mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii fungice
Index » Boli infectioase » Infectii fungice
» Sporotricoza

Sporotricoza







Etiologie Sporothrix schenckii traieste ca saprofit pe te in multe zone ale globului. In natura si in cultura la temperatura camerei, fungul creste sub forma pluricelulara, dar in tesuturile gazdei sau la 37°C pe medii imbogatite creste sub forma unicelulara, cu inmuguriri. Identificarea se realizeaza dupa aspectul fungului in formele pluricelulara si unicelulara.
Patogenie si anatomie patologica Infectia se dezvolta atunci cand prin traumatisme minore se inoculeaza fungul in tesutul subcutanat. Lucratorii din pepiniere, florarii si gradinarii dobandesc boala de la trandafiri, muschi si alte te. Infectia poate fi limitata la locul de inoculare (placa de sporotricoza), sau se poate extinde de-a lungul canalelor limfatice proximale (sporotricoza limfangitica). Diseminarea dincolo de extremitatea care reprezinta sediul obisnuit al infectiei este rara, iar diseminarea hematogena de la nilul pielii ramane nedodita. Poarta de intrare pentru sporotricoza osteoarticulara, pulmonara, precum si pentru alte forme extracutanate de sporotricoza nu este cunoscuta, dar probabil este plamanul.


Sporotricoza netratata manifesta o tendinta foarte scazuta de autovindecare si este capabila de cronicizare. Raspunsul inflamator contine atat aglomerari de neutrofile, cat si un raspuns granulomatos marcat cu celule epitelioide si celule gigante.
Manifestari clinice in sporotricoza limfangitica, de departe cea mai frecnta manifestare, se formeaza o papula rosie relativ nedureroasa la sediul inocularii. In urmatoarele saptamani se formeaza noduli similari de-a lungul canalelor limfatice proximale. Nodulii elimina intermitent mici cantitati de puroi. Pot aparea si ulceratii. Extinderea proximala a acestor leziuni, adesea cu zone libere, este caracteristica, dar poate fi mimata de leziuni deNocardia brasiliensis, Mycobacterium marinam sau, in rare cazuri, de Leishmania brasiliensis sau Mycobacterium kansasii.
Placa de sporotricoza este un granulom rosu maculopapular nedureros, limitat la locul inocularii. Sporotricoza osteoarticulara se manifesta ca artrita mono- sau poliarticulara, cu un debut nedureros si o evolutie pe parcursul a luni sau ani, afectand coatele, genunchii, incheieturile pumnilor, gleznele si, rar, articulatiile mici ale extremitatilor. Osul periarticular dezvolta zone de demineralizare vizibile la radiografie, putand aparea si fistule la nilul articulatiilor si burselor. Diseminarea hematogena catre piele se poate observa pe parcursul bolii poliarticulare, dar nici una dintre leziunile cutanate nu prezinta extinderi limfangitice. Imunosupresia, inclusiv infectia avansata cu virusul imunodeficientei umane, predispune la diseminari hematogene. Sporotricoza pulmonara se prezinta de obicei ca o leziune pulmonara cavitara cronica singulara de lob superior. Meningita cronica poate aparea in absenta leziunilor tegumentare sau pulmonare. S. schenckii este dificil de izolat din lichidul cefalorahidian.



Diagnostic
Metoda preferata pentru diagnostic este cultura probelor de puroi, lichid articular, sputa sau biopsie cutanata. Aparitia S. schenckii in tesuturi este foarte variabila. In leziunile cutanate, microorganismele sunt dificil de gasit.


TRATAMENT

Sporotricoza cutanata poate fi vindecata prin administrarea orala a unei solutii saturate de iodura de potasiu, in doze crescatoare, divizate zilnic, de pana la 4,5-9 ml/zi pentru adulti, in functie de toleranta acestora. Sunt frecnte disconfortul digestiv sau rash-ul acneiform la nilul gatului si umerilor, dar tratamentul trebuie continuat o luna dupa remiterea tuturor leziunilor. Itraconazolul (100-200 mg zilnic) este o alternativa eficace si foarte bine tolerata. Sporotricoza extracutanata raspunde rareori la ioduri, insa au fost obtinute vindecari la jumatate dintre pacienti prin administrari prelungite intranoase de amfotericina B. Itraconazolul (200 mg o data sau de doua ori pe zi) este eficient in unele cazuri de sporotricoza extracutanata.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai