mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alergologie
Index » Boli Si Tratamente » Alergologie
» Conjunctivitele alergice

Conjunctivitele alergice






Conjunctivitele alergice se pot manifesta izolat sau in cadrul unor manifestari alergice sistemice.

Clasificare


Alergia oculara include:

conjunctivita alergica acuta


conjunctivita alergica cronica

 keratoconjunctivita atopica


 keratoconjunctivita vernala

 conjunctivita cu papile gigante


 conjunctivita de contact
Incidenta cea mai mare o au conjunctivitele alergice sezoniere si perene.
Diagnosticul diferential
Conjuctivitele alergice trebuie sa fie diferentiate de:
 conjunctivitele infectioase (cu bacterii, virusuri, chlamidiI)


 blefaroconjunctivite


 keratoconjunctivita sicca

 acneea rosacee


Forme de conjunctivita alergica
Conjunctivita alergica acuta (CAA), de obicei bilaterala, este reprezentata in principal de conjunctivita sezoniera din polinoza, cea mai frecventa conjunctivita alergica. Acuzele majore constau in: prurit ocular, lacrimare, vedere incetosata. Prezenta pruritului ocular este deosebit de semnificativa pentru diagnostic. Retrocedeaza rapid dupa incetarea expunerii la alergen.
Obiectiv se constata conjunctive hiperemice, edematiate, edem palpebral. De obicei cornea nu este modificata. Bolnavii cu CAA pot prezenta in antecedentele familiale si personale rinita, astm si dermatita alergice. Testele cutanate sunt de obicei intens pozitive.
Conjunctivita alergica cronica (CAC) este cauzata de alergene perene (in special Dermatophagoides pteronissinuS). Apare cu precadere la adulti. Antecedentele, simptomele si semnele clinice seamana cu cele din CAA, putandu-se asocia secretie de mucus si fotofobie.
Keratoconjunctivita atopica (KCA) debuteaza de obicei in adolescenta. Este perena, cu exacerbari iarna. Exista o corelatie stransa intre KCA si dermatita atopica. Acuzele principale constau in senzatia de arsura oculara, fotofobie si prurit ocular.
Obiectiv se constata puncte superficiale de cheratita si infiltrate corneene superficiale. Se pot complica cu blefaro¬conjunctivita, cataracta, ulcere si neovascularizatie corneana cu tulburari de vedere severe.
Keratoconjunctivita vernala (KCV) este simptomatica de primavara pana toamna. Apare mai ales la copii. Pruritul este intens si permanent.
La examenul clinic se observa hiperemie minima, papile mari, inegale. Prezenta mucusului elastic este patognomonica. In zona noastra este rara, fiind mai frecventa in regiunile geografice calde. Este o afectiune atopica, dar non-alergica. Corespunde dermatitei atopice, evolutia naturala fiind similara: debut in copilarie si regresie in 5-10 ani.


Conjunctivita cu papile gigante (CPG) are la baza o inflamatie cronica cauzata de lentilele de contact si protezele oculare. Ipoteza hipersensibilitatii nu este unanim acceptata. Pacientii cu CPG prezinta discomfort, durere si prurit ocular dupa indepartarea lentilelor si protezelor, lacrimare.
Obiectiv se constata hiperemie, secretii mucoase vascoase, papile si foliculi giganti, uniformi si turtiti cu localizare pe pleoapa superioara.
Conjunctivita de contact este cauzata cel mai des de sapunuri, detergenti, creme, lotiuni si cosmetice. De obicei diagnosticul este simplu deoarece reactia conjuctivala apare la scurt timp dupa contact si este repetitiva. Deseori, diagnosticul este stabilit de pacient. Conjunctivita de contact mai poate fi cauzata de medicamente topice: antibiotice, antiinflamatorii, antihistaminice, vasoconstrictoare, pentru glaucom.
Trebuie suspectata ori de cate ori la instituirea unui nou tratament acuzele pacientului se agraveaza. Dupa intreruperea contactului cu factorul incitant acuzele retrocedeaza doar dupa un interval de latenta.
Tratamentul

 evitarea alergenului


 comprese reci (amelioreaza semnificativ simptomele, in special prurituL)
 aplicarea 'lacrimilor artificiale' (asigura indepartarea si diluarea alergenelor cu care ochiul a ajuns in contacT)
 decongestionant local
 antihistaminice administrate pe cale generala sau local (de ex. levocabastinA)
 cromoglicat disodic (are efect maxim dupa 15 zilE)
 imunoterapia (in conjunctivitele alergice sezoniere si perene asociate cu rinita sau astM)
 antiflogistice nesteroidice (pot fi eficace in conjunctivitele cronicE)
 corticosteroizi topici (indicati numai in situatii severe si persistente; este un tratament de ultima instanta si doar pentru cure de scurta duratA).






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai