mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Monitorizarea respiratorie
Index » Monitorizarea in chirurgie si terapie intensiva » Monitorizarea respiratorie
» Monitorizarea oxigenului

Monitorizarea oxigenului







Cea mai importanta functie a ventilatiei este asigurarea unui aport suficient de O2 necesar SNC si inimii. Eliminarea CO2 din organism este si ea importanta cu toate ca efectul hipercapniei este reversibil, in timp ce hipoxia, chiar de scurta durata, poate produce leziuni ireversibile, uneori incompatibile cu viata.
Este cunoscut circuitul O2 in organismul uman: difuzia pulmonara (hematoza) - transportul O2 la celule (saturatia hemoglobinei) si eliberarea lui la acest nivel.
Tehnicile de monitorizare se vor referi la aceste trei secvente ale circulatiei O2 si anume: determinarea concentratiei de O2 in aerul inspirat (FiO2), determinata in amestecul de gaze din circuitul aparatului de anestezie; determinarea saturatiei de O2 a sangelui arterial (SaO2) sau prin determinarea presiunii partiale a O2 in sangele arterial (PaO2) realizata cu pulsoximetrul, ori prin recoltarea de sange arterial; in sfarsit, prin determinarea saturatiei de 02 in sangele venos amestecat (SvO2).




Pulsoximetria

Pulsoximetria vizualizeaza concentratia de O2 (O2 in sange este legat de hemoglobina si numai o mica parte dizolvat in plasma).
Principiul de functionare a pulsoximetrului se bazeaza pe spectrofotometrie si legea lui Bees, masurand modificarile de absorbtie a luminii de catre doua forme de hemoglobina: oxigenata si redusa.
La pulsoximetrie sunt utilizate doua surse de lumina: o sursa invizibila in spectrul infrarosu si o sursa in spectrul vizibil, cu lungimea de unda pentru lumina rosie. Sursa de lumina si senzorul sunt montate intr-un cuplu ce se ataseaza la pulpa degetului sau lobul urechii. Cum absorbtia de fond a radiatiei de catre sangele venos, tesutul subcutanat si piele sunt practic constante, singura variabila este cantitatea de Hb (unda pulsatorie) din patul vascular. Masurarea saturatiei se face in varful undei pulsatile pentru a izola semnalul arterial. Pentru eliminarea efectelor produse de sangele venos sau alte tesuturi, sunt masurate diferentele de absorbtie date de pulsul arterial fata de cele doua surse de lumina utilizate. Microprocesorul ce prelucreaza lumina receptionata de senzor o exprima atiin procente fata de o valoare presilita obtinuta prin determinari facute pe un lot de indivizi sanatosi, cifra afisata reflectand o valoare ata. Valorile SaO2 cuprinse intre 94-l00%, reflecta o saturatie optima a Hb in O2, valorile de 93-88% definesc hipoxemia usoara, cele de 88-83% hipoxemia medie, iar cele mai mici de 83% hipoxemia grava. Se considera de diversi autori ca scaderea SaO2 sub 93% trebuie sa fie urmata prompt de masuri compensatorii. Pulsoximetria poate fi perturbata in anumite conditii: prezenta in sange a unor coloranti (albastru de metilen, verde indo-cianina), existenta de hemoglobine anormale, surse de radiatii electromagnetice in vecinatate, absenta pulsului periferic, congestie venoasa prin utilizarea repetata a garoului.


Pulsoximetria este considerata de multi autori ca fiind cea mai sensibila tehnica de monitorizare, oferind informatii atat despre SaO2, cat si asupra starii circulatiei periferice, iar timpul de latenta relatimic - 8 secunde, alarmeaza echipa anestezica asupra modificarilor hemodinamice (26).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Monitorizarea in chirurgie si terapie intensiva:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai