mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Disfunctii sexuale masculine
Index » Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin » Disfunctii sexuale masculine
» Vascularizatie

Vascularizatie


ShareArterele penisului si uretrei sunt ramuri din arterele rusinoase interne. Fiecare artera se imparte in ramuri arteriale profunde ale penisului, care iriga corpii cavernosi, artera dorsala a penisului si artera bulbo-uretrala care iriga corpul spongios, glandul si uretra distala. Aceste artere sunt de tip terminal, integritatea lor anatomica si functionala fiind indispensabila pentru asigurarea debitului sangvin necesar producerii erectiei.
Drenajul venos este foarte variabil si complex. Se descrie un drenaj venos profund sub albuginee si un drenaj venos superficial, extracavernos. Drenajul extracavemos se efectueaza in principal in vena dorsala superficiala, situata deasupra fasciei Buck, si venele posterioare, catre plexul venos Santorini si reteaua venoasa rusionoasa externa. Drenajul venos profund este asigurat de vena dorsala profunda, situata sub fascia Buck, catre plexul rusinos si vena rusinoasa interna.
Se descriu numeroase sunturi arterio-venoase, deschise in stadiul de flaciditate al penisului, inchise in timpul erectiei.


LIMFATICELE

Drenajul limfatic al tegumentului penisului se face catre ganglionii superficiali si profunzi. Limfa glandului este drenata in ganglionii inghinali profunzi si iliaci externi, iar drenajul limfatic al uretrei in ganglionii iliaci.


INERVATIE

Centrii medulari ai erectiei sunt situati la nivelul S2-S4 si T12-L2.
Inervatia motorie este asigurata de nucleul Onuf, situat in coarnele anterioare ale maduvei spinarii la nivelul segmentelor S2-S4, prin nervul rusinos intern. Acesta trimite ramuri la muschii bulbo-caver-nos si ischio-cavernosi.
Inervatia somatica senzitiva intereseaza glandul si tegumentul penisului astfel: senzatia de durere si temperatura prin tractul spino-talamic, stimulii vibratori prin coloana dorsala, senzatia de atingere si apasare prin ambele catre talamus. Senzatia de placere/neplacere se reflecta pe scoarta cerebrala.
Inervatia neuro-vegetativa este asigurata de ramuri din segmentul toraco-lombar T12-L2 si ramuri din segmentul sacrat S2-S4 ce converg in plexul hipogastric inferior. De la acest nivel pleaca ramuri ce inerveaza penisul, coborand postero-lateral de culele seminale, prostata si uretra membranoasa pana la diafragma uro-genitala. in continuare traiectul lor devine ascendent la nivelul uretrei bulbare si patrund in hilul penisului, pe fata dorsala, trimitand ramuri terminale pentru arterele circumflexe si muschii netezi trabeculari ai corpilor cavernosi si pentru corpul spongios. Sistemul ners simpatic proaca contractia fibrelor musculare netede si detumescenta in timp ce erectia este produsa de sistemul ners parasimpatic prin mecanism invers.
Monoxidul de azot sintetizat de parasimpatic este principalul mediator non-adrenergic non-coli-nergic. El creste concentratia intracelulara de GMP ciclic si farizeaza, cu ajutorul pompei de calciu, aparitia erectiei.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai