mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Medicina alopata
Index » Plante medicinale » Medicina alopata
» Terapia glandulara

Terapia glandulara


Share
Conceptul de baza al terapiei glandulare este acela ca ingerarea de material provenind de la diferitele glande ale unui anumit animal conduce la intarirea glandei corespunzatoare din organismul uman. Rezultatul consta intr-o stare generala mai buna, ce indica imbunatatirea functionarii glandei respective. Astfel, terapia glandulara imbunatateste tonusul, functiile si activitatea glandei corespunzatoare. S-a dovedit ca extractele de timus si splina sint extrem de folositoare in cazul infectiilor bazate pe deficiente ale sistemului imunitar. Terapia glandulara este folosita pe scara larga pentru tratarea unor boli precum cancerul si SIDA.
Un scurt istoric


Inainte de 1940, extractele glandulare se foloseau pretutindeni in lume, chiar si in Occident, desfasurindu-se numeroase cercetari care sa vina in sprijinul folosirii lor. Insa o data cu aparitia si dezvoltarea antibioticelor, precum si a avintului tehnologiei medicale moderne, studiile de specialitate au inceput sa se concentreze pe dezvoltarea a din ce in ce mai multe antibiotice si alte medicamente, care erau mult mai profiile pentru industria farmaceutica. Drept rezultat, cercetarile in domeniul terapiei glandulare au fost stopate. Faptul ca acest tip de terapie nu era studiat in cadrul cercetarilor clinice nu poate sa-i conteste utilitatea sau sa-i diminueze loarea terapeutica. Aceasta terapie este una din pietrele de temelie ale medicinei chineze traditionale si a medicinei ayurvedice din India.Astfel, terapia glandulara este din nou un punct de interes in ceea ce priveste tratarea cancerului.


In ce consta terapia glandulara


In terapia glandulara, extractele purificate din glandele endocrine ale animalelor sint folosite pentru a ajuta la refacerea meolismului general al pacientului.

Glandele-cheie cele mai des folosite sint tiroida, timusul si glandele suprarenale.

Extractele pe baza de organe si glande sint de obicei prelete de la animale. Acestea sint cunoscute sub denumirea clinica de protomorfogeni. Protomorfogenii pot constitui o componenta importanta a unui program nutritional complet. Ei au efecte benefice atit pe termen scurt (imediat), cit si pe termen lung. Extractele tipice provenite din surse animale sint extractele din: hipofiza, tiroida, suprarenale, pancreas, inima, ficat, rinichi, timus, precum si din alte glande si organe.


Beneficiile terapiei glandulare


Exista trei principale beneficii nutritionale ale extractelor din glande si organe:


1. Componente active


Se crede ca organele si glandele animalelor si cele ale oamenilor contin substante biochimice asemanatoare, din moment ce functiile lor sint aproape identice. Acest lucru este labil in special in cazul oilor, de la care deri majoritatea acestor extracte. De exemplu, sistemul digestiv al oilor produce enzime foarte asemanatoare cu cele ale oamenilor. Tesutul oii contine doua enzime ce se gasesc numai intr-un singur alt organism viu - cel uman. Aceste enzime sint:

(1) Aldoza reductaza, o enzima responsabila pentru descompunerea zaharurilor.

(2) Steroid 17-20 liaza, o enzima responsabila atit pentru producerea hormonilor steroizi, cit si pentru detoxifierea ulterioara a acestor hormoni din organism.

Astfel, efectul folosirii compusilor biochimici extrasi de la animale este adesea acela de a substitui o sursa exogena (generata extern) pentru a compensa deficienta endogena (generata intern).

Exemple: timozinul din timus, hormonul tiroidian din glanda tiroida.


2. Factorii nutritionali asociati


Tesuturile glandulare sint bogate in substante nutritive, precum vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi, polipeptide, enzime si multe alte substante. Terapia glandulara poate suplini nevoile nutritionale esentiale intr-o maniera extrem de eficienta.


3. Ce este efectul adaptational


Pentru ca un tesut sa se poata reface sau inlocui, trebuie sa aiba la indemina materiile prime necesare. Terapia glandulara asigura materiile prime pentru organele, glandele si tesuturile care functioneaza defectuos, pentru ca ele sa-si poata incepe procesul de regenerare.

Biochimistul Dr. Jeffrey Bland a oferit o explicatie rationala pentru a ne arata cum functioneaza produsele folosite in terapia glandulara. Dupa spusele sale, suplimentele nutritive pe baza de extracte glandulare contin mici polipeptide, substante asemanatoare cu proteinele, care au o activitate specifica de mesageri si care actioneaza asupra anumitor tesuturi. Dr. Bland afirma ca multi dintre hormonii intilniti in tesuturile glandulare, chiar si in concentratii scazute, mai au inca activitati puternice specifice tesuturilor. De exemplu, un mic material polipeptidic prezent intr-un anumit tesut poate avea efecte selective pentru incurajarea unui alt tesut dintr-o alta locatie din organism de a produce substante hormonale, care astfel pot afecta tesutul tinta, schimbindu-i functia fiziologica.


Extractele glandulare folositoare sistemului imunitarExtractul de tiroida


Unul dintre organele cheie pentru meolism este glanda tiroida. Ea regleaza meolismul prin secretia de hormoni care controleaza producerea de energie in toate celulele corpului. Administrarea extractului de tiroida ajuta celulele sa elimine reziduurile celulare si le accelereaza functia de regenerare. Sanatatea glandei tiroide este o premisa importanta pentru un sistem imunitar sanatos.


Extractul de timus


Administrat pe cale orala, extractul de timus de vitel s-a dovedit un mijloc eficient in resilirea si intensificarea functiei sistemului imunitar, avind ca efect o imbunatatire pe scara larga a acestuia. Oamenii de stiinta considera ca acest lucru se datoreaza imbunatatirii activitatii timusului, ca rezultat al administrarii de extract de timus.

Extractele de timus pot constitui o solutie pentru infectiile virale cronice si pentru functionarea defectuoasa a sistemului imunitar. Sedintele de terapie efectuate pe copin cu antecedente de infectii repetate ale tractului respirator au aratat ca administrarea pe cale orala a extractelor de timus a condus la eliminarea definiti a infectiei. Tratamentul, desfasurat pe parcursul unui an intreg, a condus de asemenea la reducerea numarului de infectii respiratorii si la imbunatatirea semnificati a numerosi parametri ai sistemului imunitar.

S-a demonstrat ca extractul de timus ajuta la normalizarea raportului dintre celulele T helper si celulele supresoare daca acesta este prea scazut (ca in cazul cancerului sau SIDA) sau prea ridicat (cum este in cazul alergiilor sau al artritei reumatoidale).


Extractele de splina


Extractele farmaceutice de splina de bovine sint folosite in tratarea bolilor infectioase si pe post de agenti de intarire a sistemului imunitar, in tratamentul cancerului.

Beneficiile acestora se datoreaza proteinelor cu masa moleculara mica (ca de exemplu tuftsina si splenopentina) care stimuleaza macrofagele din ficat, splina si nodulii limfatici.

Macrofagele sint celule mari care inghit si distrug particulele straine, precum bacterii, celule raspunzatoare de aparitia cancerului si resturile celulare. Macrofagele au un rol esential in protejarea impotri inziei microorganismelor, ca si a cancerului.

Tuftsina ajuta de asemenea la mobilizarea altor leucocite pentru a lupta impotri infectiilor si a cancerului. O deficenta de tuftsina este asociata cu aparitia semnelor si simptomelor anumitor infectii frecvente.

Splenopeptina este o proteina moleculara cu masa moleculara mica, care duce la intensificarea raspunsului sistemului imunitar la compusii regulatori, cunoscuti si sub denumirea de factori de stimulare ai coloniei. Acesti compusi stimuleaza producerea de leucocite. S-a demonstrat de asemenea ca splenopeptina conduce la cresterea activitatii celulelor natural killer.

Principala intrebuintare a extractelor de splina este dupa efectuarea unei splenotomii. Extirparea splinei este asociata cu un risc crescut de aparitie a infectiilor, in special cele bacteriene. Extractele de splina pot fi de un real ajutor in astfel de cazuri.

Extractele din splina sint de asemenea folositoare in tratamentul numarului scazut de leucocite si a infectiilor bacteriene, precum si ca adjunt in terapia cancerului.
Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai