mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Oftalmologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie
» Ochiul rosu

Ochiul rosuCel mai adesea ochiul rosu se insoteste de durere. Unele cauze pun in pericol derea si necesita supraghere specializata (glaucom acut, irita acuta, ulcere corneene) in timp ce altele pot fi tratate mai usor (epi-sclerita, conjunctivita, hemoragiile conjunctivale spontane). Examineaza cu atentie orice ochi rosu si evalueaza acuitatea vizuala, starea corneei (utilizeaza picaturi cu fluoresceina p.568) si reflexele pupilare.Glauconiul acut (cu unghi inchis). Este o afectiune a varstei medii si inaintate. Atacul acut unilocular este precedat in mod frecnt de tulburari de dere sau halouri in jurul surselor de lumina - mai ales noaptea. Cauza este reprezentata de blocarea drenajului umorii apoase din camera anterioara prin canalul Schlemm. Midriaza nocturna accentueaza blocarea drenajului, ceea ce face ca presiunea intraoculara sa creasca de la normal (15-20 mmHg) pana la 60-70 mmHg.
Durerea are intensitate variabila (poate fi sera insotindu-se de greturi si varsaturi), acuitatea vizuala este redusa, corneea apare tulbure datorita edemului, exista un eritem pericorneal, pupila este in midriaza fixa si usor ovala. Presiunea intraoculara crescuta confera globului ocular o consistenta crescuta. La globul ocular controlateral se poate observa o ingustare a camerei anterioare (factor predispozant) - proiecteaza din lateral lumina unei lanterne, jumatate din iris ramane in umbra. Daca ai suspiciuni, trimite pacientul la oftalmolog.


Tratamentul glaucomului: Pilocarpina 2-4% - picaturi administrate la fiecare ora (meioza deschide drenajul prin unghiul \"blocat\") si acetazol-amida 500 mg PO stat (IM in caz de voma) apoi 250 mg/8h PO. Aceta-zolamida reduce formarea umorii apoase. Dupa reducerea medicala a presiunii intraoculare se practica iridectomia periferica (instrumentala sau cu laser) - utilizata rareori ca procedura de urgenta atunci cand tratamentul medical nu reduce presiunea intraoculara. Se inlatura o mica portiune din iris (in dreptul orei 12) la ambii ochi, permitandu-se astfel libera circulatie a umorii apoase.Irita acuta (uita anterioara). Se insoteste de durere cu debut brusc, fotofobie, dere tulbure (ca urmare a precipitatelor din umoarea apoasa), lacrimare, eritem pericornean (congestie ciliara) si meioza (initial secundara spasmului ciliar, apoi devine neregulata sau se dilata in mod neregulat ca urmare a aderentelor). Testul Talbot este pozitiv: durerea se accentueaza in momentul in care ochiul realizeaza conrgenta (si pupila se contracta) - ca in cazul in care pacientii prisc propriul deget care si-l apropie de nas.1 Lampa cu fanta scoate in evidenta precipitate albe pe fata posterioara a corneei si puroi in camera anterioara (hipopion)
Are tendinta de a afecta mai ales tinerii si persoanele de varsta mijlocie. Are cauze numeroase. Asocieri: tulburari articulare (ex: spondilitn ankilopoietica, boala Still). Poate evolua cu recaderi.
Tratamentul iritei: Are scopul de a preni leziunile oculare cauzate de inflamatia prelungita. in cazul acesteia din urma exista posibilitatea intreruperii fluxului umorii apoase la nil ocular cu producerea glaucomului si a aderentelor intre iris si cristalin. Trateaza cu steroizi, ex: pred-nisolon 0,5% picaturi la fiecare 2 ore pentru a reduce inflamatia (si consecutiv durerea, eritemul si exsudatul). Pentru a preni aderenta intre iris si cristalin (sinechii) mentine pupila dilatata cu ciclopentolat 0,5 %, 1-2 picaturi la 6 ore pana cand irita dispare. Utilizeaza lampa cu fanta pentru monitorizarea inflamatiei.
Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor