mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Monitorizarea respiratorie
Index » Monitorizarea in chirurgie si terapie intensiva » Monitorizarea respiratorie
» Oximetria transcutana

Oximetria transcutana





Aceasta este o metoda de masurare a tensiunii O in sangele capilar din aria cutanata acoperita
de electrod. Valoarea numerica obtinuta este asimilata cu PaO2. Permeabilitatea pielii pentru O2 face posibila masurarea lui cu ajutorul unui electrod atasat etans la tegument. Electrodul incalzeste pielea pana la cea. 42-43°C, producand o vasodilatatie locala, marind fluxul sangvin, astfel incat O2 continut fiind echivalent cu cel arterial.
Piesa de baza a aparatului este reprezentata de electrodul aplicat pe piele, care este alcatuit din: o membrana permeabila la O2, ce se gaseste in contact direct cu pielea; electrodul polarografic de O2; incalzitor al suprafetei tegumentare; termistor.
Latenta aparatului este relativ mare (un minut), incalzirea locala a pielii putand conduce la edeme ce modifica exactitatea.


Oximetria cerebrala (BrSO2)

Determinarea consumului de O2, la nilul ence-falului, se face si in prezent prin calcularea diferentei dintre presiunea arteriala a O2 (sange recoltat la nilul arterei carotide) si presiunea noasa a
02 (sange recoltat la nilul nei jugulare interne). Diferenta rezultata da o imagine aproape reala asupra consumului de O2 la nilul encefalului.
O achizitie recenta este si folosirea spectroscopiei in infrarosu la nil cerebral. Metoda da informatii asupra incarcarii cu O2 a unui sector ales al encefalului. Electrodul se aplica pe pielea scalpului (de regula in regiunea frontala libera de pilozitate). Radiatia infrarosie penetreaza pe o adancime de 1-
3 cm inlisul cutiei craniene si a encefalului, se reflecta si apoi este captata. Diferenta de lungime de unda dintre radiatia emisa si cea captata reflecta absorbtia ei de catre cromofori (hemoglobina, citocromoxidaza). Datele culese sunt corecte pentru sangele nos (3/4 din patul vascular subjacent liei osoase este nos). Valoarea de 70% este considerata ca fiind normala.
Saturatia de O2, in sangele nos amestecat (SvOJ
Tehnic, metoda de masurare a SvO2 este similara cu cea folosita in pulsoximetrie, dar spre deosebire de aceasta este invaziva. Se plaseaza un cateter nos central, dotat cu doua canale fibro-optice, unul pentru emisia de lumina rosie in torentul sangvin din art°ra pulmonara, iai ai uoiiea pentru captarea si conducerea spre detectorul extern a luminii reflectate. Valoarea normala osci|p°.za intre 77 si 68%. O scadere a acestei valori denota un consum sporit de O2 sau o lipsa de aport. O crestere oglindeste un consum scazut.
Un nou concept, folosit astazi in monitorizarea O2, poarta denumirea generala de patient oxygen. El consta in determinarea concomitenta si continua, in amestecul gazos ntilat a FiO2 (concentratia O2 in aerul inspirat), EtO2 (concentratia de O2 la sfarsitul expirului) si calcularea diferentei FiO2 -EtO2. Rezultatele ofera date relevante despre calitatea ntilatiei, hematozei si a consumului de O2.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Monitorizarea in chirurgie si terapie intensiva:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai