor vecine si metastazele in ganglionii limfatici regionali. Un avantaj al metodei este posibilitatea de realizare a punctiei-biopsie ecoghidate pentru leziunile nepalpabile.In tiroidite aspectele ecografice sunt nespecifice.
Adenomul paratiroidian, hiperplazia si carcinomul paratiroidian (leziuni care pot determina hiperpara-tiroidism primar) au aspecte ecografice asemanatoare. De obicei, se edentiaza o leziune ovalara hipoecogena, situata posterior de tiroida, de care este despartita printr-o capsula subtire ecogena. Ecografia poate identifica glande paratiroide supranumerare sau in pozitii ectopice.
US poate edentia diverse tumori cercale silind tipul lezional (solid sau chistic) si metastazele ganglionare cercale.
Chisturile branhiale sunt ovalare, anecogene, cu pereti subtiri, situate lateral.
Chisturile canalului tireoglos au aceleasi caractere, dar sunt situate pe linia mediana si sunt depla-sabile prin protruzia limbii.
Hemangiomele si limfangiomele cercale apar ca mase hipoecogene, cu margini neregulate, cu aspect caracteristic in ecografia Doppler color.
Lipoamele sunf hipo- sau niperecogene, incapsulate, in timp ce tumorile neurogenice sunt adiacente nerlor si apar ca mase omogene cu ecogenitate redusa, fara invazia structurilor vecine.
Tumorile maligne sunt hipoecogene, neregulate, infiltrand vasele si structurile vecine.
Nodulii limfatici metastatici cercali sunt hipoeco-geni si au contur regulat cand sunt de dimensiuni mici si au structura variabila, uneori cu microcalci-ficari, cu margini neregulate cand sunt mai volumi-nosi.



Sanul

Ecografia permite depistarea formatiunilor chistice cu diametru peste 25 mm si a formatiunilor solide cu diametru > 0,5 cm.
US are un rol deosebit in depistarea dilatatiei chistice a canalalelor galactofore si a papiloamelor intrachistice care se zualizeaza retroareolar, aceste formatiuni fiind mai rar diagnosticate clinic deoarece nu se insotesc de mase palpabile.In cazul chisturilor palpabile, aspectul ecografic este caracteristic - formatiune rotunda, bine conturata, anecogena, cu amplificare acustica posterioara
(. 2).

Abdomenul
Ecografia si-a dovedit pe deplin eficienta in explorarea patologiei intraabdominale, in prezent fiind preferata altor metode, deoarece este rapida, inofensiva si ofera imagini de o inalta rezolutie, chiar si despre structuri de mici dimensiuni. Totusi, rezultatele sale sunt limitate pe de o parte de "barajul\" opus de grosimea si structura peretelui abdominal la trecerea ultrasunetelor (dezavantaj ameliorat prin folosirea de frecvente de 3,5 MHz care au o penetranta mai buna, dar o rezolutie mai slaba), iar pe de alta parte de interferarea imaginilor de catre gazele din intestin. Uzual, se folosesc frecvente de 5-7,5 MHz care dau imagini cu o rezolutie mai crescuta. Se utilizeaza un scanner care lucreaza in modul B, fix sau poril, la care este atasata printr-un cablu sonda de explorare (convexa, lineara, in "T\") care permite edentierea organelor sau a altor structuri intraabdominale prin trecerea sa peste peretele abdominal. Imaginile obtinute pot fi inregistrate si printate pe o hartie speciala. La aparat este conectat un reglator al intensitatii fasciculului de ultrasunete (actionat manual la eco-grafele de ultima generatie) deoarece densitatea tesuturilor este diferita si pot apare erori in cursul explorarii. Daca structurile examinate sunt prea apropiate de peretele abdominal este necesara interpunerea unui balon (pungi) cu apa intre sonda ecografului si peretele abdominal, in caz contrar rezolutia imaginii (perceperea celor mai mici detalii) fiind mai redusa.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai