mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anestezie
Index » Chirurgie » Anestezie
» PERIOADA POSTANESTEZICA

PERIOADA POSTANESTEZICA





Bolnavul este transferat in salonul de trezire sau pe sectia de terapie intensiva. In aceasta perioada este necesara o oxigenare tisulara adecvata. Se va urmarii in mod special o functionalitate a:
- plamanului,

- cordului,


- capacitatea sangelui de a transporta oxigen.
De acea se vor monitoriza PaO2 si saturatia hemoglobinei in oxigen (95-98%). Daca saturatia hemoglobinei scade de la 90-75Y% apar semnele de hipoxie, care se exteriorizeaza prin: cianoza, dispnee, tahipnee, tahicardii, aritmii, agitatie, cefalee, modificari de personalitate, bradicardie si hipotensiune arteriala.
Indicatiile oxigenoterapiei: sunt in functie de valoarea medie a PaO2 si scad cu varsta:

- la 25 ani 95mmHg,


- la 35 ani 90 mmHg,

- la 55 ani 80 mmHg,


- la 75 ani 70 mmHg.
Oxigenul administrat in doza prea mare este toxica si pate produce dureri retrosternale, dispnee, tuse, durei musculare, traheobronsita, depresiune a respiratiei , coma. Administrarea corecta a oxigenului se face prin respiratie spontana si pe masca sau prin ventilatie artificiala.
Tot in perioada postanestezica se asigura si analgezia postoperatorie. Aceasta apare odata cu trezirea bolnavului din A.G. sau terminarea efectului substantei anestezice locale di anestezia de conducere. Gradul durerii depinde de fiecare persoana si reactia bolnavului la durere.

Exista mai multe tipuri de durere:


- durerea superficiala, la piele este intensa si brusca,
- durerea profunda, somatica, caracterizata prin crampe.
Instalarea durerii este direct proportionala cu amploarea interventiei chirurgicale (o operatie mutilanta este foarte dureroasA), durata interventiei (operatia laborioasa mai lunga este mai dureroasA),si locul unde se face interventia (zonele mai bogat vascularizate si inervate sunt mai dureroasE).
Durerea in postoprator se poate combina si cu contractura musculara, care accentueaza durerea si chiar o poate combina cu diferite insuficiente de organ. Exista bolnavi care in postoperator isi manifesta durerea prin agitatie psihomotorie: alcoolistii, batranii, ateroscleroza avansata, bolnavii cu depresiune corticala, bolnavii cu hipoxie cerebrala.
Tratamentul durerii in postoperator se face prin administrare de:
- analgetice majore: petidina 20-30mg, fentayl 0,1mg, droperidol 2,5-5mg sau combinat fentanyl+droperidol 1/50, pentazocina 50mg, doze ici care se opt repeta la nevoie.
- analgetice minore: algocalmin, ketonal, piafen, analgin.
Analgezia poate fi combinata cu somnoterapie prin administrare de: diazepam, fenobarbital, dormicum, dar acestea se adauga dupa o supraveghere de 30-60 minute de al administrarea analgeticului major. Analgezie eficienta se obtine si prin blocaje nervoase realizate prin infiltratii paravertebrale; intercostale.
Operatiile la care s-a administrat peridurala cu cateter beneficiaza de o analgezie foarte buna in postoperator prin reinjectare de substanta anestezica locala la intervale de timp sau la cererea bolnavului.
Perioada postanestezica este deosebit de importanta. Acum pot interveni o serie de complicatii. De aceea bolnavul va fi permanent supravegheat si monitorizati parametrii: TA, puls, libertatea cailor respiratorii, saturatia de oxigen, respiratia, culoarea tegumentelor, pozitia in pat, perfuziile, diureza, temperatura, permeabilitatea tuburilor de dren, pansamentul local.
In caz ca bolnavul nu respira spontan el trebuie pus pe aparatul respirator. Parametrii care se stabilesc pe respirator:

- Volumul curent (V.C.) 10-15ml/kg,


- Frecventa 10-15/minut,

- Raportul inspir/expir (J:E) =1:2,


- Viteza debitului inspirat pentru a se ajunge la J:E=1:2,

- Efortul de triger - 2cmH2O,


- Volumul de suspin 1,5xV.C. la fiecare 5-10 minute (cand se utilizeaza PEEP).

Dupa ce aparatul s-a pornit:


- Oxigen 100% (FiO2 = 1,9) pentru 1-2 ore,
- Gazele sanguine dupa cateva minute, se repeta apoi pana ajung la valori normale, modificand parametrii,
- Urmarirea compleance-ului dinamic (CdyN), nornal Cdyn = 50-100mlH2O.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor