mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Incidenta, consecinte, patogenie
Index » Infectii nosocomiale » Incidenta, consecinte, patogenie
» Pneumopatii nosocomiale

Pneumopatii nosocomiale





Pneumopatia nosocomiala este o infectie pulmonara care apare la un bolnav spitalizat, indemn de o infectie patenta sau in curs de incubatie in momentul internarii; daca ne referim la germeni obisnuiti intervalul de 28-72 ore este de obicei admis pentru a afirma caracterul nosocomial al unei infectii pulmonare.
Incidenta pneumopatiilor nosocomiale este de 0,5% din bolnai spitalizati; in serciile de reanimare medicala si chirurgicala incidenta este intre 7-20% iar frecvente de 17-20% sunt mentionate la bolnai ventilati artificial (24).
Mortalitatea prin pneumopatii nosocomiale este intre 20% si 50% in serciile de reanimare. Aceasta mortalitate este in raport cu gratatea starii bolnalor si in stransa legatura cu tipul bacterian responsabil (89% in infectia cu Pseudomonas aeru-ginosa) (21. 22. 23).
Diagnosticul este dificil, in special in cazurile aparute la bolna ventilat1 artificial deoarece o serie de semne (hiperleucocitoza, febra, imagine radio-logica evocatoare, caracterul purulent al aspiratului traheal) pot fi gasite in numeroase stari patologice pulmonare neinfectioase (edem pulmonar, infarct pulmonar, atelectazie etc).
Prelevarea endobronsica "protejata\" sub control fibroscopic asociata cu culturi semicantitative este examenul primar atunci cand o pneumopatie nosocomiala este suspectata; in caz de rezultat negativ un lavaj bronho-alveolar poate fi util.

Tratamentul infectiilor nosocomiale pulmonare are o componenta profilactica importanta: pregatirea preoperatorie a bolnalor cu risc (expectorante, flui-difiante, aerosoli, kineziterapie respiratorie); anestezie perfecta, oxigenare perfecta intraoperatorie si postoperatorie imediata; postoperator imediat: hidratare corecta, gimnastica respiratorie, mobilizare precoce; toaleta catatii bucale si a orofagingelui; decontaminarea circuitului de ventilatie mecanica si de umidificare a aerului; lavajul si aspiratia traheo-bronsica la bolnai cu respiratie mecanica; antibio-profilaxie preoperatorie.In conditiile unui diagnostic dificil, atunci cand exista suspiciunea existentei unei infectii nosocomiale pulmonare este indicat tratamentul cu antibiotice. De regula antibioterapia este empirica, zeaza in primul rand germenii gram-negati aerobi, dar si unii germeni anaerobi (Bacteroides fragillis). Asocierea unui antistafilococic este necesara daca pacientul a fost supus unei antibioterapii in antecedentele imediate (21, 23, 27).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Infectii nosocomiale:


     
    Fa-te cunoscut! invitatie-1
    Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

    Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

     

    Creaza cont si exprima-te

    invitatie-3
    vizitatorii nostri pot fi clientii tai