mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Carcinoamele digestive

Carcinoamele digestive







Aspectul infiltratiilor parietale este variabil in functie de localizarea tumorii (esofag, jonctiunea eso-gastrica, stomac, rect) si de tipul tumoral (carcinom epidermoid, adenocarcinom). Se pot evidentia imagini hipoecogene, ingustarea lumenului, burjonari endolu-minale. in functie de analiza asupra straturilor hiper-ecogene se poate realiza stadializarea invaziei parietale, in acest mod EES contribuind (alaturi de alte explorari) la silirea stadiului TNM, in care T1 caracterizeaza o tumora superficiala, iar T2 - T4 tumorile infiltrative. Se descriu astfel:
- stadiul uT1 - invazia mucoasei si a submu-coasei, cu pastrarea integritatii stratului hiperecogen mijlociu;
- stadiul uT2 - invazia muscularei proprii, cu intreruperea stratului hiperecogen mijlociu, dar cu pastrarea integritatii stratului hiperecogen superficial;


- stadiul uT3 - invazia grasimii periparietale, cu intreruperea stratului hiperecogen superficial;
- stadiul uT, - invazia structurilor de vecinatate, cu disparitia interfetei hiperecogenice grasoase cu structurile inconjuratoare.


Totusi, stadializarea oferita de EES are unele limite:

- uneori tumorile superficiale dezltate strict intramucos nu pot fi observate;
- tumorile care invadeaza intreaga submucoasa, cu disparitia stratului hiperecogen medial, dar nu patrund in submucoasa pot fi considerate in stadiul uT2;
- in unele situatii este dificil de a face distinctia dintre o invazie veriila si simplele aderente;
- erori de vizualizare pot da si reactiile desmoide hiperecogene peritumorale;
- obtinerea imaginilor poate fi perturbata prin conditii tehnice dificile, cum ar fi urile de sectiune oblice, stenoze intralumenale care ingreuneaza trecerea fibroscopului.
Ganglionii limfatici pot fi usor observati datorita contrastului cu grasimea juxtadigestiva. Analiza ganglionilor prin EES este importanta deoarece ofera date valoroase despre ecogenicitatea si forma ganglionilor (si mai putin despre dimensiunile acestora). Avantajele acestei metode fata de CT sunt ca poate diferentia adenopatiile maligne de cele inflamatorii si ca poate evidentia o adenopatie chiar cand aceasta nu se insoteste de adenomegalie (CT nu identifica decat adenopatiile cu adenomegalie).
Sensibilitatea EES pentru aprecierea malignitatii adenopatiilor ganglionare este de circa 95% daca sunt indeplinite criteriile de malignitate: forma rotunda, contur bine delimitat, structura hipo- sau izoecogeni-ca similara cu a tumorii primare.
Pentru aprecierea adenopatiilor, EES are urmatoarele limite:
- constatarea numai a doua criterii din cele descrise mai sus nu este suficienta pentru silirea malignitatii;


- tehnica nu permite evidentierea ganglionilor de dimensiuni foarte reduse, a ganglionilor plasati la distanta de transductor (de exemplu retroperitoneali), a unor eventuale depozite intraganglionare;
- impiedicarea progresiei fibroscopului datorita prezentei unor stenoze digestive stranse.
Pentru tumorile cu localizare submucoasa evidentiate la examenele radiologie si endoscopie se recomanda efectuarea EES pentru a evalua intere-sarea parietala. Se r descrie structura tumorii, marginile si dimensiunea acesteia; EES nu poate da un diagnostic cert de malignitate. Totusi, tumorile cu un diametru mai mare de 3 cm, cu margini neregulate si imprecis delimitate, cu aspect de infiltratie parietala sunt cu mare probabilitate maligne.
Masele lichide sunt anecogene, tesutul grasos este hiperecogen, in timp ce tumorile musculare apar omogen hipoecogene.


Carcinomul esofagian

Efectuarea EES in completarea rezultatului CT este foarte importanta in evaluarea operabilitatii in functie de invazia periesofagiana si in orientarea terapiei catre o tehnica chirurgicala curativa sau catre o metoda paliativa. Un rol de asemenea important revine EES in controlul recidivelor dupa esofagec-tomie, sensibilitatea metodei ajungand in aceste situatii pana la 95%, existand totusi si un procent de 20, de cazuri in care o inflamatie a gurii de ana-stomoza poate fi eronat interpretata ca o modificare tumorala si orienta gresit diagnosticul. Dupa aplicarea metodelor paliative nonchirurgicale EES permite evaluarea reducerii lumului masei tumorale.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai