mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Socul hipovolemic
Index » Socul » Socul hipovolemic
» Tabloul clinic

Tabloul clinic







Exprima tulburarea hemodinamica si suferinta scerala din soc, la care se pot asocia semne ce edentiaza afectiunea cauzala care a produs socul.
Hipotensiunea arteriala se asociaza de tahicardie, polipnee, extremitati reci cianotice, cu absenta pulsului capilar, oligurie. Presiunea venoasa centrala este scazuta, indicand reducerea presarcinii. Determinarea presiunii capilare pulmonare ("de obtu-ratie\", POCP) cu ajutorul cateterului Swan-Ganz arata valori reduse, debitul cardiac fiind scazut. Cresterea rezistentei vasculare periferice prin vaso-constrictie este obiectivata de valorile crescute ale gradientului de temperatura centrala/periferica. Bolnavul in soc hipovolemic este hipotermic si acuza senzatie de frig. Marmorarea tegumentelor poate apare precoce, mai ales la nivelul pielii care acopera genunchii, extinderea ei pana la generalizare indicand un soc grav cu hipoperfuzie tisulara accentuata.
Suferinta scerala surne tardiv si intereseaza in principal functia rinichiului (1). O vasoconstrictie severa sau prelungita determina instalarea insuficientei renale acute, prin reducerea filtrarii glomerulare urmate de tubulonecroza. La suferinta tubulara de cauza ischemica, pot de asemenea contribui boli renale preexistente, procese infectioase, leziuni de strire, trauma renala directa, medicamente nefrotoxice.


Alte scere afectate de vasoconstrictia s-hnica prelungita din socul hipovolemic sunt intestinul si ficatul. Vasoconstrictia mucoasa prezenta pe intreg tubul digestiv creste susceptibilitatea mucoasei gastrice la agresiunea acida, astfel incat pot apare sangerari digestive prin eroziuni gastrice la stres. Suferinta hepatica ischemica (prin scaderea atat a fluxului portal cat si a celui arterial hepatic) se traduce in mod obisnuit prin dezvoltarea unei hiperbilirubinemii directe reversibile si printr-o crestere tranzitorie a enzimelor de citoliza.
Datorita centralizarii circulatiei, functia plamanului nu este afectata si PaO2 se mentine in limite normale. Hiperventilatia care surne precoce in socul hipovolemic este produsa de stimularea chemo-receptorilor periferici si mai tarziu, de acidoza meolica. Ea supracompenseaza cresterea spatiului mort ce se creeaza prin hipoperfuzie pulmonara astfel incat, in stadiile, initiale, presiunea arteriala a oxigenului se mentine, iar presiunea arteriala a CO2 scade. in stadiile tardive ale socului, insuficienta respiratorie se poate datora oboselii musculare datorita perfuziei inadecvate a muschilor respiratori, zonelor atelectatice pulmonare crescande, debutului ARDS sau depresiei respiratorii centrale de natura ischemica. Bolile respiratorii preexistente, traumatismul toracic si insuficienta cardiaca pot contribui la dezvoltarea precoce si/sau agravarea insuficientei respiratorii.


Starea de constienta se altereaza progresiv. Anxietatea, agitatia, teama caracterizeaza raspunsul precoce la hipovolemie. Apatia, somnolenta si coma se instaleaza tarziu ca urmare a unei pierderi lichidiene masive, a insuficientei mecanismelor compensatorii si a patologiei (de obicei vasculare) cerebrale asociate, iar prezenta ei in afara coexistentei unui traumatism cranio-cerebral are o semnificatie prognostica infausta.
Evaluarea loului clinic permite aprecierea gratatii socului. La modul general, in cazul socului hemoragie, de ex. pierderi pana la 750 ml (15% din volumul sangn circulant) nu genereaza simptome pronuntate; hemoragia pana la 1 500 ml produce simptome determinate de eliberarea de catecola-mine, sete, slabiciune, tahipnee; o pierdere a peste 40% din volumul sangn circulant produce absenta pulsului la artera radiala si TA nemasurabila (elul I).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Socul:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai