mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori duodenale
Index » Duodenul » Tumori duodenale
» Tumori benigne

Tumori benigne







Tumorile benigne ale duodenului se intalnesc cu frecventa asemanatoare cu a celor maligne si cu incidenta egala pentru barbati si femei, fiind localizate, indeosebi, pe D2 (6, 9).
Semnalate de mai mult de un secol de catre Rokitansky (1861), Laboulbene (1871) si Cruveilhier (1876) au fost studiate mai amanuntit de catre Bormann (1926) (cit. de 1).


Etiologie

Etiologia lor nu este precizata, fiind asemanatoare cu a altor tumori benigne, gastrice sau intestinale.

Anatomie patologica
Originea tumorilor benigne duodenale este in oricare din straturile peretelui si sunt clasificate din tesutul din care provin (, forme anatomo-clinice).
Macroscopic ele pot fi sesile sau pediculate, cu evolutie extra- sau intraduodenala, de consistenta solida, rotunde sau olare si suprafata neteda (foarte rar mamelonate sau viloase).


Microscopic, se intalnesc toate tipurile de tumori cu structura asemanatoare cu tesutul de origine.
Posibilitatea de malignizare este apreciata diferit de unii autori, mai ales cele situate pe D2 (6).

Clinica
Simptomatologia lor este absenta, o lunga perioada de timp, de obicei fiind descoperite intamplator, cu ocazia explorarilor. De cele mai multe ori, bolnavii acuza disconfort digestiv - greturi, senzatie de voma si numai in caz de complicatii apar manifestari clinice zgomooase (hemoragii).
Examenul obiectiv nu ofera date concludente. Se poate constata o impastare a hipocondrului drept, dureroasa la presiune, fara semnificatie\' diagnostica.

ranzitul baritat gastro-duodenal, in diverse incidente evidentiaza imagini rotunde sau olare perfect conturate, cu perete invecinat suplu sau imaginii "in cocarda\" in tumori ulcerate. Duodeno-grafia hipotona imbunatatese calitatea imaginilor.
- Duodenofibroscopia este examen de finete ce arata sediul, numarul si aspectul tumorilor, aspectul mucoasei, prezenta sangelui in tumorile ulcerate si permite biopsia.
Diagnostic
Diagnosticul pozitiv se face pe baza simptomatologiei si explorarilor paraclinice.
Diagnosticul diferential ia in discutie prolapsul de mucoasa gasrica (in tumorile pe D-i), corpi straini intraduodenali, fistule bilio-duodenale (se constata aerobilie), tumora antrala pediculata pro-cidenta in duoden si tumori maligne.


Complicatii

Complicatiile apar tarziu, in evolutia tumorilor benigne, sunt zgomotoase si reprezentate de:
- hemoragii oculte sau manifeste, urmare a ulceratiei mucoasei sau tumorii;
- obstructii duodenale, in tumori voluminoase realizand sindromul de obstructie inalta;


- degenerare maligna, in special in adenomul liberkuhnian si vilos.
Forme anatomo-clinice (13)
- Adenoamele sunt cele mai frecvente tumori benigne duodenale cu originea in glandele Brunner sau epiteliu (adenoame viloase). Au dimensiuni riabile, forma rotunda sau olara si structura histopatologica asemanatoare tesutului de origine. Se considera a avea potential malign.
- Polipii adenomatosi sunt sesili sau pediculati, de obicei asimptomaici, se pot ulcera si sangera, ducand la anemie secundara. Localizarile periampu-lare pot induce aparitia icterului. De cele mai multe ori se gasesc in cazul polipozei familiale (sindrom Peutz-Jeghers) sau sindromului Gardner. Duodenofibroscopia periodica si biopsiile repetate sunt necesare in urmarirea evolutiei si aparitia malignizarii.
- Adenoamele glandelor Brunner pot fi sesile sau pediculate, cu aspect nodular, adesea difuze. Pot produce dureri epigastrice, sangerari sau obstruc-
tia lumenului. Se recomanda rezectia lor endo-scopica.
- Lipoamele sunt tumori netede, submucoase, cu aspect galbui si foarte rar ajung la dimensiuni mari care sa obstrueze lumenul sau la eroziuni mucoase urmate de sangerari.
- Leiomioamele, schwanoamele sau heman-gioamele sunt foarte rare dar, atunci cand exista, produc eroziunea mucoasei si sangerari (20, 21).

Tratament
Tratamentul tumorilor duodenale benigne este exclusiv chirurgical, atunci cand provoaca tulburari sau complicatii si are drept obiectiv extirparea lor (13, 17, 20, 21).
Metodele de tratament sunt clasice sau endo-scopice, in raport de marimea tumorii si constau in excizia tumorii, impreuna cu un coleret de mucoasa si hemostaza. in cazul exciziei unor adenoame Brunner multiple se recomanda administrarea de antagonisti de receptori H2 (13). Adenomul vilos se poate extirpa endoscopic (18).
Localizarile pe D3 si unghiul Treitz ridica probleme tehnice particulare, tinand seama de raporturile duodenului cu pancresul sau sele mezen-terice.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Duodenul:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai