1. Prin contact direct - mainile infectate ale personalului pot transfera bacterii de la un pacient la altul, jucand un rol esential in proarea endemica si epidemica a agentilor infectiosi.
2. Prin contact indirect - prin intermediul unui aparat (endoscop), instrument, cateter etc, care a fost contaminat de personalul medical sau de un alt pacient.
3. Transmisia pe cale aeriana - poate afecta pacientii foarte susceptibili (pacientii in sala de operatie, sau cei cu deprimare imunologica severa). Aparatele de ventilatie mecanica pot fi surse de contaminare in care transmisia se face pe cale aeriana.
4. Transmisia prin intermediul unui suport contaminat (lichid de perfuzie, hrana).
5. Contaminarea intraoperatorie a peritoneu-lui si plagii operatorii cu germeni intestinali prin deschiderea tubului digestiv.
6. Translocatia bacteriana. Se produce de regula in timpul interventiei chirurgicale (operatii de lunga durata, la pacienti aflati in stare critica, sau la cei la care interventia se insoteste de hipoten-siune arteriala prelungita).In conditiile amintite se produce alterarea permeabilitatii mucoasei intestinale cu posibilitatea aparitiei unei bacteriemii intraoperatorii cu punct de plecare lumenul intestinal ("translocatie bacteriana\"). in acest fel se explica aparitia infectiilor postoperatorii de parti moi situate la distanta de plaga operatorie si a infectiilor pulmonare postoperatorii cu germeni intestinali.
Translocatia bacteriana poate apare si in afara actului chirurgical, la pacienti aflati in stare critica in elutia carora apar infectii nosocomiale pulmonare, septicemii, abcese de parti moi (cerebrale, musculare etc.) in care sunt implicati germeni intestinali.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor