mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Politraumatismele
Index » Tumori ale tesuturilor moi » Politraumatismele
» Raspunsul metabolic

Raspunsul metabolic







Raspunsul la stresul traumatic, initiat de o serie de stimuli se caracterizeaza printr-o crestere a ratei meolice ilustrata de cresterea consumului de oxigen (in unele situatii poate depasi 180 l/min/ metru patrat). Hipermeolismul atinge un nivel maximal la 3-4 zile dupa trauma si persista 7-l0 zile, fiind tolerat de un pacient cu o stare nutritionala normala. Defavorizati in lupta cu repercusiunile traumei vor fi nu numai pacientii casectici sau malnutriti ci si cei obezi; acestia din urma de pilda prezinta, ativ cu ceu normoponderali, un bloc post-traumatic relativ al lipolizei, ceea ce determina mobilizarea preferentiala si consumul rezervelor de carbohidrati si proteine.
Pe langa mobilizarea post-traumatica a cascadelor hormonale descrise in modulul anterior, cei peste 100 de mediatori ai inflamatiei (dintre care de o importanta deosebita sunt IL I si FNT ce induc proteoliza muschilor scheletici), duc la o serie de modificari meolice de stres caracteristice; astfel se descrie (4) aparitia post-trauma a unui "meolism condus de macrofag\".


Meolismul glucidic de stres are ca trasaturi esentiale:


. glicogenoliza;

. gluconeogeneza ce are ca substrat preferential lactatul, glutamina, glicina, serina si glicerolul:
dintre acestea lactatul este utilizat ca substrat energetic preferential la nivelul cordului a ciclul Cori; este promovata de asa-zisii hormoni contra-re-glatori (glucagon, cortizol si catecolamine);
. hiperglicemie insulino-rezistenta datorita cresterii raportului glucagon/insulina;
. neutilizare corecta a excesului de glucoza din cauza unei capacitati limitate a complexului enzi-matic.
Spre deosebire de loul posttraumatic prezentat mai sus, in raspunsul organismului la "infometare\", rezervele de glucogen sunt epuizate in 24 ore, iar gluconeogeneza, initial crescuta datorita cerintei de glucoza la nivelul creierului, scade ulterior, prin "obisnuirea\" organismului sa foloseasca corpi cetonici precum combustibil oxidativ primar.


Meolismul lipidic de stres se caracterizeaza prin:

. lipoliza crescuta, stimulata de STH;


. lipogeneza scazuta;

. productie scazuta de corpi cetonici (spre deosebire de infometare).


Meolismul protidic de stres este caracterizat de:

. cresterea caolismului proteic in conditiile in care sinteza de proteine este si ea crescuta, dar este scazuta ativ cu rata caolica.
. mobilizarea de catre hormoni contrareglatori a aminoacizilor din muschii scheletici, tesutul conjunctiv si intestin; acestia vor fi utilizati in: a) raspunsul inflamator celular; b) sinteza hepatica a proteinelor de faza acuta (fibrinogen, haptoglobina, ceruloplasmina, proteina C-reactiva, alfa 2-mono-globina, componente ale sistemului complement); acestea au un rol important in reducerea "dezastrului\" creat de meolismul indus de macrofage. Astfel: ceruloplasmina actioneaza ca un chelator de radicali de oxigen, proteina C-reactiva (un complement primitiv) patrunde in plaga, initiaza aglutinarea, stimuleaza consumul de complement si creste fagocitoza iar anti-proteinele reduc efectul destruc-tiv al proteinazelor lizozomale eliberate extracelular. La pacientii hraniti parenteral sinteza de proteine este mai eficienta, daca se administreaza hormon de crestere uman recombinant (rhGH); c) substrat oxidativ direct, la nivelul muschilor scheletici (leu-cina, isoleucina, valina) sau la nivelul intestinului (glutamina). Acest proces, de utilizare a aminoacizilor ca substrat oxidativ creste ureogeneza, pierderile azotate zilnice putand ajunge la 15-20 g.


Majoritatea modificarilor de mai sus sunt initiate de macrofage si produsii directi sau indirecti ai actitatii acestora.
Spre deosebire de starvatie, unde dupa primele 24 ore principala sursa oxidativa este reprezentata de grasimile din depozite, in hipermeolismul de stres se utilizeaza toate substraturile energetice, dar predomina fractia derivata din aminoacizi.
Din acest motiv necesarul major exogen este in aminoacizi; un aport exogen excesiv de glucoza poate, din cauza stimularii insulinei, sa scada mobilizarea de aminoacizi si astfel sa deregleze sinteza de proteine, care este tala supraetuirii. Cu toate acestea, sunt studii care sustin ca raspunsul meolic proteic poate fi micsorat, daca in primele zile dupa traumatism se administreaza glucoza hipertona.
Clinic hipermeolismul de stres la pacientul traumatizat se manifesta prin: subfebrilitate, tahicardie, cresterea indexului cardiac peste 4,5 l/min/ metru patrat (cresc rata cardiaca si contractilitatea pentru a se putea elibera o cantitate crescuta de oxigen), tahipnee (cresterea productiei de bioxid de carbon duce la o hiperventilatie ce depaseste 15-20 l/min).
Paraclinic apar. hiperglicemie, hiperlactatemie, cresterea excretiei urinare azotate.
Raspunsul hipermeolic post-traumatic este initiat si agravat de o serie de factori precum: socul initial si varsta (la varstnici creste intoleranta la glucoza), operatie, adaugarea sepsisului, amploarea raspunsului inflamator; de asemenea este importanta asocierea traumatismului cranio-cerebral care adauga elemente specifice precum: cresterea nivelului de catecolamine - direct corelat gratatii traumei, hiperglicemie si hipoglutaminemie mai pronuntate, lipoliza si productie hepatica - mai scazute.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tumori ale tesuturilor moi:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai