mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Tumori osoase

Tumori osoase







Tumorile se manifesta prin dureri, tumefactie sau fracturi in os patologic. Osul este un sediu frecvent al metastazelor altor tumori (de ex. san, bronhii, tiroida, rinichi si prostata). Tumorile maligne osoase primare rare, in total numai 6/milion populatie/an. Toate se manifesta prin dureri non-mecanice (ca durerea de dinti) urmate mai tarziu de tumefactie. intarzierile in punerea diagnosticului sunt frecvente. Caracteristicile radiologice ce sugereaza tumori osoase cuprind: distructii osoase, neoformare de os, tumefactia tesuturilor moi si periostoza. Metastazele sunt hematogene si apar de obicei mai intai in plamani. Tratamentul acestor tumori rare si foarte agresive este cel mai bine efectuat in centre specializate de tratament multidisciplinar.


Tumora cu celule gigante (osteoclastom). Cel mai frecvent la adultii tineri, aceste tumori apar intotdeauna in jurul unei epifize (mai ales genunchiul). Tumorile sunt osteolitice si lent progresive, ducand uneori la fracturi in os patologic. Tratamentul consta in chiuretarea detaliata si minutioasa, cu vindecare in 75%. Recidivele sunt tratate de obicei prin excizie larga. Desi histologic benigne, ele pot avea un comportament biologic malign, iar metastaze apar in 1%.
Sarcomul Ewing. Aceasta tumora maligna cu celule rotunde apare in oasele lungi (tipic diafiza) si in centurile membrelor, de obicei la copii. Radiografiile arata deseori o masa de tesut moale, de dimensiuni mari, cu straturi concentrice de neoformare osoasa (semnul \"foii de ceapa\"). in mod tipic, cei cu sarcom Ewing au o translocatie cromozomiala ti 1:22. Chimioterapia, rezectia osului afectat si chirurgia de salvare a membrului sau radioterapia vindeca aproximativ jumatate din pacienti. Prezentarea cu metastaze mari implica un prognostic prost.
Osteosarcomul. Osteosarcomul primar afecteaza tipic adolescentii si apare catre capetele oaselor lungi (frecvent la nivelul genunchiului) in metafiza. Osteosarcoamele secundare pot aparea in os afectat de boala et sau dupa iradiere. Radiografiile arata distractie osoasa si neoformare de os, deseori cu periostoza marcata (spiculi in raze de soare si respectiv triunghiul lui Codman). Tratamentul este reprezentat de chimioterapie, urmata de rezectia chirurgicala a tumorii. Este realizabila o rata de vindecare de 50-60%. Tratamentul viguros al metastazelor da rezultate.
Condrosarcomul. Aceste neoplazii pot aparea de no sau prin transformarea maligna a condroamelor. Aparute tipic la varsta mijlocie, ele se manifesta de obicei ca o masa cu crestere lenta in dimensiuni, producand uneori simptome de compresiune. \"Calcificarea de vata\" este un semn radiologie tipic. Aceste tumori nu raspund la chimioterapie sau radioterapie, asa incat tratamentul este excizia chirurgicala. Excizia incompleta este urmata de recidive locale, deseori cu un grad mai inalt de malignitate. Rata globala a vindecarii este 70%.


Histiocitomul fibros malign. Cea mai rara dintre tumorile osoase primare, apare la varsta mijlocie, deseori pe locul unor anomalii osoase anterioare (de ex. infarcte osoase). Tratamentul este acelasi ca pentru osteo sarcom.
Cordoame. Aceste tumori se dezlta din ramasitele notocordului in coloana vertebrala si sunt cel mai frecvente in sacru. Ele ating deseori dimensiuni mari inaintea diagnosticului si se pot prezenta cu semne neurologice de disfunctie urinara sau digestiva. Excizia chirurgicala radicala este strict necesara pentru vindecare.
Reconstructia chirurgicala, (dupa excizia unei tumori osoase) implica inlocuirea osului afectat cu o endoproteza din metal si polietilena -ca alternativa la amputatie. Este posibila o reconstructie excelenta si durabila, cu ajutorul unor endoproteze masive sau allogrefe osoase. Astazi pot fi salvate 85% din membrele pacientilor in urma chimioterapiei pentru tumori osoase primare.
Osteomul osteoid. Aceste tumori benigne apar cel mai frecvent in oasele lungi ale tinerilor de sex masculin intre 10-25 ani. Ele pot cauza dureri severe (care raspund la aspirina). Aspectul radiologie este de scleroza corticala locala. Tratament: excizie locala.
Condromul. Sunt tumori benigne cartilaginoase se pot dezlta la suprafata osului sau in maduva (encondroame). Pot cauza tumefactii locale sau fracturi. Tratamentul este rareori indicat.
Osteocondromul. (Autosomal dominant). Cel mai frecvent tip de tumora benigna, se dezlta din metafizele osoase sub forma de excrescente rotunde. Tratamentul este rareori indicat. Atat condroamele, cat si osteocondroamele nu degenereaza malign decat rareori. (Suspecteaza o neoplazie daca apar dureri.)
Displazia fibroasa a osului.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor