mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectiile pielii, muschilor si tesuturilor moi
Index » Boli infectioase » Infectiile pielii, muschilor si tesuturilor moi
» Celulita

Celulita







Celulita este o stare inflamatorie acuta a pielii caracterizata prin durere locala, eritem, tumefactie si caldura. Celulita poate fi produsa de flora indigena care colonizeaza pielea si anexele sale (de ex., S. aureus si S. pyogenes) sau de o mare varietate de bacterii exogene. Deoarece bacteriile exogene implicate in celulita ocupa locuri unice in natura, o anamneza completa furnizeaza indicii importante in ceea ce priste etiologia ( elul 133-l si textul, mai jos).


Bacteriile pot patrunde in epiderm prin brese ale pielii, abraziuni, taieturi, arsuri, muscaturi de insecte, incizii chirurgicale si catetere intranoase. Celulita produsa de S. aureus
se raspandeste, de la infectia centrala localizata, cum ar fi un abces, foliculita sau un corp strain infectat (de ex., o aschie, un dispozitiv protetic sau un cateter intranos). Prin contrast, celulita produsa de S. pyogenes este un proces difuz, cu o raspandire mai rapida, asociata frecnt cu limfangita si febra. Celulita streptococica recurenta a membrelor inferioare poate fi produsa de microorganisme din grupul A, C sau G, in asociere cu staza noasa cronica sau cu nectomia safenei pentru chirurgia de bypass a arterei coronare. Streptococii pot sa produca, de asemenea, celulita recurenta la pacientii cu limfedem cronic, ducand la elefantiazis, disectia de ganglioni limfatici sau boala Milroy. Infectiile cutante stafilococice recurente sunt mai frecnte la persoanele care au eozinofilie si nile crescute de Ig E in ser (sindromul Job) si la purtatorii nazali de stafilococi. Celulita produsa de Streptococcus agalactiae (streptococ de grup B) apare in primul rand la pacientii cu diabet zaharat sau boala vasculara periferica. In mod tipic, Haemophilus influenzae produce celulita periorbitala la copii, in asociere cu sinuzita, otita medie sau epiglotita. Nu este clar daca aceasta forma de celulita va deni (ca si meningita) mai rara, ca rezultat al eficacitatii impresionante a vaccinului pentru H. influenzae tip b.
De asemenea, multe alte bacterii pot sa produca celulita. Din fericire, aceste microorganisme apar in situatii atat de caracteristice, incat o anamneza buna furnizeaza indicii folositoare pentru diagnostic. Celulita asociata cu muscaturile de pisica si, cu o frecnta mai scazuta, cu muscaturile de caine, este produsa frecnt de Pasteurella multocida, desi in ultimul caz trebuie luate in considerare si Staphylococcus intermedius si Capnocytophaga canimorsus (DF-2). Zonele de celulita si abcese asociate cu muscaturile de caine si de om contin, de asemenea, o varietate de microorganisme anaerobe. Pasteurella este in mod notoriu rezistenta la dicloxacilina si nafcilina, dar este sensibila la toate celelalte antimicrobiene |3-lactamice, ca si la chinolonele, tetraciclina si eritromicina. Ampicilina/ clavulanat, ampicilina/sulbactam si cefoxitina sunt alegeri bune pentru tratamentul infectiilor produse prin muscaturi de animal sau om. Aeromonas hydrophila produce o celulita agresiva in tesuturile care inconjoara ulceratiile suferite in apa proaspata (lacuri, rauri si fluvii). Acest microorganism ramane sensibil la aminoglicozide, fluorochinolone, cloram-fenicol, trimetoprim-sulfametoxazol si cefalosporine de generatia a treia; totusi, este rezistent la ampicilina.


P. aeruginosa produce trei tipuri de infectii ale tesuturilor moi: ectimagangrenosum la pacientii neutropenici, foliculita hot-tub si celulita consecutiva unei rani penetrante. Cel mai frecnt P. aeruginosa este introdus in tesuturile profunde cand o persoana este calcata pe o unghie; acest scenariu se refera la "sindromul pantofului de tenis transpirat\". Tratamentul include inspectie chirurgicala si drenaj, in special daca leziunea afecteaza si osul sau capsula articulara. In timp ce sunt asteptate datele de sensibilitate antimicrobiana, optiunile pentru tratamentul empiric includ un aminoglicozid, o cefalosporina de generatia a treia (ceftazidima, cefoperazona sau cefotaxima), o penicilina semisintetica (ticarcilina, mezlocilina sau pipera-cilina) sau o fluorochinolona (desi medicamentele din ultima clasa nu sunt indicate pentru tratamentul copiilor cu varsta sub 13 ani).
Celulita cu bacili gram-negativi, incluzand-o pe cea produsa de P. aeruginosa, este cea mai frecnta printre pacientii spitalizati, imunocompromisi. Culturile si testele de sensibilitate sunt deosebit de importante in aceste situatii, datorita rezistentei la mai multe medicamente (modulul 157).
Erysipelothrix rhusiopathiae, bacii gram-pozitiv aerob care produce celulita la cei care prelucreaza oase si la negustorii de peste, ramane susceptibil la penicilina, eritromicina, clinda-micina, tetraciclina si cefalosporine, dar este rezistent la sulfo-namide si cloramfenicol. Preparatele din peste care contin puricele de apa Daphnia sunt uneori contaminate cu Mycobacterium marinum, care produce celulita sau granuloame pe suprafata pielii expuse la apa din acvarii sau pe suprafata pielii ranite in bazinele de inot. Rifampicina plus etambutol a fost o combinatie eficienta in unele cazuri, desi nu au fost efectuate studii cuprinzatoare. In plus, unele tulpini de M. marinum sunt sensibile la tetraciclina sau la trimetoprim-sulfametoxazol.
Etiologia celulitei poate fi sugerata prin date epidemiologice ( mai sus). Cand exista drenaj, o rana deschisa sau o poarta de intrare evidenta, coloratia Gram si cultura furnizeaza un diagnostic definitiv. in absenta acestor caracteristici etiologia bacteriana a celulitei este dificil de silit. Chiar cand se realizeaza aspiratia cu ac a marginii principale a leziunii sau biopsierea cu un cleste chiar din tesutul cu celulita, culturile sunt poziti doar in 20% din cazuri. Aceasta observatie sugereaza faptul ca un numar relativ scazut de bacterii pot produce celulita si ca zona extensiva de eritem de la nilul pielii poate fi un efect direct al toxinelor extracelulare sau al mediatorilor solubili ai inflamatiei, produsi de gazda.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai