mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Cotul

Cotul







Flexia si extensia normale la cot au loc intre 0A°-l50A°. Cu cotul flec-tat, trebuie sa fie posibila supinatia si rotatia de 90A°. Durerea simtita la cot si pe suprafata externa medie a bratului poate iradia de la umar.
Etimologie. Un ell este distanta de la umar la articulatia pumnului (sau la varful degetelor), iar cotul (elbow) (alino [ulna /ell = in teutona che inseamna \"brat\"[- bogon] termenul teuton chi pentru \"a se indoi\")] este strict partea externa a articulatiei dintre brat si antebrat, aici insa folosim termenul pentru a denumi intreaga articulatie.
Cotul jucatorului de tenis. Apare o inflamatie la nilul insertiei tendonului extensorului comun pe epicondilul lateral al humerusului (epi-condilita laterala) A± ruptura fibrelor aponevrotice. Acestea sunt de obicei produse prin intindere.
Prezentare: Durerea este maxima la intinderea maxima a tendonului (flexia pumnului si degetelor cu mana in pronatie). Durerea se simte in fata condilului lateral. Cere pacientului sa faca o extensie a pumnului, apoi trage de mana pentru a provoca durerea. Explorari: nu exista semne radiologice.


Tratament. Durerea diminua in timp in multe cazuri, dar injectiile in originea tendonului (p. 738) amelioreaza durerea mai rapid. Daca acestea nu au efect, poate fi utila fizioterapia, sau o centura epicondiliana; in cazul unei invaliditati sere, poate fi asigurata o ameliorare printr-o interntie chirurgicala de dezlipire a originii tendonului extensorului comun de pe os si apoi lasarea acestuia sa cada inapoi la loc.
Cotul jucatorului de golf. Este o epicondilita humerala mediala. Este mai putin frecnt decat cotul jucatorului de tenis. Pot fi utile injectiile cu corticoizi, dar atentie la nervul ulnar; artera brahiala este de asemenea in apropiere.
Cotul studentului. Este o bursita traumatica aparuta in urma presiunii pe coate, de ex. in timpul studiului unei carti voluminoase. Apar durere si tumefactie in spatele olecranului. Alte cauze sunt bursita septica si guta (cauta tofii). Bursa trebuie sa fie aspirata (trimite lichidul pentru coloratie Gram si microscopie pentru cristale). Bursita traumatica poate fi apoi tratata prin injectii cu hidrocortizon. Bursita septica are indicatie formala de drenaj.
Nevrita ulnara. ingustarea artrozica sau reumatica a santului ulnar si constrictia nervului ulnar la trecerea prin spatele epicondilului medial, sau frictiunea nervului ulnar datorata cubitus valgus (o posibila sechela a unei fracturi supracondiliene din copilarie) poate produce fibroza nervului ulnar si neuropatie ulnara. Prezentare: Pacientii pot acuza lipsa de indemanare manuala. Sensibilitatea este redusa la nilul degetului mic si jumatatii mediale a inelarului. Apare slabiciunea muschilor mici ai mainii inervati de nervul ulnar (adductorul policelui, interososii, abduc-torul degetului mic si opozantul degetului mic).


Explorari. Testele de conducere nervoasa vor confirma sediul leziunii.
Tratament. Eliberarea chirurgicala a nervului si pozitionarea sa intr-un nou canal la nilul cotului anterior.
Diformitati. Cubitus valgus. Gradul normal de valgus (\"unghiul de portaj\") la cot este de 10A° la 0 si 15A° la 0. Fracturile inferioare de humerus sau interferenta cu cartilajul de crestere lateral pot produce marirea acestui unghi. Ca rezultat, pot apare nevrita ulnara si artroza. Tratament in caz de necesitate. Asociere: sindrom Turner.
Cubitus varus: Apare frecnt dupa reducerea defectuoasa a fracturilor supracondiliene.
Artroza cotului. Osteita disecanta si fracturile articulatiei reprezinta factori de risc. Teste: Flexia si extensia sunt de obicei afectate dar rotatia este completa. Tratament: Operatia este rareori indicata, dar, daca exista durere in timentul lateral, poate fi excizat capul radiusului. Fragmentele osoase pot fi inlaturate daca genereaza dureri sau blocarea articulatiei.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor