mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Oftalmologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie
» Retina

Retina


Share






Anatomie. Retina este alcatuita dintr-o tunica externa pigmentara (ce ne in contact cu coroida) si o tunica interna senzoriala (in contact cu corpul tros). in centrul partii posterioare se afla macula (al carui centru este denumit fovee) care apare galbuie si usor ovalara. Ea are multe celule cu conuri, astfel incat acuitatea zuala este maxima aici La aproximativ 3 mm medial fata de fovee se afla discul optic care nu contine celule cu conuri sau bastonase (corespunde petei oarbe a campului zual).
Discul optic. Trebuie sa aiba o culoare roz-pal si este mai palid in cazul atrofiei optice (p.576). Discul prezinta o cupusoara fiziologica situata central si care trebuie sa ocupe aproximativ o treime din diametrul discului. Adancirea si largirea cupusoarei apar in glaucom (p.578). Discul poate aparea oval intr-un ochi cu astigmatism si apare anormal de larg intr-un ochi miop. Marginile discului sunt sterse in cazul edemului papilar (ex: in cresterea presiunii intracraniene, hipertensiunea maligna, trom-boza de sinus cavernos) si a nevritei optice. Vasele sanguine venoase apar in cazul trombozei venelor retiniene; in hipertensiune si diabet apare o paloare retiniana anormala insotita de ocluzii arteriale si hemoragii cu exsudate.


Dezlipirea de retina. Poate fi \"simpla\", idiopatica, secundara unor afectiuni intraoculare (melanom, benzi fibroase in interiorul corpului tros in cazul diabetului), poate aparea dupa operatiile pentru cataracta sau poate fi secundara traumatismelor. Ochiul miop este mai predispus la dezlipire, cu cat este mai grava miopia cu atat este mai mare riscul.1In dezlipirea simpla, orificiile din retina permit fluidului sa separe retina senzoriala de epiteliul pigmentar retinian.
Dezlipirea se poate prezenta ca o pierdere nedureroasa a vederii, ce este descrisa uneori ca o cortina ce acopera vederea (cortina cade cand jumatatea inferioara a retinei se dezlipeste si se deplaseaza in sus). 50% din pacientii care au o dezlipire de retina prezinta simptome premonitorii - stele sau senzatia unor pete in fata ochilor ce apar ca urmare a stimularii retiniene anormale produsa inainte de dezlipire.1 Dezlipirea jumatatii inferioare a retinei nu detaseaza macula, in timp ce dezlipirile jumatatii superioare o detaseaza. Daca macula a fost detasata, vederea centrala este pierduta si nu va putea fi recuperata nici chiar daca retina este inlocuita cu succes. Viteza de dezlipire variaza dar in jumatatea superioara ea tinde sa fie mai mare. Se pot detecta defecte de camp zual. Examenul oftal-moscopic edentiaza o retina gri, opalescenta care balonizeaza in fata. Tratamentul include examenul urgent efectuat de catre un specialist si imte sclerale de silicon, crioterapie, retinopexie pneumatica, coagulare cu argon sau laser pentru a asigura retina.


Retinitis pigmcntosa. Aceasta afectiune familiala este o cauza comuna de degenerescenta retiniana. in zonele mijlocii si periferice ale fundului de ochi sunt raspandite particule de pigment negru. Simptomele au un aspect sters, iar treptat se produce atrofia optica si orbirea.
Retinoblastomul. Pacientul tipic este un copil in varsta de pana la trei ani. Daca este bilateral (80%) cauza este de obicei ereditara. Gena pentru retinobiastom este prezenta la toate persoanele si in mod normal este o gena supresoare sau o anti-oncogena. Cei cu retinoblastoame ereditare au o alela alterata in fiecare celula. Daca o celula retiniana in dezvoltare sufera o mutatie la nivelul celeilalte alele, se va genera un retinobiastom. Prezentare: Pot avea dezvoltare in exteriorul (exofitica) sau in interiorul (endofitica) trosului producand o pupila alba (leukocoria), strabism, imflamatie si absenta reflexului rosu al retinei. Parintii pot depista acest iucru cand examineaza fotografiile copiilor lor, efectuate cu un blitz, si in care numai un ochi apare rosu. Tratament: Enucleere.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai