mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

termeni medicali
Disfunctii sexuale masculine
Index » Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin » Disfunctii sexuale masculine
» Tratament - disfunctii erectile psihogene

Tratament - disfunctii erectile psihogene


Share


Disfunctii erectile psihogene
De multe ori simpla ascultare a pacientului sau a cuplului face parte din tratament. Astfel pot fi edentiate elemente simple care perturba actul sexual: frica de a nu fi descoperiti, schimbarea atentiei la zgomote din exterior sau interferente ale unor probleme de serciu, frica de reactie la o partenera noua sau emotia etc. Tratamentul de baza este reprezentat de psihoterapia in sedinte periodice, indiduale sau de cuplu, la care se poate asocia hipnoterapia si terapia comportamentala impreuna cu educatia sexuala.In caz de rezultate slabe sau refuz al pacientului, se pot obtine rezultate bune cu medicamente cu efect placebo sau vasodilatatoare per os sau autoinjectare intracavernoasa.


Disfunctii erectile de cauza organica

Sunt cele mai frecvente, recunosc cauze multi-factoriale si foarte frecvent sunt acompaniate de participare psihogena, intr-un cerc cios.
. Din aceasta cauza sfaturile de baza si sustinerea psihologica sunt foarte importante. De asemenea se recomanda, atunci cand este cazul, oprirea momentana a medicatiei susceptibile de a modifica echilibrul hormonal sau actitatea sistemului nervos vegetativ. La pacientii diabetici trebuie specificat ca echilibrarea acestuia prene atat agravarea disfunctiilor erectile cat si complicatiile degenerative.
. Tratamentul medicamentos se bazeaza in principal pe vasodilatatoare si venotonice. Mecanismul lor de actiune in disfunctiile erectile nu este bine cunoscut, un rol important avandu-l efectul placebo (pacientul este constient ca nu ramanem insensibili la problemele sale).
O noutate in domeniu cu un mare impact pe piata mondiala in prezent o reprezinta Viagra (Sildenafil), inhibitor de 5-fosfodiesteraza, comercializat in drajeuri de 25, 50 si 100 mg.Intrucat doza exacta si indicatiile nu sunt inca foarte clare, se incepe administrarea cu doze mici care se cresc treptat in functie de rezultat. Se recomanda precautie la varstnici si pacienti cu probleme cardio-vasculare asociate.
In cazuri selectionate se pot administra anxio-litice si antidepresive.
. Androgenoterapia este indicata in cazurile de libido scazut sau absent, secundar scaderii nivelului de testosteron liber. Este indicat ca tratamentul hormonal sa fie condus sub atenta supraveghere a medicului endocrinolog.
. Injectiile intracavernoase raman inca tratamentul de baza al disfunctiilor erectile organice. Tendinta actuala este de a folosi in principal PGEi care determina o reactie erectila buna si are o incidenta foarte mica in aparitia complicatiilor. Dupa cateva sedinte de testare si silire a dozei necesare unei erectii satisfacatoare, pacientul este invatat sa-si autoadministreze injectia folosindu-se de ea ca de o "proteza chimica\". Autoinjectarea se efectueaza de 1-2 ori/saptamana cu cateva minute inaintea raportului sexual.
Complicatiile terapiei injecile sunt rare si se traduc prin: 1) noduli de fibroza cavernoasa la locul administrarii si 2) priapismul.
. Vacuum-terapia se bazeaza pe utilizarea periodica a unui sistem de vas cu pompa care produce depresie, cu elongatia in interior a corpilor cavernosi si mentinerea lor in acest fel prin aplicarea unui inel-garou la baza penisului. Nu are o utilizare foarte raspandita datorita aspectului mai putin estetic.
. O alta forma de terapie este reprezentata de administrarea pe cale intrauretrala de geluri sau mici capsule cu prostaglandine, cu resorbtie locala. Au efect mai slab decat injectiile intracavernoase si efecte secundare importante (dureri locale in timpul si dupa erectie si pierderi importante de substanta activa prin lichidul ejaculat).
. Tratamentul chirurgical presupune 2 mari categorii:


a) pontajul arterial;

b) montarea de proteze peniene.
a) Pontajul arterial al trunchiurilor arteriale pro-ximale da rezultate bune. Tehnica cea mai des utilizata presupune reanastomoza unei artere dorsale a penisului la artera epigastrica inferioara. Pontajul arterelor peniene da rezultate aleatoare.
b) Montarea unei proteze peniene, indiferent de tipul ei, presupune distrugerea cel putin partiala a tesutului erectil si expunerea la riscurile infectioase ale chirurgiei protetice in general. Din aceasta cauza, proteza peniana ramane ca ultima alternativa.In prezent sunt folosite 3 tipuri de proteze:
- semirigide - 2 tuburi de silicon cu armatura metalica, usor de montat si fiabile dar prezinta dezavantajul absentei flaciditatii;
- gonflabile - 2 cilindri imtati in corpii cavernosi racordati la un rezervor imtat in abdomen, tumescenta penisului obtinandu-se cu ajutorul unei pompe imtate in scrot. Este scumpa dar aspectul estetic si functional este bun;
- imturile suple - asemanatoare protezelor semirigide dar cu consistenta mai moale in scopul conservarii unei parti din tesutul erectil, periprotetic.
Concluzionand, indicatiile terapeutice in disfunc-tiile erectile pot fi sistematizate astfel:
- disfunctiile de cauza arteriala; rareori pontajul arterial da rezultate bune. Cel mai frecvent tratamentul presupune administrarea de vasodilatatoare orale sau injectii intracavernoase. in caz de esec, proteza peniana;
- disfunctiile prin fibroza tesutului erectil; se incearca cu injectii intracavernoase; in caz de esec proteza peniana;
- disfunctiile de cauza neurogena; injectii intracavernoase in doze mici (risc mai mare de priapism);
- insilitate a erectiei, ca efect al incapacitatii tesutului erectil de a comprima reteaua venoasa sau ejaculare precoce; vasodilatatoare per os sau injectii intracavernoase, vacuum-terapie;


- diabetul zaharat; injectii intracavernoase;

- chirurgie de exereza rectala sau prostatica; injectii intracavernoase.
Disfunctiile sexuale masculine, prin componentele multifactoriale, implica o buna colaborare inter-disciplinara, piatra de unghi ramanand urologul caruia ii rene sarcina de a strange toate informatiile si a coordona terapia in toata complexitatea ei.

Tipareste Trimite prin email


  Sectiuni Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
 
Adauga documentAdauga articol scris
 
Copyright © 2008- 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor