mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Anatomia chirurgicala a toracelui
Index » Chirurgia toracica » Anatomia chirurgicala a toracelui
» Forma toracelui

Forma toracelui





Este variabila in raport cu varsta, sexul, tipul constitutional si se modifica cu miscarile respiratorii, in functie de particularitatile anatomice ale cutiei toracice diferentele in structura cutiei toracice au importanta practica pentru alegerea cailor de acces chirurgical si ne dau indicii asupra topografiei organelor din interiorul cutiei toracice. Toracele este mai inalt posterior avand cea. 30-35 cm de la vertebra T1 la T12, in timp ce anterior are lungimea sternului, 15-l8 cm.
Toracele nou-nascutului apneic este piriform, usor strangulat in dreptul coastelor IV si V, mai larg la baza datorita impingerii in sus a diafragmei prin prezenta organelor abdominale supramezocolice. Nu sunt dezvoltate santurile pulmonare. La nou-nascu-tul care a respirat, plamanul se expansioneaza, coastele superioare se ridica, spatiile intercostale inferioare se maresc, toracele ia forma de palnie. Respiratia se realizeaza predominent prin excursiile diafragmei. La nastere apertura toracica craniala se gaseste in orizontal, incizura jugulara corespunzand marginii superioare a T1. Prin cresterea organismului, sternul sufera o migratie caudala pana la nivelul vertebrei a treia toracice, se diferentiaza curbura marginilor si curbura de torsiune a coastelor, asociate cu inclinarea acestora. in urma acestor modificari apare respiratia de tip toracic care implica ridicarea si coborarea coastelor si excursiile diafragmei care maresc cele trei diametre ale cutiei toracice. Se adancesc santurile pulmonare dupa ce copilul incepe sa mearga, iar toracele se turteste in sens sagital si se largeste in sens transversal. Toracele copilului se apropie de forma toracelui adult la 12 ani, apertura toracica superioara formand cu colona vertebrala un unghi de 65 grade.
La adult se descriu - toracele larg si scurt, corespunzator conformatiei breviline sau stenice. Are perimetrul toracic relatimare, unghiul epigastric obtuz (120 grade) coastele au dispozitie aproape orizontala, marginind spatii intercostale largi. Orificiul superior are un diametru sagital relatiscazut, sternul este scurt si larg. Toracele ingust si lung corespunde tipului longilin sau astenic. Are perimetrul toracic relatiscazut, unghiul epigastric mai mic (90-l00 grade) coastele sunt oblice, iar diametrul sagital al orificiului superior este relatimare. Claviculele sunt proeminente, sternul este lung si ingust cu incizura jugulara adanca.
Pentru un barbat cu inaltimea de 1,70 m, diametrul sagital al toracelui masoara 18-l9 cm, diametrul transversal 24-26 cm, circumferinta toracala masurata la nivelul mamelonului este 84 cm in expiratie si 94 cm in inspiratie.
La femeie cutia toracica este relatimai scurta si mai larga aticu barbatul.

La batrani coastele sunt mai inclinate, unghiul epigastric este ingustat, iar lungimea cutiei toracice este relatimai mare. Toracele poate fi deformat congenital sau in urma unor boli.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor