mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anomalii congenitale ale aparatului locomotor
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Anomalii congenitale ale aparatului locomotor
» Entorsele degetelor

Entorsele degetelor







Degetele executa miscari de o mare finete datorate intregului lant articular format din articulatiile carpometacarpiene, metacarpofalangiene si interfa-langiene.In aceste articulatii se produc miscari active de flexie si extensie si in mod pasiv miscari reduse de lateralitate.
Mecanismul de producere consta in hiperexten-sie asociata sau nu cu miscari de torsiune sau lateralitate.
Durerea si jena functionala la incercarea de miscare a mainii sau degetelor sunt prezente. Pal-parea deceleaza puncte dureroase, care de obicei sunt situate pe traiectul ligamentelor colaterale. Important pentru silirea gradului entorsei este decelarea insilitatii sau laxitatii articulare.In cazul entorsei metacarpo-falangiene a police-lui de gradul I si II se evidentiaza impotenta functionala moderata, miscarea de prehensiune devine dureroasa, tumefactia articulatiei moderata durerea vie la miscarea de abductie sau hiperex-tensie a policelui. in entorsa de gradul III, impotenta functionala devine totala, apare imposibilitatea de a prinde ce intre police si index.


Diagnosticul diferential trebuie facut cu fracturiile si luxatiile de la acest nivel. De aceea, este obligator efectuarea radiografiei.In cazul entorselor metacarpofalangiene ale policelui tratamentul consta pentru entorsele de gradul I si II in imobilizare in aparat gipsat circular, care trebuie sa cuprinda pumnul si mana pana la articulatia metacarpofalangiana si policele pana la falanga distala in usoara flexie, pentru 10-l5 zile.In entorsele de gradul III, tratamentul este chirurgical si este de preferat sa se efectueze in primele 7 zile de la traumatism. El consta in su-turarea ligamentelor si reinsertia lor. Imobilizarea in aparat gipsat dura 21 de zile, dupa care se incepe programul de recuperare.



Sechelele se intalnesc in cazul entorselor vechi netratate fiind reprezentate de redorile in miscarile de flexie si extensie, cat si de prezenta durerii la incercarea de flexie a policelui.
Pentru entorsele interfalangiene de gradul I si II se practica imobilizarea ghipsata timp de 5-l0 zile, degetul vecin fiind folosit ca atela laterala. in entorsele de gradul III cu leziuni capsulo-ligamen-tare si laxitate articulara se recomanda tratamentul chirurgical, care este bine sa fie efectuat cat mai precoce de la accident. Dupa interventie imobilizarea se tine timp de 15 zile, dupa care se incepe programul de recuperare functionala.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor