mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Alergologie
Index » Boli Si Tratamente » Alergologie
» Imunoterapia specifica

Imunoterapia specifica


Share
Definitie
Imunoterapia specifica cu alergene - ITS - (denumita anterior si desensibilizare, hiposensibilizarE) reprezinta o tentativa de modificare a raspunsului imunologic care determina manifestarile clinice ale pacientilor alergici.
Metoda
ITS consta in administrarea repetata a unor concentratii progresive de alergene, alergene modificate, epitopi, vaccinuri peptidice sau anticorpi anti-idiotip.
Modul de actiune al ITS
Efectul favorabil al ITS asupra scorului simptome-medicatie a fost corelat cu cresterea titrului anticorpilor IgG blocanti, scaderea de durata a IgE specifice, reducerea sensibi¬litatii mastocitelor si bazofilelor la alergene, reducerea proliferarii limfocitelor, trecerea limfocitelor din profilul Th2 in profilul Th1 si modificarea profilului citokinelor din IL-4, IL-3, IL-5, GM-CSF spre profilul de citokine IL-2, IFN gama. In prezent, efectele acestor modificari asupra ameliorarii clinice este speculativ.


Indicatiile ITS
1) tratamentul hipersensibilitatii mediata de IgE speci¬fice la alergene relevante (demonstrata prin teste cutanate prick pozitive corelate cu anamnezA)
2) simptome suficient de severe cu o durata de mai mult de 1-2 ani (cu exceptia veninului de insectE)
3) evictie si tratament farmacologic ineficient sau cu efecte secundare intolerabile
4) incadrarea pacientului intr-una din urmatoarele boli: rinita alergica sezoniera (polenuri si mucegaiurI), rinita alergica perena (Dermatophagoides ptero¬nyssinus, fanere de caine si pisicA), anafilaxia la veninul de albina si viespe

Eficienta


Eficienta clinica este direct proportionala cu doza adminis¬trata. Beneficiul terapeutic este mai mare in rinite alergice la polen, anafilaxia la intepaturi de albine si vispe decat in astm.
Cele mai bune rezultate se obtin la copii, tineri intre 15-35 ani cu forme de boala usoare, cu forme de boala medii si in anafilaxia la veninul de himenoptere.
Metoda este ineficienta in: dermatita atopica, alergiile alimentare, urticarie-angioedem, alergia la latex.
Vaccinurile bacteriene sunt ineficiente, de aceea adminis¬trarea lor, care a devenit din pacate o moda, trebuie descurajata.
Alegerea alergenelor
 praful de casa este de evitat din cauza compozitiei heterogene cu multe alergene nerelevante
 alergenele alimentare nu se preteaza la ITS
 cele mai bune rezultate se obtin la alergene cu reactii cutanate intense prin metoda prick
 se aleg numai alergenele care cauzeaza simptome, altfel exista pericolul de sensibilizare la noi antigene

Durata tratamentului


ITS dureaza 3-5 ani. Initierea se poate efectua intensiv ’rush’, de 2 ori pe saptamana, iar tratamentul de intretinere la un interval de 2-6 saptamani, in functie de tipul de preparat antigenic.


Principii de dozare


Dozele administrate subcutan sunt de initiere (progresivE) si de intretinere (fixE). Cresterea acestora se face treptat dupa diverse protocoale decise de alergolog.
In caz de intarzieri in aplicarea planului de administrare se va consulta medicul alergolog, existand formule de reajustare a dozelor.
Copiii vor primi aceleasi doze ca si adultii.
In principiu, premedicatia cu antihistaminice si adrenalina nu este recomandata, pentru a nu masca o reactie sistemica la doza urmatoare.
Cand se incepe un flacon nou prima doza se reduce la jumatate pentru a evita reactii neasteptate.
Preparatele se tin in frigider. Congelarea compromite preparatele.
Reactii adverse ale ITS
ITS se efectueaza numai in prezenta medicului, in conditii de spital si a posibilitatii de resuscitare.
Pacientul se observa cel putin 30 minute dupa adminis¬trarea solutiei alergenice.
Reactia locala consta in indurare la locul administrarii. Daca diametrul depaseste 4 cm se trateaza cu gheata locala si antihistaminice, iar doza urmatoare nu se creste, din cauza posibilitatii reactiei sistemice.
Reactiile sistemice includ urticarie, angioedem, crize de rinita, astm, dureri abdominale, anafilaxie. Au fost relatate si cazuri de deces. Debutul reactiilor sistemice are loc intre 15 minute si 6 ore, cel mai frecvent in primele 30 de minute de la administrare. De aceea, dupa injectii, pacientii trebuie sa ramana in observatie cel putin 30 de minute.
Injectarea se efectueaza strict subcutanat, de preferat alter¬nativ in partea posterioara a bratului cu siringa de tuberculina. Masajul este interzis.
Imunoterapia specifica este indicata si initiata numai de catre specialistul alergolog-imunolog. Acesta stabileste dozele, ritmul si durata tratamentului si decide sistarea imunoterapiei. Medicul generalist poate supraveghea ITS, observa orice incident sau accident posibil si defera cazul din nou alergologului imunolog pentru remedierea schemei terapeutice.

Contraindicatiile ITS


ITS se contraindica in:

 sensibilizari multiple severe


 exacerbari ale simptomelor

 tratament concomitent cu beta-blocante


 angina pectorala, infarct recent

 HTA necontrolata


 insuficienta de organ (renala, cardiaca, hepatica, respiratoriE)
 incapacitatea de a comunica cu medicul (copii sub 5 ani, debili, pacienti necompliantI)
 deficiente imunologice (agamaglobulinemii, cola-genozE)
 sarcina (contraindicatia se limiteaza doar la initiere, nu si la continuarea tratamentuluI)
 cancer

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai