mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Refluxul gastro-esofagian
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Refluxul gastro-esofagian
» Esofagul barrett

Esofagul barrett







Esofagul Barrett este reprezentat de o extensie circumferentiala a epiteliului cilindric pe cel putin 3 cm deasupra jonctiunii eso-gastrice. Se recunoaste astazi ca este o leziune acuta, secundara refluxului patologic gastro-esofagian (1, 14).
Esofagul Barrett poate fi interpretat ca o forma particulara de vindecare a leziunilor produse de refluxul cronic. Datele clinice si experimentate au aratat ca expunerea la refluxul mixt gastric si duodenal reprezinta factorul principal in aparitia acestuia. Se pare ca sucul gastric si duodenal actioneaza fie direct asupra genomului celulelor mucoasei esofagiene initiind metaplazia sau degenerarea maligna, fie indirect prin inducerea inflamatiei mucoasei si declansarea ciclului distructie - reparare, care creste turnover-u\\ celular si astfel riscul de alteratie genetica (15).
S-a constatat ca refluxul acid este responsabil de metaplazia columnara. Continutul duodenal, insa, joaca un rol important in metaplazia intestinala si degenerarea maligna.


Prezenta metaplaziei columnare in esofagul inferior este prin ea insasi asimptomatica. Simpto-mele asociate esofagului Barrett sunt cele comune, legate de patogenia bolii: simptomele refluxului sau ale complicatiilor acestuia, deoarece se asociaza cu diverse leziuni de esofagita, indeosebi stricturi. Unii pacienti au in istoric, la debut, arsuri, ca dupa o lunga perioada asimptomatica sa apara simptomele complicatiilor. Aceasta evolutie a loului simptomatic rezulta probabil din scaderea sensibilitatii epiteliului Barrett la acid, ceea ce ii face pe pacienti sa devina asimptomatici dupa ce metaplazia columnara acopera zonele distruse de reflux.
Explorarea radiologica diagnosticheaza cu dificultate esofagul Barrett. Asocierea unei hernii hiatale prin alunecare cu aspecte de esofagite si o strictura proximala pune diagnosticul de esofag Barrett cu o probabilitate de 94% (3).
Endoscopia este insa esentiala pentru identificarea, iar examenul histologic pentru confirmarea diagnosticului.

Din punct de vedere histologic sunt intalnite trei tipuri de celule care alcatuiesc epiteliul cilindric al esofagului Barrett: tipul fundic, asemanator epiteliu-lui stomacului, epiteliul jonctional, asemanator epi-teliului din zona cardiei si al treilea tip este un epiteliu glandular de tip intestinal care are un mare risc de malignizare. Metaplazia intestinala la adult apare in 80% din cazuri. Epiteliul cardial si fundic sunt rar intalnite deasupra celor 3 cm deasupra jonctiunii eso-gastrice.
Astazi diagnosticul de esofag Barrett este pus pe date histologice, care identifica metaplazia de tip intestinal indiferent de extensia mucoasei co-lumnare in esofag (1, 15). Aceasta se bazeaza pe faptul ca epiteliul de tip intestinal este o meta-plazie cu risc mare de malignizare, indiferent de intinderea sa, in timp ce identificarea numai a unui epiteliu columnar in esofag prezinta un risc neglijabil de malignizare.
Manometria si p/-/-metria pacientilor cu esofag Barrett rele modificari tipice de reflux gastroeso-fagian. S-a constatat la acestia prelenta unei hipotonii a S.E.I. si o expunere prelungita la refluxul mixt alcalin-acid care este mult mai agresiv. De asemenea, s-a constatat si o importanta deficienta a c/earance-ului esofagian datorita alterarii functiei esofagiene, esofagul Barrett reprezentand astfel cu siguranta ultimul stadiu de evolutie a bolii.
Esofagul Barrett poate evolua cu complicatii. Ulceratiile si stricturile se dezvolta mai frecvent pe un esofag Barrett.
Diferit de eroziunile din esofagita, ulcerul Barrett penetreaza epiteliul columnal similar cu ulcerul gastric. Se pare ca acesta apare datorita erodarii zonelor reziduale de epiteliu scuamos sau de epiteliu "specializat\" de tip intestinal. Simptomele sunt ca cele ale unui ulcerul gastric, la fel si complicatiile: sangerare, perforare, penetratie.
Stricturile, complicatii frecvente ale esofagului Barrett, sunt situate la nivelul jonctiunii scuamo-columnare, de aceea pot fi localizate in 1/3 mijlocie sau superioara a esofagului, spre deosebire de stricturile peptice obisnuite situate distal, in apropierea jonctiunii gastro-esofagiene. Pot apare si stricturi distale, in relatii cu vindecarea unui ulcer Barrett sau acestea pot coexista.


Displazia care se poate dezvolta pe esofagul Barrett poate avea un grad scazut sau inalt. Distinctia dintre displazia severa si carcinomul in situ este foarte greu de facut. Cum pe piesele de re-zectie s-a constatat asocierea de displazie severa in aproximativ 50% din cazuri cu microfocare de
adenocarcinom neidentificate preoperator chiar prin biopsii multiple si minutios examinate, se sustine ca displazia severa este de fapt un carcinom in situ si constituie un pas irevesibil in progresia spre carcinomul inziv.
Involutia displaziei sub- tratament a fost rar semnalata; poate ramane stationara sau se poate agra.
Adenocarcinomul apare cu o gravitate diferita raportata in relatie cu esofagul Barrett intre 8-46%. Se pare, insa, ca riscul este de 30-l69 ori mai mare pentru purtatorii unui esofag Barrett. Dintre factorii de risc luati in considerare in progresia neo-plaziei in mucoasa displazica a esofagului Barrett, extensia peste 8 cm nu mai constituie un criteriu, ci subtipul histologic este important, si anume metaplazia de tip intestinal.
Aceasta metaplazie se poate identifica chiar pe esofag Barrett "foarte scurt\" (sub 3 cm ca intindere) daca s-au prelet biopsii pe versantul gastric al jonctiunii esogastrice (1, 15).
Adenocarcinomul cardiei este asociat adesea cu metaplazia de tip intestinal, ceea ce ridica noi probleme in patogenia cancerului cu aceste localizari.
Pe aceste considerente, esofagul Barrett este considerat o stare precanceroasa si necesita o supraveghere atenta in vederea unei sanctiuni terapeutice eficiente.


Complicatiile pulmonare

Complicatiile pulmonare reprezentate de pneumopatiile de aspiratie sau astmul bronsic indus sunt implicatii serioase ale bolii de reflux care impun suprimarea refluxului patologic.
La 60% din bolnavii cu astm bronsic se poate identifica un reflux gastro-esofagian patologic.
Refluxul la copii trebuie recunoscut de urgenta datorita riscurilor imediate ce includ complicatii pulmonare si posibilitatea aparitiei sindromului apneic. Netratat sau controlat inadect duce la scurtarea esofagului, eronat interpretat ca un esofag scurt congenital. Daca este posibil tratamentul medical-trebuie mentinut pana la 2 ani, deoarece exista posibilitatea reaparitiei spontane a bolii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai