mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Luxatii
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Luxatii
» Luxatiile genunchiului

Luxatiile genunchiului







Luxatiile genunchiului se intalnesc la adult, cu o frecnta de 2-3% din luxatii, la copii frecnte fiind decolarile epifizare ale femurului sau tibiei. Ele apar in urma unui traumatism direct foarte puternic, in cadrul accidentelor de circulatie, de munca, de sport, uneori asociate cu alte leziuni importante (fracturi, plagi, rupturi vasculare).

Anatomie patologica
Se disting luxatii simple (. 17) (anterioare sau posterioare; interne sau externe) si luxatii mixte (antero-externe sau postero-externe).
Luxatiile anterioare cele mai frecnte se insotesc de rupturi ale capsulei posterioare, ligamentelor incrucisate, ale muschilor gemeni si de elon-gari ale nervului sciatic popliteu extern. Platoul ti-bial se afla situat inaintea condililor femurali, rotula aplicata pe fata articulara a tibiei, ligamentele laterale ramanand intacte. Mecanismul de aparitie se realizeaza cand, membrul inferior este fixat la sol si corpul in miscare, forta traumatica actioneaza la nilul extremitatii inferioare a femurului antero-posterior, accentuand hiperextensia genunchiului in recurvatum si producand alunecarea inapoi a condililor femurali.In luxatia posterioara completa, leziunile partilor moi capsulo-ligamentare sunt aceleasi, platoul tibial urca inapoia condililor femurali, amenintand in special vasele poplitee. Leziunile ligamentelor laterale sunt mai frecnte ca in luxatia anterioara, iar mecanismul de producere este acelasi, dar forta traumatica se aplica pe extremitatea superioara a tibiei. Luxatia posterioara incompleta este mai frecnta decat cea completa, platoul tibial trece inapoia con-dililor femurali dar, in raport cu acestia, in acelasi orizontal.


Luxatiile laterale sunt mai rare si cel mai adesea incomplete, cu rupturi ale ligamentelor incrucisate si a unuia sau ambelor ligamente laterale. Mecanismul este de fortare a gambei in abductie sau adductie, genunchiul fiind imobilizat in extensie. Rotula se afla luxata pe condilul femural extern.


Simptomatologie

Bolnavul acuza dureri vii si impotenta functionala completa. Obiectiv prezinta o deformare evidenta a genunchiului, ca o ridicatura formata de epifiza tibiala si o depresiune supraiacenta in luxatia anterioara. O deformare globala, cu gamba in extensie si aspect din profil "in baioneta\" in luxatia posterioara. Membrul poate fi scurtat cu 2-6 cm (18).In luxatiile laterale, scurtarea este neinsemnata, condilul tibial proemina (extern, mai rar intern), dand forma de "baioneta\" laterala membrului privit din fata. Piciorul se roteste de partea luxatiei. Radiografia de fata si profil precizeaza varietatea clinica a luxatiei si leziunile osoase care se asociaza.

Complicatii
Complicatiile vasculare sunt frecnte in varietatea posterioara si se traduc prin paloare, racirea membrului, disparitia pulsului la pedioasa si tibiala posterioara; complicatiile nervoase apar in special in luxatiile anterioare, traduse prin dureri, pareste-zii, anestezie cutanata,


Diagnostic

Diagnosticul diferential se va face cu fracturile condililor femurali si ale tuberozitatii tibiale.



Tratament
Luxatia se reduce de urgenta sub anesetezie generala sau rahidiana prin:
- tractiune lenta a tibiei pe femur insotita de o flexiune progresiva a gambei si o presiune manuala
directa pe partea proeminenta tibiala in luxatiile anterioare;
- flexia gambei pe coapsa, urmata de tractiune distala in axul coapseei, in luxatiile posterioare;
- bolnavul in decubit lateral, gamba in flexie pe coapsa si coapsa pe bazin. Prin presiune pe condilul extern si pe rotula concomitent cu cresterea abductiei, prin aducerea gambei in extensie se va reduce luxatia externa. Manevre inrse pentru reducerea luxatiei interne de genunchi.
Mentinerea reducerii se face prin imobilizarea in aparat gipsat, cu genunchiul in semiflexie de 15-20°, timp de 2-3 saptamani, cu o supraghere atenta pentru a preni entualele tulburari circulatorii si nervoase, urmata de recuperarea functionala intensiva in urmatoarele luni.
Complicatiile luxatiilor de genunchi vor fi rezolvate prin interntia chirurgicala, dupa cum poate fi indicata si sutura in urgenta a ului capsulo-ligamentar intern.
Dupa reducerea luxatiei, situatia este similara unei entorse gra de genunchi, al carei tratament este chirurgical.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor