mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Litiaza veziculara
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Litiaza veziculara
» Diagnostic diferential

Diagnostic diferential







Actualmente rareori apar probleme de diagnostic diferential, diagnostic care in mod traditional trebuia efectuat cu o serie de afectiuni medicale sau chirurgicale: pneumonie bazala dreapta, colica ureterala dreapta, ulcer perforat etc. Imagistica moderna este in masura sa transeze eventualele controver.se diagnostice.
Totusi, din punct de vedere clinic, merita schitate etapele diagnosticului diferential, care in cele din urma vor fi transate tot pe calea explorarilor imagistice.In colica biliara, iradierea craniala a durerilor cu debut la nivelul hipocondrului drept, se datoreaza pe de o parte conexiunilor nervoase, iar pe alta parte unor afectiuni asociate. Iradierea clasic descrisa interscapulo-vertebral drept sau la nivelul articulatiei scapulo-humerale drepte, poate fi asociata unei periartrite scapulo-humerale. La fel, iradierea precordiala dreapta asociata unei cardiopatii ischemice, sau iradierea transversala "in bara\", din cursul unor forme de pancreatita asociata.


Colica biliara se preteaza la diagnostic diferential cu toate sindroamele dureroase localizate in etajul abdominal superior la nivelul hemiabdome-nului drept. Astfel ar intra in discutie pentru inceput suferintele de la baza toracelui drept cum ar fi pneumopatiile sau pleureziile bazale drepte, pleuro-dinia, sindromul Titze, nevralgiile intercostale sau subcostale drepte, zona zoster sau chiar periartritele scapulo-humerale drepte (datorita iradierii durerii). Ar fi de amintit si colica hepatica, datorata unei distensii brutale a capsulei Glison, datorate mai ales unor hepatomegalii rapid progresive, ca in insuficienta cardiaca.
Dintre afectiunile digestive, ale organelor vecine, se impune diagnosticul diferential cu ulcerul duodenal, in care ritmicitatea si periodicitatea durerii este tipica, ulcerul perforat cu debut olent, abdomen de lemn si pneumoperitoneu, herniile hiatale in care durerile datorate refluxului gastro-esofagian au de asemenea o manifestare proprie, pancreatita acuta sau cronica in care antecedentele precum si iradierea transversala "in bara\" sau transfixiant posterioara este de asemenea caracteristica. Debutul epigastric al durerii din apendicita acuta, poate fi uneori inselator, desi in urmatoarele ore, durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta difuzand ulterior pe toata aria abdominala (1).
O mentiune particulara se refera la dispragia intermitenta de tip Ortner, sau stenoza de artera me-zenterica superioara, in care durerile apar intotdeauna postprandial la nivelul etajului abdominal superior, avand insa o iradiere cranio-caudala caracteristica.
Colica renala drepta difera esential de colica biliara prin faptul ca durerea apare la nivelul regiunii lombare drepte, are o iradiere caracteristica caudala, pe traiectul ureterului pana la nivelul organelor genitale, fiind insotita de regula de semne urinare.
Febra si frisonul au semnificatie in patologia biliara pentru formele gangrenoase de piocolecistita acuta sau pentru angiocolita. in abcesele hepatice primitive sau hidatice, absenta icterului, durerile continue, ascensionarea hemidiafragmului drept sau un posibil focar septic peritoneal, sunt doar cateva elemente de diferentiere. La fel constituirea unui abces subfrenic drept poate fi luata in considerare, eventualitate care se refera insa doar la cazurile operate.In cadrul sindroamelor icterice, diagnosticul diferential are in vedere in principal neoplasmele cailor biliare extrahepatice, in care icterul este indolor, a-febril, se intensifica treptat fara perioada de remi-siune, repletia sau distensia culara fiind alternativele care transeaza nivelul stenozei neoplazice.


Paragraful destinat diagnosticului nu poate fi inchis inainte de a trece in resta o serie de forme particulare de evolutie a litiazei culare. in esenta acestea sunt cele care favorizeaza silirea tardiva a diagnosticului sau chiar erorile terapeutice. Sunt o serie de imprejurari in care colecistita acuta poate pune reale probleme de diagnostic. Aceste imprejurari sunt constituite de grefarea complicatiei septice culare pe un teren precar din punct de vedere al reactiei de aparare. Se creaza astfel premisele constituirii unor forme hiperseptice ce evolueaza cu o extrema rapiditate la un prag subclinic dovedit de saracia suferintei, dar cu un rasunet general foarte grav. Astfel de situatii le intalnim la pacientii diabetici, in postoperator sau postpartum, la batrani, la imunodeficitari (pacienti sub tratament imunomodulator sau imunosupresi, SIDA, colage-noze), la cei cu accidente acute cerebro-vasculare sau sechele senzitive ale acestora, la politrauma-tizati. in toate aceste imprejurari, dominanta clinica o constituie, de obicei, maladia de fond. Colecistita acuta sau chiar supuratia culara cronica va avea o evolutie inselatoare, saracacioasa, la aceasta categorie de pacienti. Evaluarea clinica nu ofera satisfactiile asteptate decat rareori. Apelul la imagistica constituie solutia salvatoare de maxima valoare mai ales la acest grup de bolna. in cadrul acestor tehnici, laparoscopia de diagnostic poate oferi o solutie valoroasa ce poate fi continuata cu sanctiunea terapeutica.
Edent ca etapa laparoscopica urmeaza unei ecografii cat de cat revelatoare a suferintei culare. Deseori insa, la acesti bolna, peretele -cular nu prezinta semiotica ecografica tipica pentru un proces acut, fapt perfect explicabil prin incapacitatea de raspuns la agresiunea septica locala.In fine, tot in cadrul formelor particulare de evolutie a litiazelor culare se impun a fi discutate acelea care coexista cu o alta afectiune digestiva. Este cazul litiazelor asociate ulcerului duodeno-gastric, tumorilor gastrice, bolii de reflux gastro-esofagian, inclusiv cancerului colonie. in astfel de imprejurari, litiaza culara poate constitui o descoperire ecografica intamplatoare, suferinta pacientului avand o cu totul alta cauza, interpretata eronat ca apartinand ariei biliare. De exemplu o tumora renala dreapta sau o hidronefroza incipienta, un cancer de unghi hepatic al colonului, pot simula pana la un punct o colecistopatie. Confirmarea ecografica a acesteia din urma nu poate decat sa faciliteze orientarea terapeutica in mod eronat. Nu este momentul aici pentru detalierea acestor situatii neobisnuite. Merita retinut doar un singur lucru -anamneza si examenul clinic atent sunt singurele in masura sa ghideze in mod adecvat chirurgul spre afectiunea dominanta, etand astfel "mirajul primei leziuni\".



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor