mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Luxatii
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Luxatii
» Luxatiile mainii

Luxatiile mainii







Luxatiile radio-carpiene si carpo-metatarsiene sunt extrem de rare. Mai frecvente sunt luxatiile pure ale carpienelor, la nivelul interliniei dintre cele doua randuri ale aoselor carpiene, un loc cu rezistenta ligamentara minima. Dupa Wagner (1956) oasele carpiene sunt divizate din punct de vedere al soliditatii in doua blocuri, intre care scafoidul, ese fixat solid la fiecare din ele prin polii sai. in raport cu pozitia lui, linia de dislocare inconjura scafoidul in sus, in jos, sau il fractura, divizand polii sai la fiecare din cele doua blocuri. Vor rezulta urmatoarele forme anatomo-patologice si clinice de luxati i:


1. Luxatia anterioara a semilunarului (. 10).

2. Luxatia retro-lunara a carpului.


3. Luxatia transcafo-perilunara.

4. Luxatia anterioara a semilunarului asociata cu fractura de scafoid.


5. Luxatia retroscafolunara.

Mecanismul este indirect prin cadere pe palma mainii aflata in hiperextensie, adesea asociata cu o torsiune. Se intalneste la adulti intre 20-50 ani, mai frecvent la barbati decat la femei.



Simptomatologie
Se traduce prin durere si impotenta functionala. Tumefiere pana la dublarea diametrului antero-posterior al articulatiei. Carpul este scurtat, mana este imobila, cu degetele in semiflexie. La palpare blanda se poate examina "pragul\" anormal dorsal sau palmar al randului dislocat, cu miscarile de pronatie si supinatie limitate. Aproape constant, semne de compresiune pe nervul median; hipo-estezie, furnicaturi si dureri vii. Radiografia de fata si profil clarifica diagnosticul.


Tratament

Reducerea ortopedica trebuie realizata de urgenta, sub anestezie, deoarece aceste luxatii devin rapid ireductibile.
Ea se realizeaza prin tractiune puternica in ax a mainii si cu presiune asupra segmentului luxat in sensul invers de producere. Uneori aceasta tractiune nu se poate realiza decat prin tractiune bipolara (brosa de extensie prin extremitatile metacarpie-nelor si de contraextensie prin olecran). Urmeaza o imobilizare pe atela gipsata antebrahio-metacar-piana timp de 5 saptamani, cu miscarile libere in articulatia degetelor.


Nu intotdeauna se poate reusi o reducere ortopedica, din cauza interpozitiei fragmentelor de ligamente rupte sau osoase smulse, preferandu-se atunci reducerea sangeranda.In luxatia anterioara a semilunarului se incearca mai intai reducerea ortopedica prin tractiune timp de cate minute pe raza axelor I-III concomitent cu o miscare de flexie dorsala a pumnului si presiunea policelui pe semilunar. Uneori numai presiunea spontana a tendoanelor flexoare poate reduce semilunarul luxat, in spatiul liber creat prin extensie continua bipolara. Dupa reducere se face control radiografie si se imobilizeaza mana pe atela gipsata pentru 3 saptamani, in prima saptamana cu pumnul in flexiune palmara de 40-45°.In cazul cand nu se poate reduce ortopedic, se practica reducerea sangeranda, cu cresterea riscului de necroza aseptica secundara. in cazurile vechi, cu tulburari functionale, se incerca repunerea sangeranda sau extirparea semilunarului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor