mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ecografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Ecografia
» Tumorile amputare

Tumorile amputare







Avantajul EES fata de tehnicile conntionale consta in posibilitatea de evidentiere a leziunilor de dimensiuni mici, sectiunile realizate permitand sesizarea dilatatiilor duetelor si a obstructiei tumorale intralumenale. Explorarea a dobandit, de asemenea, un rol binemeritat in evaluarea extensiei tumorale locale (eficienta in 71-90% cazuri), in functie de care se orienteaza tactica terapeutica spre un tratament curativ (rezectie chirurgicala) sau o metoda paliativa, in circa o treime din cazuri, dezvoltarea intraampulara a tumorii impiedica trecerea fibroscopului pentru prelevarea de biopsii. Colangiopancreatografia retrograda endoscopica (indicata pentru excluderea diagnosticului de oddita scleroasa sau litiaza migratorie) si sf/ncferotomia nu sunt deseori lipsite de complicatii.


Tumorile ampulare, frecnt adenoame sau adeno-carcinoame, determina o ingrosare de pana la 5 mm a peretelui duodenal, uneori asociata cu dilatarea duetelor biliar si pancreatic sau cu prezenta unei burjonari tumorale intracanalare. Se disting: tumori T limitate la nilul ampulei; tumori T2, care depasesc musculara proprie si invadeaza peretele duodenal; tumori T3, cu invazia pancreasului; tumori T4, cu invazie vasculara. Malignitatea leziunii este certa atunci cand se constata invazia duodenului si/sau pancreasului. Daca stratul muscular al duodenului nu este invadat, diagnosticul diferential intre un adeno-carcinom de mici dimensiuni si un adenom este dificil de realizat. Diferentierea unui carcinom pan-creatic invaziv de un carcinom ampular este dificila, desi intre tumora si peretele duodenal se descrie, teoretic, o linie de demarcatie care formeaza un unghi ascutit in tumorile pancreatice si obtuz in tumorile ampulare.
Leziuni ampulare netumorale sunt reprezentate de odditele inflamatorii secundare migrarii calculilor (ingrosare hipoecogena amputara), scleroza papilara si dischinezia (ultimele doua fara aspecte ecogenice caracteristice). Uneori, aceste leziuni pot fi secundare prezentei unei tumori si, in aceste situatii, se impune biopsia cu examen anatomopatologic.In cele mai multe cazuri, diagnosticul etiologic al unui icter mecanic poate fi silit prin ecografie conntionala cu/fara CT, la nevoie asociindu-se si colangiopancreatografia retrograda endoscopica. La pacientii care prezinta colestaza moderata, permanenta sau tranzitorie, tehnicile conntionale de diagnostic se insotesc de un risc crescut de complicatii, nejustificat in raport cu situatia clinica a bolnavilor, motiv pentru care se recomanda EES care poate decela microlitiaza coledociana, colangita, ingrosarea hipoecogena a ampulei, prezenta unui nodul pancreatic compresiv, leziuni care explica icterul clinic si biochimic.


Ecografia endoscopica este de mare ajutor ca adjuvant al ecografiei transabdominale si al celei laparoscopice, da o imagine excelenta a anatomiei perilumenale. Ecografia endoscopica poate fi utilizata in diagnosticarea preoperatorie a tumorilor rezecabile periampulare, pancreatice, gastrice sau esofagiene.
Recent, in Japonia, a fost introdusa si ultrasonografia intraductala cu 30 MHz pentru imagini in timp real. Se poate obtine o imagine excelenta a anatomiei peretelui, dar limitata de un nil scazut de penetrare. Exista si tehnologii care redau aceste imagini in trei dimensiuni prin combinarea imaginilor ultrasonice.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai